AnnonsørinnholdLiberoStell av babyen

Stell av babyen

Av Libero 20531
Vær innstilt på at stell av babyen tar tid. Den første tiden vil babyen kanskje trenge 5-6 stell i døgnet, men det er ikke nødvendig å ta helvask hver gang.

Stell av babyen kan være litt skummelt i starten.
Alle førstegangsforeldre kjenner seg litt ubehjelpelige og usikre i begynnelsen, men det tar ikke mange dagene før rutinen og sikkerheten kommer.

Stell – den fineste stunden

Gjør stellene til rolige, fine stunder hvor dere kan bli kjent med den lille personligheten, som et nyfødt barn raskt utvikler seg til. Sørg for at dere ikke forstyrres av uventede besøk og telefoner under stellene. Det er lov å skru av mobiltelefonen.

Det mest vanlige er at man bader eller tar helvask en gang om dagen. Tidspunktet bestemmer du selv. Hvorfor ikke gjøre dette til en kosestund for hele familien?

Utstyret på stelleplassen omfatter et lager med bleier og det tøyskift som behøves. Det er også kjekt å ha en avfallsbøtte i nærheten for brukte bleier og annet avfall. Har man alt for hånden slipper man å løpe til og fra.

Forlat aldri et spedbarn alene på stellebordet

Du vet ikke når barnet klarer å snu seg for første gang.

Temperaturen i rommet bør være ca. 22 grader. Pass dessuten på at håndklær og klær ikke er kalde. Når alt er klart for stell av babyen, tar du av ringer og armbåndsur og vasker hendene. Dette fordi en sart barnehud lett kan klores opp av ringer etc. og fordi du ikke blir ren uten at disse fjernes. Håndvask er en selvfølge for å hindre spredning av infeksjoner.

Ha utstyret klart

Det er som nevnt viktig at ro og sikkerhet preger stellet. Derfor er det siste du gjør før du begynner, å se etter at alt nødvendig utstyr ligger klart: Bleier, tøyskift, vaskeklut og håndklær, såpe og salve.

Viktig med god hygiene

En god håndhygiene kan redusere antall infeksjoner hos barn. Spesielt ser det ut til at forkjølelser, mellomørebetennelser og lungebetennelser i mange tilfeller kan forebygges ved at man vasker hendene godt og ofte. Hvis det ikke finnes en håndvask i nærheten, er det lurt å investere i en flaske med desinfekjsonsprit som man kan ha i vesken, bilen eller vognen.

Tips til en god håndhygiene:

Vask hender

  • når dere kommer hjem
  • før dere lager mat
  • etter toalettbesøk
  • før du går til bords
  • før og etter stell av barnet
  • etter at dere pusser egen eller barns nese. Bruk engangslommetørklær

Begynn stellet ovenfra

Vannet må være passe temperert, ikke for varmt. Prøv med underarmen din eller bruk et badetermometer. Når barnet bare skal vaskes, kan vannet være litt varmere enn når det skal bade.

Følg en fast rutine når du steller barnet og start ovenfra og vask mot stumpen. Dette fordi vi ikke skal spre avføring til andre hudpartier.

  • Start med ansiktet. Såpe unngår vi helt å bruke her, bare en ren oppvridd vaskeklut slik at barnet ikke får vann i øyne og nese. Vask øynene utenfra og innover mot neseroten. Dette for enklest å fjerne eventuelt puss fra øynene
  • Ta også et tak bak ørene, men pirk aldri inni øregangen for å fjerne ørevoks
  • I de fleste tilfeller er det heller ikke. nødvendig å bruke såpe på kroppen. Mange foretrekker heller å ha litt babybadeolje i vannet
  • Vask nå halsen, under halsen, armhulene og overkroppen. Klapp barnet tørt og vær ekstra nøye der hud møter hud. Her har barnet lett for å bli sår
  • Fortsett med navlen. Ta en titt på navlen. Hvis den ser tørr og fin ut, holder det med en vanlig vask med bomull utenom navlestedet.

Ikke vær engstelig for navlen

Hvis det hudløse området omkring navleroten væsker litt, skal du ikke være engstelig for å vaske rent med klorhexidin-sprit og bomull. Navlen gror vanligvis uten problemer, men mange mødre engster seg unødig

Legingen av navlen skjer først og fremst ”innenfra”, og det lille såret som kommer til syne når navlestrengen faller av etter 4-10 dager, tåler å renses som et hvilket som helst annet småsår.

En tørr navle stelles tørt og en væskende navle vaskes med klorhexidin-sprit (0,5%) og steril bomull. Som regel tørker navlen raskere uten bandasje.

Ikke gni for hardt på huden
Når stumpen har fått sin grovrengjøring, tar du føtter og ben og arbeider hele tiden mot det ”verste” området. Pass på at salverester fjernes grundig, fremfor alt fra hudfoldene. Vær ekstra varsom ved vask av kjønnsorganene. På piker kan hudfoldene mellom kjønnsleppene godt vaskes. Men på gutter skal man ikke trekke forhuden tilbake for vask. Skulle imidlertid forhuden bli rød og sår, er det best du kontakter lege. Bruk vann og eventuelt såpe, men gni ikke for hardt. Klapp huden tørr.

Før barnet får på seg rent tøy, må vi ta et overblikk og sjekke at huden er fin. Skulle det være tørre hudpartier, smører vi med litt barnesalve (ofte i håndflatene og på vristene). Er huden ellers god er det ingen grunn til å smøre inn barnet, men se godt etter i hudfoldene. Der hud ligger mot hud kan et tynt lag med barnesalve av og til være nødvendig.

Rekkefølgen med å vaske ovenfra og nedover benytter du også når barnet bader, men ta en liten ”forvask” på stumpen før barnet løftes opp i badebaljen dersom det har hatt avføring.

Les mer om stell på libero.no her

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: