Baby24 tips til en vellykket julaften – med små barn

24 tips til en vellykket julaften – med små barn

Alle foto: iStock
Av Janet Molde Hollund og Maren Eriksen 56212

Det er knyttet store forventninger til barnas første julefeiringer. Her er tipsene som øker sjansene for at feiringen blir så koselig som dere håper på.

1. Morgengave
Det er lenge å vente på gavene – la barnet åpne den første gaven allerede på morgenkvisten. Gjerne leker det kan ha mye gøy med utover dagen.

2. Hold på rutinene
Behold så mange rutiner som mulig. Stå opp til vanlig tid, la barnet holde på sovetidene sine i løpet av dagen, og legg barnet til noenlunde vanlig tid. Det kan fort bli ris til egen bak å la den lille få lov til å være ekstra lenge våken. For en trøtt liten tass trenger rett og slett søvn mer enn gavene og selskapet.

Babyen blir ikke mindre trøtt selv om det er julaften, kanskje tvert imot?

3. Senk tempoet!
Jul skal være kos, ikke stress. Rekker dere ikke å gå i kirken i år, besøke slekt før juleselskapet eller andre ting dere pleier å gjøre, så rekker dere det ikke. Det er mye hyggeligere å komme i juleselskap opplagte og rolige, enn stresset. Ungene skjønner godt når du er stresset, og det kan smitte over på dem!

4. Luft dere
Å komme seg ut og ake litt, trille en tur eller leke litt på en lekeplass i nærheten gjør godt. Da får også barna kvitte seg med litt overskuddsenergi, slik at de ikke bobler helt over i juleselskapet.

5. Begynne tidligere?
Sjekk om dere kan begynne feiringen litt tidligere i år. Begynner selskapet fem og barnet legger seg sju, blir det fort dårlig tid hvis man skal rekke både julemiddag, juletregang og pakkeåpning. Kanskje passer det bedre å begynne klokken tre i år?

6. Tålmodighet er en dyd
Vær ekstra tålmodig med barnet ditt. Det er kanskje også oppspilt. Dette er jo en dag dere har sett fram til lenge, og har mange forventninger til. Da kan det fort krible litt ekstra i kroppen, og det kan ikke barnet noe for.

7. Spis riktig på dagen
Julestrømpe med julesnop og noen klementiner er greit, men pass på at det ikke bare blir kaker og søtt hele dagen. Barnet trenger sunn og god mat på julaften også. Kjøp gjerne inn litt ekstra godt pålegg og ha en koselig julefrokost med kakao og tente lys. Pass på å spise i løpet av dagen også – det kan være lenge å vente med middag.

Litt sjokolade er greit – men kanskje ikke bare det...

8. Ha klær i back-up
Tenk om babyen bæsjer til langt oppover ryggen allerede på vei ut døren? Da kan det være greit å ha et reserveantrekk klart. Det samme gjelder deg om noe skulle skje. En ekstra strømpebukse i vesken kan være gull verdt. Og hva om den lille gulper? Jo mer forberedt du er, jo større er sjansen for at slike småting ikke får legge en demper på julefeiringen.

9. Snu om på rekkefølgen!
Hva med å begynne med pakkene i år? Det er jo høydepunktet for mange barn, og da er det kjipt om barnet sovner før dere kommer så langt i programmet. Eller alternativt er overtrøtt og surt.

10. Gamle og nye tradisjoner
Ikke forvent at barna vil videreføre dine tradisjoner. ”Tre nøtter til Askepott” hører kanskje julaften til for deg, men vil virke altfor fremmed for mange små. Nå har dere en flott anledning til å skape egne tradisjoner. Kanskje spiller dere brettspill på julaften hjemme hos dere – fra i år av? Eller har akekonkurranse?

11. Ta imot hjelp!
Ikke tenk at dere skal klare alt. Hvis dere skal ha julen hjemme hos dere selv, med én eller flere små i hus, er det lov til å be om hjelp. Ikke tvil på at besteforeldre, tanter og onkler av dine små ønsker å bidra. Kanskje kan noen andre ordne kaffematen, mandelgaven eller tilbehøret til middagen?

12. Vær forberedt
Gjør ting klar på forhånd. Du må kanskje ikke ta hårkuren, stryke alle klærne, lete fram penskoene eller ligge i badet på selveste julaften? Jo mer du har gjort klar på forhånd, jo mer ro blir det på julaften. Kanskje er bordet også dekket? Alle julegavene bør også være i boks – lite er så stressende som å løpe rundt på julaften for å få de siste julegavene i hus.

