AnnonsørinnholdLibero10 tips om babystell

10 tips om babystell

Av Libero 997
Når den nye familien er kommet hjem fra sykehuset, dukker spørsmålene opp: Hvordan steller man en liten baby? Når faller navlestumpen av? Hvor ofte bør babyen bade? Og hvor ofte bør man skifte bleie? Her får du tips til hvordan du tar deg av en nyfødt baby.

Plutselig står du der, nettopp kommet hjem fra sykehuset og med et nytt familiemedlem i armene. I tillegg til at du må lande mentalt i rollen som forelder, er det en del praktiske ting du må finne ut av, blant annet babystell. Vi har laget en liten sjekkliste med 10 ting du bør tenke på når du skal ta deg av en nyfødt baby.

1. Navlen til en nyfødt baby
Restene av babyens navlestreng vil skrumpe inn, og etter 8 til 12 dager vil stumpen løsne av seg selv. Hold babyens navle ren ved å vaske den forsiktig med en bomullspinne fuktet med vanlig vann. Ofte forklarer personalet på barselavdelingen hvordan du skal gjøre det. Synes du det er ekkelt å vaske navlestumpen, som til slutt henger i en tynn tråd, kan vi berolige deg med at det ikke finnes nerver i stumpen. Vaskingen gjør altså ikke vondt for babyen. Det kan hende navlen blør og væsker litt, men det er helt normalt. Men hvis området på magen nærmest navlestumpen blir rødt og hovent, begynner å lukte vondere og væsker enda mer, kan det være tegn på infeksjon. Fortsett å holde området rent, og be helsestasjonen om hjelp.

2. Vaske eller bade babyen
Huden til en nyfødt baby kan bli irritert på steder der det er varmt og fuktig, for eksempel i små hudfolder og under haken. Det kan derfor hende du må tørke av babyen med et mykt håndkle hver dag for at huden ikke skal bli irritert, men det holder med vanlig vann eller litt uparfymert olje.

Babyen må også bade iblant – noe mange babyer liker godt. Hvor ofte en baby bør bade, er det vanskelig å gi et generelt svar på, for det avhenger av hudtypen – og selvsagt av hvor glad babyen er i å bade. Her må du altså prøve deg litt frem. Hvis den lille krabaten ikke luktergammel melk, mat eller noe annet, holder det vanligvis med cirka ett bad i uken. Hvis babyen har problemer med eksem, kan du godt bade ham eller henne litt sjeldnere, siden vann tørker ut huden. Et godt tips er å bruke rikelig med badeolje i vannet.

3. Skifte bleie
Når du skifter til ren bleie, må du passe på at den ikke presser mot navlestumpen, hvis den ikke har falt av ennå. Våre minste bleier er ekstra myke ved navlen, slik at den skal få luft og plass til å gro.

Hvor ofte du trenger å skifte bleie på babyen, vil variere, men 6–10 ganger per dag bør du nok regne med i starten. Hvis babyen bare har tisset litt, trenger du ikke å skifte bleie med en gang. Men hvis babyen har bæsjet, må du alltid skifte bleie for å unngå rød stump. Vi har samlet alle tips du trenger om bleieskift, enten du har et spedbarn eller en litt større baby som nekter å ligge stille.

Husk at selv babyer som er så små at de ikke kan åle seg frem eller krabbe, på mirakuløst vis kan klare å forflytte seg på et stellebord. En viktig regel er derfor at du aldri må gå eller se bort når babyen ligger på stellebordet. Hvis du må snu deg etter noe, må du alltid legge hånden forsiktig på babyens mage. Da reduserer du risikoen for fallulykker. Det er et høyt fall for en liten kropp.

4. Ta vare på babyens hud
Hormonutslett er små, rødlige prikker som barnet kan få de første månedene. Det kviselignende utslettet kan ha gule topper. Det er helt normalt, og du trenger ikke smøre eller behandle dem. Bare la dem være i fred, så forsvinner de med tiden. Husk også at babyens hud er veldig følsom. Beskytt huden helt mot solen det første halvåret, og pass på de små kinnene når det er kaldt og tørt ute. Når temperaturen kryper under null, kan vinden bli kald og hard. Da kan det være lurt å unngå soving ute og heller la babyen ta middagsluren inne.

5. Klippe negler på en baby
Neglene til en nyfødt baby kan være både lange og skarpe. Og siden babyer ikke har helt kontroll på armene, er det fort gjort at de klorer seg i ansiktet. Derfor er det lurt å holde neglene korte. I stedet for negleklipper kan du gjerne bruke fil eller rive dem forsiktig av. Det kan nemlig være en utfordring å klippe negler på en nyfødt baby, siden det ofte er vanskelig å se hvor mye av neglene som er vokst sammen med huden.

6. Vaske babyens øyne
De første dagene kan øynene være litt hovne, men det pleier å gå over av seg selv. Det er ganske vanlig at små babyer har litt puss i øynene, og øynene kan bli irriterte og væske litt. Derfor kan det være lurt å tørke av dem etter at barnet har sovet. Tørk utenpå øyet, utenfra og innover mot øyekroken. Bruk en myk kompress med litt lunkent vann. Hvis øynene ikke blir bedre, kan det være en øyeinfeksjon som må behandles. Spør på helsestasjonen hva du bør gjøre.

7. Vaske babyens hår
Noen barn har masse hår ved fødselen, mens andre praktisk talt er hårløse eller bare har litt mykt dun. Du behøver ikke bruke sjampo når du vasker håret på en liten baby. Litt babyolje i badevannet er nok. Mange barn får skurv. Det er helt ufarlig, men kan klø hvis det blir mye.

8. Rengjøre babyens ører
Unngå å pirke inni ørene på babyen – den ørevoksen som er der, skal være der. Så selv om du klør i fingrene når du ser ørevoks, må du ikke stikke en bomullspinne inn i øret. Hvis du gjør det, er det fort gjort å dytte voksen inn i øregangen, noe som kan forårsake vokspropper.

9. Gi D-vitamin
De første to årene trenger babyer som ammes ekstra vitamin D, hver dag hele året. Barn som får morsmelkerstatning trenger ikke ekstra vitamin D, men dersom barnet både ammer og får erstatninger, trengs tilskudd. Hvor mye avhenger da av hvor stor erstatning barnet får.

10. Begynne med smokk
Babyen har en medfødt sugerefleks og kan faktisk suge på tommelen allerede mens den er inne i livmoren. I tillegg til at sugerefleksen gjør det mulig for babyen å få i seg mat, har sugingen ofte en trøstende og beroligende effekt på babyen. Derfor pleier en smokk å være god å ty til når det trengs trøst. Det er delte meninger om hvor snart etter fødselen man kan begynne med smokk, og om det har negativ innvirkning på ammingen. Men det kan være lurt å vente med å introdusere smokken til babyen har fått kontroll på sugeteknikken – hvis du vil at babyen skal ammes, altså.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: