Baby10 myter om barn og tenner

10 myter om barn og tenner

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 26728

Barnet har feber og diaré - da er nok tennene like om hjørnet. Barn som får tenner sent, får sterkere tenner. Har mor og far hatt tannregulering, kommer småen også til å trenge det. Teoriene om barn og tenner er mange, men er det hold i disse mytene? Babyverden har spurt to tannpleiere.

Barn som får tenner sent, får sterkere tenner
– Alle barn får tenner. Noen tidlig, noen seint. Men alle får dem. Og det spiller liten rolle når de kommer. Tennene blir ikke sterkere om de bryter gjennom sent.

Tennene kommer bolkvis
– Ja, tennene bryter gjerne fram i par. Og ofte symmetrisk. Fortennene i underkjeven og overkjeven kommer først. Deretter kommer gjerne de første jekslene før hjørnetennene. Men selv om vi ser at dette er vanlig, er det mange som får tennene i annen rekkefølge, og det gjør ingen verdens ting.

Les også:

Små barn kan få hull i tennene!

10 kjappe om tannfrembrudd

Hold Karius og Baktus unna!

Barnet blir sykt av å få tenner
– Tennene har fått skylden for alt fra feber til diaré, men det er ingen sammenheng. Men tennene kommer gjerne på et tidspunkt der fullammingen går mot slutten og barnet mister en del av den beskyttende effekten morsmelken har på immunforsvaret. Dermed begynner også en fase der mange barn blir syke for første gang. Diaré skyldes nok heller introduksjon av fast føde, enn tannfrembrudd. Det vi derimot ser, er at feber ser ut til å fremskynde tannfrembruddet. Altså motsatt av hva mange tror.

Det er vondt å få tenner
– Det er nok ubehagelig å få tenner. Vi ser at barna blir irritable, klør, sikler og sliter med å sove. Men her er det store forskjeller. Noen merker ingenting før barna har tenner i munnen sin. Hvis barnet er plaget er en kald bitering god lindring.

Barn arver foreldres tenner
– Mange tror at tenner er arvelig. For eksempel om man får sterke tenner eller lett får hull. Det stemmer ikke. Men man ser at barn arver vaner, spesielt mors vaner. Så spiser mor godteri på hverdager, er sjansene større for at barnet også vil komme til å gjøre det.

Noen tenner er mer utsatte for hull
– Dette stemmer. Noen har tenner som er hypomineraliserte. Det vil si at det har skjedd en feil da tennene ble dannet og emaljen er ikke like sterk. Disse tennene er sprøere og det blir lettere ising og hull i dem. Har man hypomineraliserte tenner, skal man også gå til tannlegen oftere.

Hør podcasten om hvordan du kan sørge for best mulig tannhelse for ditt barn her:


Barn kan pusse tennene selv
– Barn kan gjerne få prøve å pusse tennene sine selv, det er bra for mestingsfølelsen. Men fram til barnet er 10 år trenger det hjelp fra voksne. Barnet kan få prøve å pusse selv før eller etterpå, men hovedpussen skal gjøres av en voksen.

Les også:

Syre tar knekken på barns tenner

Puss, puss så får du en suss...

Første gang hos tannlegen

Å skjære tenner er farlig
– Det er vanligere at barn skjærer tenner enn mange tror. Og det gjør ingenting. Av en eller annen grunn slutter de fleste når seksårsjekslene kommer. Det er ingenting å gjøre med tanngnissingen hos små barn.

Har mor og/eller far hatt tannregulering, trenger barnet det også
– Det er ingen sammenheng her. Barn har sine egne tenner, ikke mors eller fars. Det eneste unntaket der dette kan være arvelig bestemt, er om barnet arver en liten kjeve fra den ene forelderen og så får store tenner. Da er det naturligvis ikke plass. Men det er ingen direkte sammenheng for folk flest.

Man skal ikke spise etter kveldstannpussen
– Det stemmer. Fluoren i tannkremen og fluortablettene trenger tid på å virke. Det samme gjør spyttet. Dessuten faller virkningen bort da tennene igjen usettes for påvirkning. I så fall bør tennene pusses om igjen før natten. Det beste er om barnet heller ikke skyller munnen med vann eller drikker vann like etter tannpussen.

Kilder: tannpleiere Janne Schanche og Beate Kydland i Tannhelse Rogaland

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: