AnnonsørinnholdKIWIDette må du vite når du skal lage hjemmelaget babygrøt

Dette må du vite når du skal lage hjemmelaget babygrøt

Av KIWI 73058
Å lage hjemmelaget babygrøt er en flott måte å gi barnet ditt næringsrik mat som er både smakfull og sunn. Det finnes flere fordeler ved å lage grøten hjemme, som at du kan venne barnet ditt til ulike smaker og konsistenser og ikke minst kan du spare en del penger. Men det er viktig at du sørger for at grøten inneholder de næringsstoffene barnet trenger for god vekst og utvikling.

Når kan du begynne å introdusere grøt til barnet ditt?
Helsemyndighetene anbefaler å starte med fast føde mellom 4 og 6 måneder. Du kan derfor trygt gi barnet grøt fra det er 4 måneder, dersom det viser tegn på at det er klart. Start med grøten som en smaksprøve, en teskje eller to i en tynnere konsistens, som velling. Etter hvert som barnet vokser og venner seg til smaken, kan grøten gjøres litt tykkere og porsjonene økes gradvis.

– Det er viktig at barnet introduseres for fast føde rundt 6 måneders alder. Morsmelk alene gir ikke lenger nok næring etter denne alderen, så det å fortsette med kun amming eller morsmelkserstatning er ikke et godt alternativ, sier ernæringsfysiolog Tine Sundfør

Vil du prøve å lage grøten selv? Da er denne enkle oppskriften på havregrøt fin å starte med:

Oppskrift på hjemmelaget babygrøt

  1. Ingredienser: (dette er store porsjoner til en baby, foreslår å halvere mengdene)
    • 0,5 dl havremel eller en blanding av havre og hirsemel
    • 1 dl vann
    • Litt morsmelk eller morsmelkerstatning for ekstra protein
    • Fruktpuré. Gjerne av en C-vitaminrik frukt som jordbær eller mango
  2. Fremgangsmåte:
    • La havremelet ligge i vann i cirka én time før du koker det, eventuelt kvelden før. Dette gjør at jernopptaket blir bedre.
    • Kok grøten i vann, men tilsett ikke morsmelk før etter grøten er kokt, da oppvarming av morsmelk kan redusere innholdet av enzymer og næringsstoffer.
    • Topp grøten med en fruktpuré for ekstra smak og C-vitamin som hjelper på jernopptaket.

Obs: Ikke tilsett salt i grøten. Babyens nyrer er ikke ferdigutviklet, og man bør derfor generelt være forsiktig med salt i matlaging til små barn. 

Tips:

Hvis du lager grøt av hele havregryn, kan du enkelt lage havremel ved å kjøre grynene i en stavmikser mens de er tørre. Alternativt kan du mose grøten med stavmikser etter at den er kokt – dette hjelper deg å unngå mye søl på kjøkkenet.

 

– Om man orker å pumpe og det er enkelt å få til, er det fint å bruke litt morsmelk i grøten. Da får man både en mer kjent smak slik at grøten blir lettere å like for barnet, også blir det litt lettere for magen og fordøyelsen. Alternativt kan man bruke litt morsmelkerstatning, sier Sundfør

Hvilket mel skal jeg bruke i babygrøt?
Det er avgjørende å velge riktig type mel til babygrøt. Havremel og hirsemel er gode valg fordi de inneholder jern, det mineralet som er vanligst at barn har mangel på. Hirsemel, som kan kjøpes på helsekostbutikker, har et ekstra høyt innhold av jern, og kan gjerne blandes med havre. Du kan også bruke sammalt hvetemelmel og andre typer fullkornsmel.

Unngå: Maismel og siktet hvetemel da disse inneholder lite næringsstoffer, fiber og mineraler.

Hvorfor jern og c-vitamin er viktig
Jern er avgjørende for barnets utvikling, og hjemmelaget grøt har ofte mindre jern enn industrifremstilt grøt. Ved å bruke riktig type mel i grøten sørger du for høyere jerninnhold. Det er også lurt å toppe grøten med en frukt- eller bærpuré laget av en frukt med C-vitamin, som bidrar til å øke jernopptaket. På denne måten dekkes også barnets c-vitamin behov. Jordbær og mango er gode alternativer, hvis barnet er skeptisk til nye smaker, så prøv en type fruktpure av gangen.

Når er det nødvendig å tilsette fett i babygrøten?
For de fleste babyer er det ikke nødvendig å tilsette ekstra fett i grøten, men dersom barnet ditt ikke har forventet tilvekst, kan du tilsette litt rapsolje. Dette øker energiinnholdet uten å påvirke smaken mye. Vær forsiktig med mengden, da for mye fett kan føre til rask vektøkning. Dette er ikke noe man gjør for sikkerhetsskyld, men hvis oppfølging på helsestasjonen viser manglende vektøkning.

Ikke få dårlig samvittighet om du velger kjøpegrøt
Det er fullt mulig å gi barnet industrifremstilt grøt, og mange foreldre opplever at dette er et enklere og tryggere alternativ. Velg det som passer best for deg og barnet ditt – det viktigste er at grøten gir barnet de næringsstoffene det trenger for å vokse og utvikle seg.

Fordeler ved hjemmelaget babygrøt
Å lage grøten hjemme kan gi flere fordeler:

  • Variert smak og konsistens: Du kan variere smaken og introdusere barnet for flere ulike råvarer.
  • Lavere innhold av sukkerarter: Hjemmelaget grøt har et noe lavere innhold av sukkerarter og kan gi barnet en mer naturlig smakspreferanse.
  • Økonomisk fordel: Det er billigere å lage grøten hjemme enn å kjøpe ferdig.

Det å lage hjemmelaget babygrøt gir deg friheten til å tilpasse barnets mat på en naturlig og næringsrik måte, men husk alltid å velge riktige ingredienser for å sikre at barnet får det de trenger.

Frys ned grøtporsjoner
Det tar ikke mange minutter å lage en porsjon med babygrøt, men det er heller ikke noe i veien for å lage nok til flere måltider når du først står ved gryten. Når barnet har fått den grøten han eller hun trenger i dag, kan du sette litt i kjøleskapet og fryse ned resten i porsjonspakker. Til dette kan du bruke tomme barnematglass. Til de aller minste kan det kanskje holde å fryse ned grøten i isbitterninger. Tin grøten i kjøleskapet og varm den så opp for eksempel i vannbad.

Sviske- og aprikosmos
Ved å tilsette grøten en c-vitaminkilde vil dette hjelpe babyen å øke opptaket av jern når babyen spiser. Etter de første 6 månedene har babyen brukt opp jernlageret sitt, og derfor er jernopptaket spesielt viktig fra denne alderen. 

Du trenger:

  • Svisker eller tørkede aprikoser, en fordel å velge økologisk. 
  • Vann

Slik gjør du:

  1. Ha svisker eller aprikoser i en liten gryte og fyll på med vann til de er akkurat dekket.
  2. Kok til de er møre, hell av vannet og mos til en jevn pure.
  3. Fordel mosen i isbitformer med en teskje og frys ned.

Når mosen er frossen, tar du opp biter av den ved behov. Rør den frosne aprikos-, daddel- eller sviske-isbiten i nylaget grøt, så får grøten både smak og perfekt temperatur. Dette tipset er gull verd når babyen er sulten og utålmodig.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: