Det er lurt å merke barnets ting – både slik at dere og barnet kan kjenne igjen og finne tingene uten å være i tvil om de faktisk tilhører barnet eller ikke. Men også for at ikke andre ved en feiltakelse skal få med seg barnets ting hjem til seg. Det er mange små og store ting som ofte havner på avveie – i barnehagen, på fritidsaktiviteter eller når dere er på farten inne eller ute. En glemt sokk står man jo som regel greit i, men hvis den helt nye jakken, dressen eller matboksen forsvinner er det gjerne mer surt. Husk også at det fort kan være flere som har like ting, for eksempel i barnehagen. Så hvordan vet du at regnbuksen som forsvant fra barnets plass, men dukket opp i en krok, faktisk er barnet sin? Den enkle løsningen er å merke med navnelapper!
1. Det går selvsagt an å merke klær med penn eller tusj. Problemet er at det fort blør ut eller forsvinner i vask. Med navnelapper er du sikret noe som varer.
2. Hos Navnemerket kan du kjøpe navnelapper etter behov. Du kan velge mellom klistremerker og strykemerker, og det finnes også refleksmerker. Til mindre gjenstander kan du kjøpe minilapper.
3. Er det flere lapper ved vaskelappen, fest gjerne navnemerket på en lapp som ikke har viktig informasjon. Da kan lappen klippes bort dersom klærne skal gis bort, enten i arv eller til gjenbruk. Da slipper du at din informasjon deles videre (til ukjente), og de nye eierne kan merke med eget navn.
4. Sko, tøfler, støvler og votter kommer i par, så husk å merke begge to. Ikke dekk for størrelsen. Også matbokser og termoser er i flere deler. Så merk gjerne både selve boksen og lokket, termosflasken og koppen.
5. Når du skal merke skotøy, er det lurt å feste navnelappene der hvor det er minst slitasje. Oppe på innsiden av skoen er en lur plass.
6. Tenk gjerne over hvor synlig navnelappen er på det du skal merke. Hvis ikke det er noe du ønsker alle skal se ved første øyekast, fest gjerne navnemerket under, på baksiden eller innsiden av ting. Men ikke gjem den så mye bort at andre ikke finner den hvis de lurer på hvem plagget/tingen tilhører.
7. Vurder overflaten navnemerket skal festes til, slik at det sitter best mulig. Refleksklister er litt hardere enn vanlige navnemerker, så de skal festes til glatt underlag. Dette kan for eksempel være en plastspenne eller en skinnreim.
8. Strykemerker er ypperlige til klær og tekstiler. Stryk kun på tekstiler som tåler høy varme. Velg et sted på plagget hvor det er stoff som ikke strekkes, som for eksempel vaskelappen. Klistremerker kan også gjerne festes på vaskelappen. Unngå å dekke til selve vaskeanvisningen.
9. Refleksmerker er ypperlige til merking av sekk, sykkelhjelm, sykkel og sparkesykkel – spesielt i vinterhalvåret. Så har barna nok en måte å bli sett på i mørket.
10. Minilapper er veldig praktiske når du skal merke småting. Det kan være for eksempel leker som tas med i barnehagen, på overnatting eller på besøk hos slekt/venner. Du kan også merke for eksempel penner og blyanter, mobilladere og neglelakker. Her holder som oftest med bare navn.
11. Er barnet med i en fritidsaktivitet hvor mange har like klær, eller man går fra tingene sine i en garderobe, er det smart å bruke et personlig navnemerke. På den måten er det lett å finne igjen om dere skulle glemme plagget. Det kan også hjelpe deg å unngå en litt ubehagelig situasjon, dersom noen skulle falle for fristelsen å ta med seg den nyeste jakken når det ligger igjen to like i garderoben etter et arrangement.
Hva kan være lurt å merke?
- Sko og støvler
- Barnehagesekk
- Skolesekk
- Matboks
- Drikkeflaske
- Regntøy
- Dress
- Ulltøy
- Luer og hals
- Votter
- Innesko
- Bleiepakke?
- Kosedyr og smokker
- Leker
- Sykkelhjelm
- Sykkel eller sparkesykkel
- Gymbag
- Fotballsko
- Bøker og blyanter
- Mobiltelefon
- Alt barnet skal ha med seg på fritidsaktiviteter
- Mat i barnehagen (for eksempel yoghurt eller fruktmoser)
- Koseklut
- Klær! (også sokker, truser, strømpebukser)
- Jakke
- Akebrett/kjelke
- Ski
- Skøyter
På Navnemerket.no kan du lage navnemerker på 1-2-3: Skriv inn navn-Velg motiv-Velg produkt.