13. Egen mat til barna?
Ikke forvent at barnet skal like ribbe, pinnekjøtt eller juletorsk – særlig om det ikke har smakt på det før. Det er lov til å servere kjøttkaker til de minste, selv om det er jul. Det viktigste er vel å kose seg med maten? Og et barn som protesterer og knapt spiser er jo ikke noe godt utgangspunkt for resten av kvelden.

Skal dere ha julefeiringen hjemme hos dere, kan bordet kanskje dekkes kvelden i forveien? Eller du kan høre om noen av gjestene kan komme litt tidlig og hjelpe deg?

14. Spre gavene utover julen
Det blir fort mange gaver til barna, og for de minste kan det rett og slett bli for mange. Alternativet er jo å heller legge litt mer ned i hver gave, og kjøpe færre. Men er det mange likevel, kan en god idé være å spre gaveoppakkingen. Hva med å tyvstarte på lille julaften? Eller å vente til dere treffer de som gir gaven – for eksempel i romjulen?

La gjerne barna åpne en gave om formiddagen på julaften, så har de noe å leke med mens de venter – og ventetiden føles kanskje litt kortere.

15. Innpakningen er halve moroa
Bruk tid på innpakningen av gavene. Det er kanskje en klisjé, men faktum er jo at mange barn synes innpakningen er vel så spennende som innholdet. En stor gave med flere mindre gaver inni, sløyfer eller en diger eske som kan brukes som hule, stol, seng eller romskip kan være det morsomste med hele julen!

Les også: Slik oppfatter små barn julen

16. Gå rundt juletreet
Mange har lagt denne tradisjonen på hylla, men det er det ingen grunn til. Mange barn elsker denne delen med julefeiringen. Er dere for få til å rekke helt rundt, kan dukker og bamser fylle tomrommet. Syng julesanger, og velg gjerne de med morsomme bevegelser til. Det er en fordel om ikke alle gavene ligger under treet på dette tidspunktet.

17. Redd for nissen?
Tenk over nissebesøket. Hvem skal være nisse? Er alt klart? Det kan være en fordel at både mamma og pappa kan være til stede når nissen kommer – for mange synes denne skjeggete mannen er litt skummel. Kanskje vet du allerede om barnet ditt er skeptisk for nissen? For noen er det spennende nok å se nissen luske utenfor vinduet og ringe på – og sette fra seg sekken med gaver på trappen. Mens andre gjerne vil sitte på fanget til nissen og høre om julenissens verksted og reinsdyrene.

18. Ungene i fokus
Dette er ungene sin kveld – i hvert fall til de sovner. Andre tradisjoner kan kanskje vente litt?

19. Alkoholfri jul?
Begrens alkoholinntaket. Barn og alkohol hører ikke sammen. Og det er ikke mye som skal til før barna merker at du er annerledes. Det er lov til å be andre slektninger om å skru litt ned på alkoholinntaket også. Kanskje kan vinflaskene og annen alkoholholdig drikke hentes fram til kaffematen etter at barna er lagt?

Les også: Mange barn opplever fulle voksne i julen

20. Ta det rolig når gavene åpnes
Bruk tid på gavene slik at det blir ro over oppakkingen. Én gave om gangen er en fin regel. Da kan barnet lære om takknemlighet også. Det er jo koseligere når folk ser at barnet gleder seg over pakkene det åpner.

21. Lek med noen av gavene
La barna få leke litt med gavene. Det er ikke nødvendig å pakke ut alt, men kanskje én eller to av gavene kan pakkes ut? Mange barn finner og ro i leken også, så det kan være en fin avslutning på julefeiringen å trille dukken i den nye dukkevognen, eller leke doktor med det nye doktorsettet. Kanskje stiller farfar opp som pasient? (og får seg en behagelig strekk på sofaen samtidig)

22. Vær til stede
På julekvelden bør mobilen, nettbrettet og pc’en pakkes vekk for en stund. Tar videokameraet eller fotoapparatet for mye oppmerksomhet, er det greit å begrense dette litt også, eller la ansvaret gå på rundgang. Det er magisk med barnas første julefeiringer – pass på at du får dem med deg.

23. Oppvasken stikker ikke av
Vent med oppvasken til etter at ungene er lagt. Det er lenge nok å vente til alle har kost seg med julemiddagen.

24. Planlegg leggingen
Ta med reisesengen og gjør den klar i god tid før leggetid. Kanskje er det best å bare la barnet (og dere voksne også) sove over? Å vekke en liten baby for å sette den i en iskald bil seint på julaften kan være slitsomt. Men det er kanskje deilig å komme seg hjem også? Er du heldig sovner den lille fort igjen, men ta høyde for at den ikke gjør det…

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: