AnnonsørinnholdLiberoBabyens hud - dette bør du vite

Babyens hud – dette bør du vite

Av Libero 45627
Har babyen rare prikker, utslett eller tørr hud? Her finner du fakta og tips om babyens hud.

Babyens hud kan lett bli irritert på steder der det kan være litt fuktighet, for eksempel under armene, i hudfoldene under haken, bak ørene og i lysken.

Stell huden forsiktig

Du behøver vanligvis ikke å gjøre så mye med det. Bare sørg for at alle hudfolder er rene og får luft. Du kan vaske forsiktig med vann, klappe huden tørr med et håndkle og lufte ordentlig. Det går også an å vaske huden med litt babyolje. Babyolje kan dessuten brukes både i badevannet og etter bading.

Hvis huden blir rød og flasser, kan det skyldes at babyen reagerer på matvarer som mammaen har spist, eller på parfymen i vaskemiddelet dere bruker.

Du kan alltid kontakte helsestasjonen for å be om råd, men nedenfor finner du fakta om vanlige plager, prikker og utslett.

Se også vår korte film med tips til hvordan du steller barnets hud her

Hvis babyen har utslett eller prikker i kombinasjon med feber, eller hvis barnet ser ut til å være sykt, kan det være snakk om en barnesykdom.

Varmeutslett

For spedbarn er det vanskelig å regulere kroppstemperaturen, og de kan få midlertidig utslett som skyldes varme eller fuktighet. Denne formen for utslett er vanligst på brystet, på halsen og under armene. Det er helt ufarlig og forsvinner vanligvis like raskt som det dukker opp.

Tørr hud

Mange nyfødte barn har tørr hud som til og med kan flasse litt. Det er naturlig og krever ikke spesiell hudpleie. Hudens naturlige talgutskillelse er ganske enkelt ikke kommet ordentlig i gang og fått stabilisert seg ennå. Derfor bør du heller ikke bruke kremer eller salver på babyens hud.

Det viktigste er at babyens hud er ren, og at du vasker nye klær, nye håndklær og nytt sengetøy før bruk.

Du kan med fordel tilsette noen dråper babyolje i badevannet. Du kan også smøre babyen med babyolje etter badet, gjerne mens huden fortsatt er fuktig, siden det gjør at oljen trenger lettere inn i huden.

Rød stump

Babyens hud er følsom. Både tiss og bæsj inneholder stoffer som gjør at området under bleien lett blir rødt og irritert. Det beste rådet er å skifte bleie ofte og lufte godt hver gang.

Sopp

Ved soppangrep blir stumpen blank og rød, og barnet får vondt. Noen ganger ser man et hvitaktig belegg i hudfoldene. Den beste måten å forebygge soppinfeksjon hos spedbarn på er å lufte disse hudfoldene ofte, siden det ofte vil være fuktighet der. Hvis soppen har fått feste, bør den behandles. Ta i så fall kontakt med helsestasjon eller lege.

Skurv i hodebunnen

Noen babyer får skurv – små, ufarlige hudskorper – i hodebunnen.

Les om hva du gjør med skurv her

Prikker og utslett

Det er vanlig at nyfødte babyer har prikker eller utslett. De fleste er helt ufarlige.

  • Milier er bitte små, hvite talgprikker som vanligvis dukker opp på babyens nese eller kinn. De forsvinner som regel av seg selv i løpet av 1–2 måneder.
  • Over halvparten av alle nyfødte barn får såkalt nyfødtutslett (erythema toxicum) et eller annet sted på kroppen. Det består av røde flekker på 2 til 10 millimeter. Ofte ser man også små prikker som blir gulhvite når man trykker på huden. Nyfødtutslett forsvinner vanligvis etter noen få dager.
  • Hormonutslett, eller «babykviser», er små, rødlige prikker som babyen kan få de første månedene. De kan være litt gule på toppen og se ut som små kviser. Utslettet forsvinner av seg selv.

Ulike typer fødselsmerker hos barn

  • Storkebitt kaller man de røde, flate merkene man ser i nakken på mange nyfødte barn. De kan bli værende i flere år. Storkebitt kan også forekomme i pannen eller på øyelokkene, men der forsvinner de vanligvis raskere. Merkene synes ofte ekstra godt når barnet skriker.
  • Mongolflekker er blåfargede hudområder, vanligvis i korsryggen og i baken. Flekkene blekner med alderen.
  • Jordbærhemangiom er en rød flekk bestående av et nøste utvidede blodårer under huden. Det dukker som regel opp i løpet av de første seks månedene og forsvinner etter noen år.
  • Brune fødselsmerker forsvinner som oftest ikke med tiden. De er vanligvis helt ufarlige i barneårene.
  • Pigmentforandringer som kalles «café au lait-flekker», er en form for ufarlige, lysebrune fødselsmerker. Hvis barnet har mange slike, kan det i enkelte tilfeller være et tegn på annen sykdom. Spør helsesøster om råd.

Atopisk eksem

Atopisk eksem begynner ofte som flekker med tørr hud på barnets kinn. Flekkene kan deretter dukke opp på halsen, på brystet, på magen og i bleieområdet. Eksemen ser ut som tørt, rødt utslett og er iblant flassende eller væskende. Når barnet er rundt to år, går det som regel over til å bli kløende eksem i bøyefurene, for eksempel i knehasene, på innsiden av albuene og på innsiden av håndleddene.

Atopisk eksem bør undersøkes av lege og behandles med fet krem, i enkelte tilfeller kortisonkrem. Eksemhud bør ikke vaskes altfor ofte med såpe og vann, siden det tørker ut huden enda mer.

Matallergi eller elveblest

Overfølsomhet mot mat eller medisin kan forårsake utslett på barnets hud. Når utslettet danner blekrøde områder som endrer størrelse og form, kalles det elveblest.

Matutslett hos spedbarn kan for eksempel skyldes allergi mot proteiner i morsmelkerstatning basert på kumelk, eller at mammaen har spist noe som har gått over i morsmelken og forårsaket en reaksjon hos barnet.

Les mer om matallergi og matvareintoleranse her

Barnets hud – greit å vite

Barnehud er ikke ferdig utviklet, og den er svært forskjellig fra den voksne huden du er vant til. Det kan derfor være greit å vite litt mer om barnets hud.

  • Huden hjelper barnet med å opprettholde kroppens varme- og fuktighetsbalanse.
  • Barnets hud beskytter mot skadelige bakterier og virus. Den er en del av immunforsvaret.
  • Enkelte viktige næringsstoffer, for eksempel D-vitamin, dannes i huden.
  • Barnets immunforsvar er ikke fullt utviklet. Hvis barnet ligger nakent (eller med bare bleie) mot din nakne hud, overføres din beskyttende bakterieflora til barnet.
  • Barnets hud er bare halvparten så tykk som din, og derfor er den mer følsom.
  • Barns hud har høyere væskeinnhold enn voksnes, og den har vanskeligere for å opprettholde en optimal væskebalanse.
  • Barn fødes med inaktive svettekjertler. Det betyr blant annet at det er vanskeligere for barn enn for voksne å regulere kroppstemperaturen.
  • Bruk gjerne svanemerkede produkter, som er tilpasset barns følsomme hud.
  • Huden er også en del av kroppens sansesystem. Barnet bruker den til å føle og til å danne seg en oppfatning av verden omkring.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: