BabyAmmingAmme med silikonpupper?

Amme med silikonpupper?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 10667 Sist oppdatert 17.09.21
– I de fleste tilfeller er det ikke noe problem å amme, selv om du har silikon i brystene. Men har du har silikon, kan det være lurt å gi beskjed til helsepersonell allerede mens du er gravid. På den måten kan du få tilpasset ammeveiledning når barnet er født, sier internasjonalt sertifisert ammeveileder Ingebjørg Finnesand.

Når melkeproduksjonen kommer i gang etter fødselen, er det vanlig å kjenne brystspreng. Noen opplever at brystene fylles til randen av melk og blir harde som mursteiner.
– For de som har silikon, kan denne første tiden bli litt ekstra utfordrende. Med både melkespreng og silikon, kan kvinnen få mer vondt, sier Ingebjørg Finnesand. Hun er internasjonalt sertifisert ammeveileder, og daglig leder ved Ammeklinikken i Stavanger.

Det kan derfor for mødre med silikon i brystene bli aktuelt med både god informasjon og smertestillende når melken kommer.

Lurt å være åpen
Silikon i brystene er blitt mer vanlig, men ikke alle ønsker å være åpne om at de har tatt en slik operasjon.
– Den enkelte kvinne må kjenne etter selv om hun ønsker å si fra om at hun har silikon. Jeg tenker det er ulike grunner til at kvinner tar de valgene de gjør og at dette ikke er noe man skal være redd for å snakke om. Skulle man få utfordringer med ammingen, er det greit for veilederen å kunne danne seg et helt bilde av situasjonen. Årsaken til eventuelle ammeproblemer kan være ting man ikke har tenkt på selv, og ikke nødvendigvis silikonen, sier Finnesand.

Selv fikk Finnesand en henvendelse fra ei kvinne som hadde prøvd å amme barnet sitt i tre måneder før hun fortvilet ba om hjelp.
– Hun hadde hele tiden tenkt at det var hennes egen feil at ammingen ikke fungerte, siden hun hadde fått silikon i brystene. Men da vi snakket sammen, og jeg fikk vite hvordan brystene hennes var før operasjonen, viste det seg at hun nok hadde fått problemer – uansett om hun hadde silikon eller ei. Hun var ei av få kvinner som i utgangspunktet hadde lite kjertelvev, forteller Finnesand.

Kan være andre årsaker til ammeproblemer
Kvinnen kunne, ifølge Finnesand, ha lagt skyldfølelsen til side helt fra starten av om noen hadde gått gjennom historikken hennes allerede før fødselen.
– Ved å snakke med helsepersonell om hvorfor en har tatt en brystforstørrende operasjon, kan man kartlegge om det er fysiske forklaringer på eventuelle ammeutfordringer. Noen helt få kvinner har lite kjertelvev. Typisk er at disse kvinnene har såkalte tubebryst, det vil si at det er lang avstand mellom brystene, og brystene er smale og avlange. Disse kvinnene kan slite med å få nok melk, uansett om de gjør alt rett, sier Finnesand.

Nerveskader som følge av operasjonen?
Hos noen som har silikon i brystene, har man under operasjonen kommet borti noen nerver – slik at det kommer færre signaler om melkeproduksjon til hjernen.
– Men kroppen er fantastisk laget. Det er ikke bare det at vi legger babyen til brystet som stimulerer melkeproduksjon og utdrivningsrefleksen. Også sansene, syn og lukt, virker inn – og kan gjøre at melken renner. Noen mødre opplever også at brystene drypper om de hører babygråt. Men dersom nerveskader gjør at hjernen får lite signaler, kan dette stimuleres ved å bruke nesespray med oxytocin, sier Finnesand.

Bryster med silikoninnlegg kan i noen tilfeller ha litt mindre lagerkapasitet enn bryster uten. Babyen må da kanskje spise litt oftere for å få nok melk.

Lytt til podcast: Hvor lenge skal babyen die ved hvert måltid? Gjest: Ingebjørg Finnesand, IBCLC

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: