Å skaffe babyting før fødselen handler ikke bare om det rent materielle, men også om å forberede seg mentalt på å bli forelder. Å skru sammen stellebordet og vaske nyinnkjøpte sparkebukser har altså flere funksjoner enn de rent praktiske. Men markedet for babyutstyr er enormt, og det blir fort dyrt – spesielt hvis du venter tvillinger og trenger to av det meste. Å satse på gjenbruk og bruktkjøp er gunstig av mange grunner, men et annet tips er å begynne med det viktigste og skaffe resten etter hvert som behovet oppstår. Mange babyting blir nemlig liggende ubrukt selv om de i utgangspunktet virket så praktiske. Sammen med jordmor Karin har vi skrevet lister over både nødvendige og litt mindre nødvendige ting til nyfødte babyer – og nybakte mødre. Men det er selvsagt opp til deg å vurdere hva du tror dere vil trenge, og tenke etter om dere har noe fra før. Vi minner også om at du kan bli medlem i Liberoklubben og få vår velkomstpakke full av ting det er greit å ha de første dagene, blant annet en prøvepakke med Libero Touch-bleier og våtservietter.
Klær til nyfødte
Hva bør du tenke på når du kjøper eller arver babyklær? Først og fremst bør de ikke være for små. Størrelsen på babyklær tar utgangspunkt i barnets lengde, så hvis du tror at babyen vil bli stor, kan det være lurt å gå rett på størrelse 50 eller 56. Nyfødte babyer vokser dessuten i rekordfart. I starten vokser de en størrelse bare du snur deg, eller i alle fall hver måned. Derfor kan det være smart å ikke spare klær til en «spesiell anledning». Da er det nemlig fare for at de blir for små før babyen får brukt dem.
Å kjøpe brukte klær er bra for både lommeboken og miljøet. Dessuten er utvaskede klær som regel veldig myke og snille mot huden. Kjøper du nytt, bør du helst velge naturmaterialer. Det kan også være greit å vaske klærne før de tas i bruk. Les mer om babyklær eller sjekk vår størrelsesveiledning med vaskeråd. De fleste babyer gulper også ofte, og de kan ha løs avføring – så det kan være greit å ha flere bodyer og bukser.
Handleliste – babyklær
- Kort- og langermede bodyer. Omslagsbodyer er praktiske, og knepping i skrittet gir enklere bleieskift.
- Myke bukser eller strømpebukser. Velg gjerne bukser med fot, så unngår du problemet med sokker som hele tiden faller av.
- Pyjamaser med fot og åpning i skrittet.
- Genser eller strikkejakke. Velg gjerne med knepping eller en omslagsvariant, så slipper du å dra den over babyens følsomme hode.
- Tynn lue til å bruke inne eller ute om sommeren, tykkere lue som dekker ørene, hvis det er kaldt.
- Myk overall som passer til sommer, høst, vinter eller vår.
- Votter (uten tommel) og varme sokker som passer til årstiden.
Handleliste – babyting og babyapotek
- Barnevogn er praktisk hvis du vil slippe å bære barnet over lange avstander. Er du i tvil, kan du lese våre tips om valg av barnevogn.
- Myke bleier som passer til nyfødte, gjerne med våtindikator, slik at du ser når babyen har tisset. Libero Touch er vår beste bleie noensinne. Den er selvfølgelig svanemerket og dessuten supermyk mot babyens følsomme hud.
- Uparfymerte våtservietter. Våre egne plastfrie Wet Wipes er milde våtservietter som tilfører fuktighet og er tilpasset babyers følsomme hud.
- Vognpose hvis du har vogn. Husk at den må være tilpasset årstiden. (Husk også insektnett til vognen hvis det er sommer.)
- Stelleveske. Men du kan godt bruke en veske eller ryggsekk du allerede har.
- Babyteppe i mykt materiale – gjerne utvaskede små tepper som dere allerede har hjemme, og som lukter av babyens foreldre.
- Laken og dyne i størrelse bitte liten.
- Stellebord og stelleunderlag.
- Uparfymert babyolje er fint å bruke når babyen skal bade eller få massasje, men fungerer også kjempefint til å vaske bort barnets første bæsj (barnebek), som er seig som tjære.
- En beskyttende sinksalve som hjelper mot rød babystump.
- Badebalje og eventuelt badetermometer – her kan du lese mer om hvordan du bader babyen.
- Bomullspinne til å rengjøre navlen med.
- Neglefil til å file små babynegler som ellers kan etterlate kloremerker isansiktet.
- Febertermometer for å kunne sjekke om barnet har feber.
- Saltvannsoppløsning for å rense en forkjølet babynese – mange foreldre supplerer dessuten med en snørrsuger, som fås kjøpt på apoteket.
- Bæresele eller sjal hvis du vil kunne bære babyen mye, men likevel ha hendene frie.
- Bilstol hvis babyen skal bli kjørt i bil.
- Smokker for nyfødte – gjerne sånne som lyser i mørket.
- Tåteflaske og morsmelkerstatning hvis du vet at babyen ikke kommer til å bli ammet.
- En fargeglad uro som du kan henge over stellebordet, og som byr på underholdning når du skifter bleie (babyer liker nemlig sterke farger).
- En vippestol kan være redningen hvis du vil ta en dusj eller sette over kaffen – mange modeller passer også til nyfødte.
- En babymonitor er ikke strengt nødvendig, men kan være kjekt å ha hvis babyen ofte sover på et rom der du ikke kan høre eller se ham eller henne.
- En ammepute er ofte praktisk enten babyen ammes eller flaskemates – og kan dessuten være til hjelp når en øm kropp som nettopp har født, skal finne gode hvilestillinger. En stor og myk pute kan imidlertid fungere like greit, så hvis du ikke vil kjøpe noe nytt, kan du sjekke hva dere har fra før.
Handleliste – mor som har født
- Bind i stor størrelse, for eksempel disse.
- Til den som ammer: myk amme-bh, ammeinnlegg / nursing pads, brystvortesalve, ammetopp og brystpumpe. Gjerne ammeinnlegg i ull, som er veldig bra for å holde brystene varme for å forebygge melkestopp.
- Mild såpe uten parfyme og duft til kroppen – babyen foretrekker «eau de forelder» fremfor parfyme.
- Smertestillende medisiner, for eksempel Paracet, og smertestillende salve til underlivet.
- Myke klær med plass til en mage som nettopp har vært gravid, og som er enkle å amme i (hvis det er planen).
Mange av babytingene vi nevner ovenfor, kan leies eller kjøpes brukt. Barnevogn, sprinkelseng, klær, bæresele, ammepute og bilstol er eksempler på utstyr der du kan gjøre bruktkupp. Mye av dette utstyret kan du dessuten få igjen litt for hvis du vil selge det videre. Vårt siste tips er å fryse ned ferdig mat til dere kommer hjem fra sykehuset – det er kjempedeilig å kunne ty til når du er sliten og trenger å få i deg mat kjapt.