Mange har kanskje fått høre at dersom du fullammer, kan du ikke bli gravid. Det stemmer, men det er gitte forutsetninger som må følges for at du skal være sikker.
– Jeg vil ikke anbefale noen å stole på amming som prevensjon. Uansett om du fullammer, kan du få eggløsning og bli gravid. Fordi fullamming betyr i seg selv at barnet kun drikker melk fra mor. Likevel må barnet ammes hyppig for at det skal regnes som fullamming i prevensjons-sammenheng, sier Philip von Brandis ved fødeavdelingen på Stavanger universitetssjukehus.
Når er amming sikker prevensjon?
– Hver gang du ammer, undertrykker du hormonene som skal få systemet til å fungere igjen etter fødsel. Dermed får du ikke eggløsning. Dette regnes som sikker prevensjon dersom du ammer minst hver fjerde time døgnet rundt, ikke har fått tilbake menstruasjonen og barnet er under et halvt år gammelt. Med én gang disse forutsetningene ikke møtes helt, blir amming svært usikkert Det er veldig vanskelig å holde kontroll på hvor lang tid det går mellom hver gang barnet ammes, og om alle forutsetningene er på plass, sier von Brandis.
Så hvis barnet sover lenger enn fire timer i strekk vil du altså ikke være godt nok beskyttet.
Hør podcast om det ingen forteller deg om tiden etter fødsel her:
Mange tror også at de ikke kan bli gravide så lenge de ikke har fått menstruasjon tilbake. Det er ikke helt riktig.
– Eggløsningen kommer før menstruasjonen, så å bruke mensblødning som pekepinn for om du er fruktbar igjen er heller ikke lurt. Noen får tilbake eggløsningen allerede to til tre måneder etter fødsel. Så selv om vi gjerne sier at det går sier seks måneder før kroppen er tilbake i gjenge igjen på denne måten, så er alle kropper forskjellige, sier von Brandis.