AnnonsørinnholdLillebaDette er lurt å tenke på når du skal kjøpe pysjamas til...

Dette er lurt å tenke på når du skal kjøpe pysjamas til barnet

Av Lilleba 7147
Nattøy kommer i flere varianter. Hel pysjamas, todelt pysjamas og nattkjole. Du kan også ha drakter eller bukser med eller uten føtter. Her er en liten guide før du handler.

Hel pysjamas
Til babyer er det veldig praktisk med hel drakt, slik at det ikke blir noen gliper mellom over- og underdel. De hele draktene har enten glidelås eller knapper. Noen foretrekker glidelås, fordi det er enkelt. Andre foretrekker knapper, fordi de er redde for å få hud i klem i glidelåsen.

Det er mest praktiske er om drakten er slik at du kan åpne opp nedentil for å skifte bleie, uten at du må ta av hele pysjen. Da slipper du å vekke babyen mer enn nødvendig. Det typiske er da at glidelås eller knapper fortsetter ned den ene foten. Noen har også knapper i korsryggen, slik at draktens underdel kan tas av beina og fram mot magen når du skifter på babyen.

Med eller uten føtter
Nattdrakt med eller uten føtter er nok helst en smakssak. Føtter kan være lunt, og gir en hel og sammenhengende drakt til babyen. Men samtidig er det greit å være klar over at babyen ofte ligger og sparker litt, og da hender det ofte at den lille sparker seg ut av føttene på drakten.

Dersom du kjøper nattdrakt med føtter, kan det også hende at den fortere blir for liten. Når beina vokser, vil babyen etter hvert ikke kunne strekke ut beina skikkelig.

En nattdrakt uten føtter, har ofte også en dobbel brettekant nede. I noen tilfeller utgjør den ekstra kanten et par nedbrettbare sokker. Etter hvert som barnet vokser, kan en også brette ned den ekstra kanten, slik at nattdrakten blir noen centimeter lengre. Dette forlenger levetiden på nattdrakten, siden barnet kan vokse litt i den.

Trøblete eller kalde føtter?
Et tips for å få pysjamas med føtter til å henge bedre, er å ha et par sokker under før du tar på nattdrakten. Det går også an å ha sokker utenpå føttene i nattdrakten for å få dem til å sitte bedre. Bruker du pysj uten føtter kan sokker også være lurt – særlig når det er kaldt. Velg gjerne noen som er litt lange, så faller de så like lett av.

Delt pysjamas
Nattdrakter med genser og bukse kan være praktisk når barnet blir litt større. Spesielt når barnet etter hvert skal lære seg å gå på do, er det enkelt å trekke ned buksa – uten å måtte ta av på hele overkroppen og risikere at ermene havner i do.

Delt nattdrakt kan også være praktisk dersom barnet har uhell, siden du da enkelt kan skifte enten buksen eller overdelen. Noen barn er også ganske varme av seg, og vil bare sove i genseren og bleien. Da er det fint å ha dette valget med en todelt drakt.

Nattkjole
Når barnet blir litt større, er det særlig mange jenter som synes det er ekstra stas å få nattkjole. De føler seg gjerne litt voksnere da. Lengre nattkjoler kan være noe upraktisk for yngre barn som ennå krabber eller nettopp har lært seg å gå, da det kan være lett å snuble.

Forskjell på sommer og vinter
Behovet for nattøy som varmer er større om vinteren enn om sommeren. Om sommeren kan barnet bruke nattøy med korte ermer og eventuelt korte ben, enten som hel drakt eller todelt sett.

Hvilket materiale ønsker du?
Bambus:
Klær av bambusviskose er PH-nøytrale, de er fukttransporterende og veldig myke. Mange som har sensitiv hud eller atopisk eksem, klarer ikke å bruke ull. Da er bambusviskose et flott alternativ. Bambusviskose er også mer miljøvennlig, siden bambus dyrkes uten bruk av sprøytemidler eller kunstgjødsel.

Bomull: Bomull er lett og mykt mot kroppen, og er blant verdens mest brukte naturfibertekstiler i bekledning. Bomull er slitesterk, og kan ofte vaskes på 60 grader. Klær i bomull er ofte ikke så kostbare, men også bomull finnes i ulike kvaliteter.

Ull:
Mange sverger til ull når de får baby. Med ull vil babyen holde seg god og varm, siden ull regulerer varmen og transporterer fukt. Ull vil også holde barnet varmt, selv om plagget er fuktig. Ull er naturmateriale, og har både bakteriedrepende og selvrensende egenskaper. Ulltøyet trenger ikke vaskes så ofte.

Farger og mønstre
Fram til barnet er et par år gammelt, er nok fargevalg og mønstre helstetter foreldrenes smak. Etter hvert som barnet blir større og får mer og mer egen vilje, kan kanskje nattøyets utseende være med på å gjøre leggesituasjonen litt lettere. For det er jo mye hyggeligere å legge seg dersom man får velge hvilket nattøy man skal sove i. Kanskje er det ekstra stas med mønster av noe barnet liker godt, og det kan fungere som en utmerket avledningsmanøver hvis barnet ikke vil legge seg.

Når du har baby er det altså din smak som bestemmer hva barnet skal sove i. Men det kan også være lurt å tenke litt praktisk. En kritthvit pysjamas kan være nydelig på babyen, men kanskje ikke like lett å få ren dersom babyen får en eksplosjonsbleie eller gulper masse. Den lille babyen kan for eksempel gjerne ha sennepsgul bæsj, og det er ikke alltid like enkelt å få bort. Er babyen i en slik periode, kan du med fordel velge mørkere farger.

Sovepose/nattpose
En sovepose er en nattdrakt som ser ut som en kjole med knepping eller knytting som lukker fotenden. En slik type nattdrakt er spesielt praktisk når babyen er nyfødt og trenger hyppige bleieskift, også om natten. Du kommer lett til bleien uten å forstyrre babyen så mye, og kan kanskje også bare bytte bleie på soveplassen uten å måtte ta barnet ut av soverommet. I en sovepose har babyen god plass til å sparke fritt uten at beina havner midt i pysjen og føttene på nattdrakten henger tomme. Det er også lunt og godt, og babyen har god vokseplass.

Noen soveposer er også i tykkere eller vattert stoff. Da brukes de gjerne utenpå en nattdrakt, og i stedet for dyne. Som oftest er slike soveposer uten ermer, og har glidelås midt framme på posen eller i siden. Noen har knapper over skuldrene. Fordelen med en tykkere sovepose av denne typen, er at du ikke trenger være redd for at babyen sparker av seg dyna og fryser eller får dyna over hodet.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: