AnnonsørinnholdKIWIDisse grønnsakene anbefaler ernæringsfysiologen å gi babyen din først

Disse grønnsakene anbefaler ernæringsfysiologen å gi babyen din først

START TIDLIG: Vitamin C får man bare fra frukt, bær og grønnsaker. Morsmelken inneholder litt, men når barnet går over på fast føde, er vitamin C fra blant annet grønnsaker svært avgjørende.
Av KIWI 46737
Visste du at forberedelsene for å få en baby som liker å spise frukt og grønt starter allerede når barnet ligger i magen?
Bildetekst: Ernæringsfysiolog Camilla Forsberg er svært engasjert i kosthold og ernæring, også for de aller minste. Foto: Privat.

Studier gjort blant annet ved det uavhengige forskningsinstituttet Monell Chemical Senses Center (MCSC) i Philadelphia i USA, viser at babyer som møter ulike smaker allerede i mors liv under svangerskapet, tendenserer til å bli mindre skeptiske til ny mat når tiden er inne for fast føde. Dette kan også overføres til ammetiden, ved at maten mor spiser mens hun ammer setter smak på morsmelken. Forskerne ved MCSC er dedikert til tverrfaglig grunnforskning på smaks- og luktesansene.

– På denne måten blir barnet tilvendt til familiens kultur og kosthold selv før det har spist sitt første faktiske måltid, sier ernæringsfysiolog Camilla Forsberg. Hun deler erfaringen og støtter oppunder forskningen. Forsberg har en bachelor i ernæringsfysiologi og er utdannet personlig trener fra Norges Idrettshøgskole. En av hennes interesser er nettopp barne- og babymat.

De aller første grønnsakene
Når barnet er minst fire måneder gammelt, kanskje nærmere seks måneder, begynner det å bli klar for fast føde. I starten er det smaksprøver som gjelder, sier Forsberg, og minner om at alle barn er ulike.

– En teskje eller to er ofte nok av mat som er most godt. Et godt råd kan være å blande ut en ny matvare med noe som allerede er en kjent smak for barnet, som for eksempel morsmelk eller morsmelkerstatning. Gulrotmos med litt morsmelk i er en god start for en baby som begynner å spise fast føde. Begynn med milde og søte grønnsaker når du skal tilvenne babyen til mat. Begynn for eksempel med blomkål, gulrot, kålrot, potet, pastinakk og avokado.

Usikker på om ditt barn er klar for fast føde? Les mer om Helsedirektoratets anbefalinger for spedbarnsernæring her.

LES OGSÅ: Som KIWI PLUSS-kunde får du alltid 1 % Trumf-bonus på alle varer, 15 % på all fersk frukt og grønt, og 50 % Trumf-bonus på alle bleier, bind, tamponger og truseinnlegg.

Hva innebærer tilvenning til mat?
For at barnet med størst sannsynlighet skal lære seg å like grønnsaker, må det som regel gjøres en jobb fra start. For det er nettopp tilvenning som må til, og tilvenning kan kreve tålmodighet fra foreldrene.

For å lykkes er det to viktige faktorer man må huske på, mener ernæringsfysiologen.

Ikke gi deg, det er kun  til ulempe for barnet
– Det første og viktigste foreldre ikke må gjøre er å gi opp å forsøke. Mange barn rynker på nesa, spytter ut og dytter skjeen fra seg. Det behøver ikke bety noe annet enn at det er en ny og fremmed smak som barnet ikke kjenner. Fortsett å servere barnet maten flere ganger, på den måten har barnet tid og mulighet til å venne seg til smaken, anbefaler Forsberg.

Prøv mange ulike ting
– Det andre tipset og faktoren som er viktig for at barnet skal lære seg å like mat er å prøve seg frem. Som forelder må du ikke være redd eller bekymret for at barnet ikke skal like maten. Du kan bli gledelig overrasket, sier Forsberg.

Hun anbefaler å servere så mange grønnsaker som mulig. – Om du kun gir barnet ditt fire ulike grønnsaker og barnet kun liker to, så har du lite å spille på. Serverer du derimot 20 ulike smaker, så liker barnet kanskje 12 av dem. Det er noe du ikke vil oppdage før du har prøvd, og igjen, gjerne flere ganger, avslutter ernæringsfysiologen.

KIWI sin bleieavtale er en del av KIWI PLUSS. Det vil si at du automatisk får 50 % Trumf-bonus på hver eneste bleiepakke du handler som KIWI PLUSS-kunde.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler:

Nyhet: Rieteller i Babyverden-appen

Har du ikke Babyverden-appen? Last den ned her. Fødselen starter oftest lenge før du kommer inn til fødestedet og helsepersonell kan ha oversikt over framgangen....