Søvn, eller mangel på søvn, påvirker helsen vår. Er du gravid eller har små barn, er det kanskje ikke alltid like lett å få så mye søvn som man ønsker og trenger. Da er det viktig å ikke bare vurdere søvnen kun ut fra antall timer du får sove. Ifølge forskere er kvaliteten på søvnen, det vil si mengden av den dype søvnen, vel så viktig som antall timer. Som hovedregel er det slik at hvis du er uthvilt på dagtid, har du fått tilstrekkelig med søvn. Og hvis du er trøtt, er du ikke alene. Kanskje kan dere gjøre noen endringer for å legge til rette for mer og bedre søvn? Her er noen tips.
Ikke for varmt
Noen liker å sove i kalde rom, andre liker å ha det varmere. Ifølge NRK anbefaler Helsedirektoratet at temperaturen på soverommet bør være mellom 14 og 18 grader. Astma og allergiforbundet sier at temperaturen innomhus bør holdes på rundt 20-22 grader, og cirka 5 grader kaldere på soverommet.
Deler dere rom med babyen og sover med åpent vindu, må dere passe på at det ikke blir for kaldt for babyen. Sørg gjerne for at babyen ikke ligger like ved vinduet der det er kaldest. Påkledning og dyner bør tilpasses romtemperaturen. Lurer du på om babyen er varm nok når den sover, kan du sjekke om barnet er passe varmt i nakken. Husk at hendene ofte er kaldere enn resten av kroppen. Så lenge barnet er varmt nok på kroppen tåler det fint at hendene er litt kalde.
Mørkt og rolig
Soverommet er, som navnet sier, til å sove i. Det er lurt å ha det mørkt, og ikke ha pc, smarttelefon, tv eller nettbrett på soverommet eller i sengen. Flere studier har vist at bruk av elektroniske skjermer før sengetid påvirker søvnen negativt. Noen foreslår å male veggene litt mørkere enn de typiske hvite veggene mange er vant til. Da blir det også mørkere i rommet, også når det er lyst ute.
Voksne ønsker gjerne stillhet når de skal sove, men noen barn trives best om det er litt lyd. Noen bruker lydmaskiner. Her gjelder det å prøve seg fram. Det kan være en fordel om barnet ikke trenger at det er helt stille for å få sove – ofte vil det jo være lyd i huset også etter barnets leggetid, særlig hvis det er flere barn i familien.
En god dyne
Standard for norske dyner for voksne er 140×200 centimeter. For mange er dette helt perfekt. Men har du lyst til å brette dyna godt rundt føttene, og samtidig trekke den opp til haka, kan du gå for en litt lengre variant – 140×220.
Synes du det blir ensomt under din egen dyne, kan du også gå for en dobbeldyne. Da har dere etter norske mål en stor dyne på 200×220 centimeter. Men før dere kjøper dobbeldyne, er det lurt å tenke gjennom et par ting – og ikke bare på romantikken. Viktigst er kanskje om dere har samme preferanser når det kommer til temperatur. Er du en frysepinn, mens partneren din fort blir varm, kan det kanskje være best med to enkeltdyner. Og liker du å pakke deg godt inn i dyna, kan det være litt vanskeligere når dere er to som deler på den.
Også til barna kan du få dyner i ulike størrelser. Den minste, som gjerne brukes i vogn og vugge, er 65×80 centimeter. Videre har du 80×100 centimeter barnedyne, som gjerne brukes i sprinkelseng. Noen går direkte videre til voksenstørrelse når barnet skal over i større seng, mens andre foretrekker juniordyne på 100×140 centimeter. Små barn skal ikke bruke pute, men noen synes det er fint å ha en gasklut eller putetrekk under hodet for å fange opp sikkel eller gulp uten å måtte bytte laken hver eneste gang.
Tykkelsen på dyner varierer også veldig. Noen liker fluffy dyner, andre vil ha dem så tynne som mulig. Noen har egne vinter- og sommerdyner, andre bruker den samme året rundt. Dyner og puter kan være i dun eller syntetiske fibre. Mange dundyner og -puter er godkjent av Norges astma- og allergiforbund og skal være fine å bruke også for allergikere. Ofte blir det derfor opp til smak og behag – og lommeboken.
Ulike typer sengetøy
Sengetøy finnes i flere ulike materialer og kvaliteter. Du kan blant annet velge mellom bomull, økologisk bomull, lin og sateng. Noen liker slette stoff, mens andre elsker krepp og flanell. Sateng kan oppleves noe svalere mot huden, mens krepp og flanell er litt lunere. Kanskje er det årstiden som avgjør hvilken type sengetøy du bruker?
Sengetøy av bambus er også et alternativ. Bambus hjelper med å regulere temperaturen, og oppleves mykt og godt mot huden. Sengetøy i bambus er varmere enn mange andre typer sengetøy, uten at det betyr at du svetter i det når du blir varm. Dette er spesielt deilig for babyer som ikke liker å legges i en kald seng. Mange som sliter med atopisk eksem sier at bambus er ekstra godt mot huden deres.
Lite slår følelsen av å legge seg i nyvasket sengetøy etter en lang dag. Å krølle seg sammen under dynen og kjenne seg lun og varm og søvnig. Lekkert sengetøy kan også gjøre sengen ekstra innbydende – både for store og små. Og lokker en gjerne til sengs tidligere? Også her er det smak og behag som gjelder. Noen sverger til helt hvitt sengetøy og laken, andre liker å leke seg med farger og mønstre. Mange barn liker godt at sengetøyet er gøyalt, og barnet kan gjerne inviteres med når nytt skal handles inn. «Liker du best det eller det?» Å få bestemme er stort, og alle monner drar når smårollingen kanskje helst skulle vært våken «bare litt til».
God natt!
For de aller minste er ikke døgnrytmen på plass med en gang. Det betyr at barnet gjerne er mer eller oftere våkent på natten enn på dagen. Det er slitsomt, men går seg til. Sov litt på dagen du også, hvis du kan. Etter hvert kommer rytmen og rutinene på plass. På grunn av risiko for krybbedød anbefales det at det ikke er annet enn madrassen, babyen og dynen i sengen. Og kanskje en smokk, da. Unngå kosedyr, kosekluter og sengekant som kan hindre barnet i å puste normalt. Etter hvert som barnet blir ett år og to eldre, blir det mer slingringsmonn her. Husk også at babyer som ennå ikke kan snu seg selv skal legges på ryggen når de skal sove.
For å få en god natts søvn, er et godt tips å roe ned den siste timen før leggetid. Det gjelder både små og store. Det er lettere å falle til ro om man har sittet i sofakroken med lyset dempet og lyttet til mamma eller pappa lese en bok og synge en sang, enn om man nettopp har lekt sisten i gangen utenfor soverommet. For foreldrene kan det være lurt å legge fra seg skjerm den siste timen før leggetid, og heller ikke begi seg ut på løpetur. Men ofte sovner en jo rimelig kjapt uansett hva man drev på med, når man har små barn i hus, og kanskje blir vekket en gang eller tre i løpet av natten.
Søvn er en god investering for hele familien. Uthvilte foreldre har ofte mer overskudd, og uthvilte barn er oftest blidere.
Natta!