Jod finnes i få matvarer, og mesteparten i kostholdet vårt kommer fra hvit fisk (torsk, sei, hyse, lyr), melk og meieriprodukter. Blant meieriproduktene er det melk, syrnet melk, yoghurt og brunost som gir mest jod. I de senere årene har inntaket av både fisk og melk gått ned, og dermed er det nå enkelte grupper i befolkningen som ikke får i seg anbefalt mengde jod. Dette gjelder særlig gravide og ammende, men også barn som har et lavt inntak av melk og fisk kan fort få i seg for lite.
Spedbarn får jod fra morsmelk, eller morsmelkerstatning som er beriket med jod. Innholdet av jod i morsmelk vil avhenge av jodinntaket til mor.
Fisk og melk er viktig i et sunt og variert kosthold
Større barn er avhengige av å ha jodkilder i kostholdet sitt for å få i seg nok jod.
Det finnes særlig to kostråd som er viktige for jodinntaket. Helsedirektoratet anbefaler et daglig inntak av magre meieriprodukter, nærmere spesifisert til 3 porsjoner hver dag. Det anbefales i tillegg at man spiser fisk 2-3 ganger i uken og som pålegg. Ved å følge disse to rådene kan familien få i seg nok jod. I tillegg vil man få litt jod fra andre matvarer, slik som egg.
Det kan være fort gjort å glemme både fiskemiddagene og 3 om dagen i hverdagskaoset, men det kan altså være lurt å ha et jevnlig inntak av både fisk og meieriprodukter. Dette vil også gi andre fordeler enn bare jod. Både fisk og meieriprodukter bidrar med proteiner i kostholdet. I tillegg er meieriprodukter kilde til både vitamin B12 og kalsium, mens fisk er kilde til vitamin D.
Dersom man ikke ønsker å spise fisk eller melk, bør man vurdere kosttilskudd med jod i samråd med lege.
Husk på 3 om dagen når du lager matpakken
Ved å gi barna 3 porsjoner magre meieriprodukter hver dag, vil du bidra til at de får dekket sitt daglig anbefalte inntak for jod. 1 glass melk, 1 yoghurt og 1 brødskive med brunost er et eksempel på 3 om dagen. Både yoghurt og brunost er fin matpakkemat, og mange barn får også melk på skole eller i barnehagen.
Dersom du er usikker på om barnet ditt får i seg nok jod, kan du prøve Jodkalkulatoren. Det er en enkel digital test som vil gi en pekepinn på om man står i fare for å få i seg for lite jod eller ikke. Den kan tas av voksne, eller voksne kan ta den på vegne av et barn.
Her kan du lese mer om yoghurt til barn.
Les også: