Omgangssyke kan ha ulike årsaker. Det absolutt vanligste er at et virus, for eksempel norovirus, forårsaker en mageinfeksjon.
Men kvalme, oppkast og diaré – altså de vanligste symptomene på at man er dårlig i magen – kan også skyldes bakterier eller parasitter. Uansett hva som forårsaker mageinfeksjonen, kan det være godt å vite at det som regel ikke er farlig for fosteret.
Unngå omgangssyke eller matforgiftning når du er gravid
Går det an å forebygge mageinfeksjoner når man er gravid? Det beste er å gjøre det du alltid gjør, men være ekstra grundig. Hygiene, særlig mathygiene, er viktig både for å unngå matforgiftning og for å unngå listeria eller toksoplasmose.
Slik reduserer du risikoen for mageinfeksjoner:
- Vask hendene nøye med såpe før og etter du håndterer matvarer, før du spiser, når du har vært på xvirus. Såpe er med andre ord vår beste venn når det gjelder omgangssyke.
- Skyll frukt og grønnsaker nø
- Sjekk holdbarhetsdatoen på mat.
- Server varm mat varm, og kald mat kald.
- Sørg alltid for at matrester blir ordentlig gjennomvarme, når du varmer dem opp. De fleste bakterier dør ved ca. 100 grader. Varm aldri opp mat mer enn én gang, og spis tilberedt mat innen to dager.
- Tilbered alle matvarer, særlig kylling, slik at de blir gjennomstekt.
- Sett restene raskt inn i kjø La ikke matvarer og drikke stå fremme i varmen hvis det tar tid før måltidet kommer i gang. Det gjelder særlig utendørs. Oppbevar maten i tette beholdere, slik at insekter ikke kommer i kontakt med den. Ikke tin opp frosne matvarer og kjøtt på kjøkkenbordet. La dem tine i kjøleskapet eller mikrobølgeovnen.
- Hold rå og tilberedte matvarer atskilt ved tilberedning og oppbevaring. Vask skjærefjøler og redskaper mellom ulike matvarer.
Hvis du likevel får omgangssyke
Et svangerskap gjør at kroppen blir litt mer mottakelig for infeksjoner, men barnet i magen kan ikke få omgangssyke. Siden en mageinfeksjon kan gjøre at du ikke klarer beholde mat eller drikke, er det fare for at du blir dehydrert. Er du gravid og får omgangssyke eller matforgiftning, må du derfor passe på å få i deg nok væske. Det finnes gravide som plages med kvalme og oppkast allerede før de får omgangssyke, noe som øker risikoen for dehydrering. Da er det ekstra viktig at man får i seg rikelig med væske.
Som oftest går det over etter en dag eller to. Men kontakt lege eller jordmor hvis du er bekymret eller opplever noen av disse symptomene:
- føler deg trøtt og slapp
- har hatt diaré i over en uke
- er tørr i munnen, er tørst og har mørk urin – kan være tegn på væskemangel
- har diaré etter utenlandsreise
- har kastet opp i over 24 timer, og det ikke avtar
Husk å ringe i stedet for å møte opp personlig – hvis det er virus, kan det være veldig smittsomt.
Faktasjekket av Cecilia Kleven, autorisert jordmor