AnnonsørinnholdLiberoBabybæsj - grønn og gul avføring

Babybæsj – grønn og gul avføring

Av Libero 31337
Er grønn avføring normalt for babyer? Hvilken konsistens pleier babybæsj å ha, og hvor ofte skal en baby egentlig ha avføring? Nybakte foreldre blir ofte overrasket over hvor enkelt det plutselig er å snakke om en annen persons avføring.

Den voldsomme interessen som nybakte foreldre ofte har for avføring og luft i magen, kan være vanskelig å forstå for andre, særlig hvis de ikke har barn selv. Men det er en grunn til at man er så interessert i dette, og at man gjerne snakker om hvor ofte babyen bæsjer, eller om avføringen i bleien er grønn. For det som havner i bleien, kan nemlig fortelle oss mye om hvordan babyen har det.

Barnebek – den svarte bæsjen hos nyfødte
Den aller første avføringen kan komme allerede i morens mage. I så fall må man overvåkes ekstra nøye under fødselen. Det vanlige er imidlertid at babyens første bæsj kommer i løpet av det første døgnet etter fødselen. Denne første avføringen kalles mekonium, eller barnebek. Den har grønnsvart farge og minner en del om tjære i både utseende og konsistens, men den lukter nesten ingenting. Siden barnebek er klissete, kan det være litt vanskelig å få bort. Et tips når du skal skifte bleie, er å bruke litt babyolje. Da blir det vanligvis lettere. I løpet av den første uken vil du se at avføringen endrer farge. Det er helt normalt og et tegn på at fordøyelsen og tarmene har kommet i gang.

Grønn eller slimete avføring hos baby
Hvis den lille ammes, blir avføringen først gradvis tynnere og gulgrønn med litt sur lukt. Så går den over til en relativt luktfri avføring med en sennepslignende farge og konsistens. Det er med andre ord helt normalt med løs avføring hos spedbarn som ammes. Hvis avføringen plutselig endrer utseende og blir tynnere enn vanlig, og kanskje til og med får en litt vassen konsistens, handler det trolig om diaré. Det kan nemlig også små babyer få, for eksempel hvis de har omgangssyke. Diaré pleier også å lukte litt annerledes. Blir babyen forkjølet, blir avføringen ofte mer slimete enn til vanlig – noe som er helt normalt. Barn som får morsmelkerstatning, har ofte litt fastere avføring. Den pleier dessuten å ha en sterkere lukt og en mørkere gulbrun farge.

Når dere etter hvert begynner å innføre smaksporsjoner, vil du se en forandring. Uansett om babyen er blitt ammet eller har fått morsmelkerstatning tidligere, vil fargen på avføringen bli gradvis mørkere og brunere. Dette, og mye mer, kan du lese om i Liberos bæsjeskole.

Hvor ofte bæsjer en baby?
De første to månedene bæsjer spedbarn ofte, iblant etter eller under hvert måltid. Ofte kan avføringen være nærmest eksplosiv (hvis det høres kjent ut, kan vi glede deg med at Libero Touch nå fås med en lomme bak som bidrar til å hindre at det lekker ut bæsj på ryggen). Spedbarn som helammes, får veldig sjelden forstoppelse – selv om det kan se ut som om de tar skikkelig i når de skal bæsje. Hvor ofte de bæsjer, kan imidlertid variere mye fra dag til dag. De som får morsmelkerstatning, pleier ikke å bæsje fullt så ofte som babyer som ammes, og det hender at de får forstoppelse. Hvis det går så mye som 3–4 dager mellom hver gang en nyfødt baby bæsjer, kan du gjerne snakke med helsestasjonen, uansett om babyen ammes eller får morsmelkerstatning – eller hvis du ganske enkelt lurer på hva som er normalt. Det går alltid an å ringe til helsestasjonen. De er der for å hjelpe foreldre.

Etter noen måneder pleier babyen å få litt mer regelmessige vaner når det gjelder avføring. Men også her varierer det mye fra barn til barn. For akkurat som oss voksne har også babyer og barn ulike toalettvaner: Alt fra flere ganger om dagen til en gang eller to i uken er normalt.

Hvit avføring hos barn
Det er helt normalt at et ellers friskt barn har gul eller grønn avføring, og at den er litt mer gulbrun hvis babyen får morsmelkerstatning. Hvit eller gråhvit avføring hos en baby kan imidlertid være et tegn på at gallen – som vanligvis farger avføringen – ikke kommer ut i tarmen. Det er uvanlig, men alvorlig. Dersom det skjer, bør du ta vare på bleien og umiddelbart kontakte legevakten, slik at en lege kan undersøke babyen og kontrollere avføringen.

Blod i avføringen hos baby
Hvis du oppdager litt ferskt blod i avføringen, trenger det ikke å være noen fare. Men fortsetter du å se blod i avføringen, er det viktig å oppsøke lege. Mye eller gammelt blod i avføringen må alltid undersøkes straks!

Les gjerne våre tips om hvor ofte du bør skifte bleie om dagen og om natten her

Eller se vår korte film om hvordan man skifter bleie på enklest mulig måte her

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: