AnnonsørinnholdMelk.noMyter og fakta om yoghurt til barn

Myter og fakta om yoghurt til barn

Av Melk.no 1498 Sist oppdatert 30.06.22
Hva er riktig og galt om yoghurt til barn? Det kan være lett å bli forvirret. Vi forklarer hvorfor du helt fint kan gi barna yoghurt hver dag.

Yoghurt kommer i mange varianter, både med ulik smak og med ulikt sukkerinnhold. Før inneholdt yoghurt langt mer tilsatt sukker enn det gjør i dag, men over tid har sukkerinnholdet gradvis blitt redusert. I dag er de fleste norske yoghurter langt sunnere. De fleste barneyoghurtene på det norske markedet inneholder rundt 2-4 prosent tilsatt sukker, og noen inneholder ikke tilsatt sukker i det hele tatt.

Gi gjerne yoghurt som del av et sunt og variert kosthold
Helsedirektoratet anbefaler yoghurt til barn både som måltid eller som mellommåltid. De oppfordrer til å velge magre varianter, gjerne yoghurt naturell eller kvarg. Gir du yoghurten som et eget måltid er det lurt å servere den sammen med korn og litt frukt eller bær, for å gjøre måltidet enda mer næringsrikt.

Yoghurt kan også fungere fint som et mellommåltid, og kan være kjekk mat å ha med på farten.

Helsedirektoratet anbefaler i sine kostråd et daglig inntak av magre meieriprodukter, nærmere spesifisert til 3 om dagen: 3 porsjoner magre meieriprodukter hver dag. Dette kan gjerne være en yoghurt, et glass melk og en brødskive med ost. Barn kan gjerne få inntil 5-6 dl melk (inkludert yoghurt) per dag.

Er det forskjell på tilsatt og naturlig sukker?
Yoghurt vil alltid inneholde sukker i form av melkesukker (laktose), og mange yoghurter inneholder også noe tilsatt sukker. Helsemyndighetene anbefaler at store og små begrenser inntaket av tilsatt sukker til under 10 prosent av vårt daglige energiinntak. Det vil si at av alle kalorier du spiser i løpet av en dag, bør maks 10 prosent komme fra tilsatt sukker i matvarer. Det er fordi tilsatt sukker ikke bidrar med særlig annet enn søt smak og kalorier. Kostholdsundersøkelser viser at det først og fremst er kaker, kjeks, godteri og brus som bidrar med mest tilsatt sukker i norske barns kosthold.

Yoghurt inneholder melkesukker som finnes naturlig i yoghurten sammen med en rekke vitaminer og mineraler som barn trenger hver dag. Yoghurt er kilde til blant annet proteiner, kalsium, vitamin B12 og jod. På samme måte inneholder frukt fruktsukker, men også mye annet nyttig for kroppen. Verdens helseorganisasjon (WHO) understreker at det er sukkeret som er tilsatt man ønsker å redusere. Det finnes ikke dokumentasjon på negative helseeffekter av sukkeret som er naturlig til stede i matvarer frukt og meieriprodukter.

Velger du yoghurter med lite tilsatt sukker vil du få i deg nyttige næringsstoffer, men samtidig ikke overdrevent mye energi. Yoghurt naturell inneholder ikke tilsatt sukker.

Når det gjelder kunstig søtning anbefales ikke dette til barn under 3 år.

Er yoghurt ultraprosessert?
Begrepet ultraprosessert brukes stadig mer, og NOVA er et mye brukt klassifikasjonssystem for prosessering av matvarer. Klassifiseringen er omdiskutert fordi den tar utgangspunkt i prossesseringsgrad og tilsetning av ingredienser, men ser ikke på næringsinnhold for øvrig. Ut fra denne klassifiseringen havner all smaksatt yoghurt i kategorien ultraprosessert. Likevel skiller yoghurt seg fra mange andre produkter i denne kategorien slik som kaker, snacks, godteri og såkalt junk food. Disse matvarene har ofte et høyt innhold av sukker, salt og/eller fett og dermed også energi, og bør begrenses i tråd med anbefalingene fra Helsedirektoratet.

Det er uhensiktsmessig om man spiser slik mat for ofte, ikke bare fordi det kan bidra med for mye energi og lite næring, men også fordi det ofte går på bekostning av inntak av næringsrik mat som for eksempel grønnsaker eller grove kornprodukter. Det er imidlertid verdt å huske på at også produkter som havner i kategorien ultraprosessert kan være næringsrike matvarer som inkluderes i kostrådene, slik tilfellet er for enkelte yoghurttyper. Yoghurt bidrar med mange næringsstoffer og kan med fordel inkluderes i et sunt og variert kosthold. Husk at det er det totale kostholdet som har størst innvirkning på barnas helse.

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler:

Nyhet: Rieteller i Babyverden-appen

Har du ikke Babyverden-appen? Last den ned her. Fødselen starter oftest lenge før du kommer inn til fødestedet og helsepersonell kan ha oversikt over framgangen....