BabyÅ få søsken

Å få søsken

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Hentet fra Svangerskapsboken Gravid 2016-2017 9204 Sist oppdatert 25.05.16

Å bli storebror eller storesøster er en livsvarig endring. Overgangen fra å være enebarn til å måtte dele mor og far med andre, kan gi både gleder og utfordringer.

Søskensjalusi bunner i frykt for å miste foreldrenes oppmerksomhet og kjærlighet, og tilknytningen til dem. Barnet blir usikkert fordi rollen i familien er endret, og det kan gi følelser som kan være vanskelige å håndtere.

Hensikten med noen av reaksjonene er utelukkende at barnet vil ha foreldrenes oppmerksomhet. Noen begynner å oppføre seg som baby igjen. Andre blir sinte, klenger og gråter. Enkelte får dårligere matlyst og sover mindre. 

Gi barnet trygghet
Uansett hvilke forberedelser dere gjør i svangerskapet, er det ingen garanti for at den/de eldste ikke vil bli sjalu. Det er vanskelig å forutse hvordan barn vil reagere. De påvirkes også av hvordan vi selv takler situasjonen.

Sjalusi er heller ikke utelukkende negativt. Nettopp gjennom uenighet og konflikter lærer barn seg å omgås andre. Derfor er det viktig å gi barnet mulighet til å prate om følelser rundt det å få en baby i familien. La det få venne seg til tanken. Det å få et søsken er en fantastisk gave som varer livet ut. 


Når skal vi fortelle nyheten?
Tidspunktet for når dere skal fortelle om graviditeten, er selvsagt helt opp til dere. Dersom dere ikke ønsker å fortelle andre om graviditeten i starten, så er det best å ikke fortelle den pratsomme fireåringen om det heller.


Faktorer som kan spille inn for når den lille skal introduseres for nyheten, kan være om mor er mye kvalm og syk i starten av svangerskapet, alderen på barnet, og når andre skal få vite det. Det er greit at dere forteller det selv før andre spør barnet deres om det gleder seg til babyen kommer. Et annet holdepunkt er å dele nyheten når magen begynner å vise. 


Hvordan forberede barnet?
Snakk med barnet om babyen. Det er vanskelig å forstå at det er en baby i magen, så vis gjerne ultralydbilder av babyen. La barnet få se bilder av seg når det selv var baby. Mange har glede av å lese bøker om andre som skal få søsken. Besøk gjerne familier som har baby og søsken på samme alder som deres barn, slik barnet kan 


se og erfare hvordan det er. Kanskje kan barnet ta del i innkjøp av utstyr og klær. Skal noen av rutinene endres, som å bytte seng eller rom, bør dette gjøres i god tid før fødselen.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: