BloggAmmehjelperbloggenAmming ved introduksjon av fast føde

Amming ved introduksjon av fast føde

Fast føde kan være nytt og spennende, men morsmelken er fortsatt viktig hele det første leveåret – og gjerne lenger. Illustrasjonsfoto: Stock
Blogg: Ammehjelper Ingebjørg Finnesand, Ammehjelpen 43658

Etter hvert trenger babyen mer enn bare morsmelk. Men hvordan blir det med ammingen når babyen også spiser fast føde? Ammehjelper Ingebjørg forklarer.

Hvor lenge bør man amme babyen før man introduserer annen mat? Og hvordan gjør man egentlig med ammingen når man skal starte med fast føde?

Svaret på disse to spørsmålene avhenger litt av hvordan du ønsker at ammingen skal være videre. Det er sånn at når man begynner med annen mat, så vil man lett kunne fortrenge morsmelken. Ganske mange mødre har opplevd at melkeproduksjonen går ned når babyen begynner å spise annen mat.

Dette er de offisielle anbefalingene for introduksjon av fast føde
Norge har, i likhet med de fleste andre land i verden, anbefalinger for hvor lenge fullammingsperioden bør vare. Norske retningslinjer følger, i likhet med mange andre land, WHOs anbefalinger om fullamming frem til seks måneder så lenge mor og barn trives med det. (Obs! Barn som ammes skal ha tilskudd av D-vitamin fra 1 ukers alder. Barn som får morsmelkerstatning (MME) trenger ikke tilskudd. Får barnet noe MME, tilpasses mengden D-vitaminer ut fra hvor mye MME barnet får).

Dersom barnet ditt er født for tidlig eller hadde lav fødselsvekt så vil dere ha fått anbefaling fra barnelege om andre vitaminer i tillegg til det som nevnes her. Det er viktig at dere da følger anbefalingen fra barnelegen.

Man skal ikke gi babyen annen mat enn morsmelk eller morsmelkerstatning de første fire månedene, fordi babyens kropp ikke er moden nok til å håndtere denne maten.

Introduksjon av fast føde regnes som at man begynner å gi babyen smaksprøver av annen mat enn morsmelk (eller morsmelkerstatning). Det anbefales at morsmelk er basisen i babyens kosthold det første året. Man har det altså ikke travelt når man skal venne barnet til annen mat.

Hvordan amme mest mulig under introduksjonen av fast føde?
Fast føde skal dekke barnets ernæringsbehov utover morsmelken. Den skal altså ikke erstatte, men komme i tillegg. Det er aldri tilrådelig å trappe ned på ammingen for å få barnet til å spise mer fast føde. Morsmelken sikrer babyen viktig ernæring i denne overgangsfasen, så trapper man ned ammingen, vil man gi babyen et mindre gunstig kosthold.

Mange opplever at vektøkningen stagnerer eller faktisk går litt ned akkurat når man introduserer fast føde. Det skyldes at det er tungt for tarmen å begynne å fordøye annen mat enn melk. Jo mer du ammer, jo bedre er det for barnet i denne fasen.

Gå langsomt fram!
Det er en fordel for babymagen at man trapper forsiktig opp fra kun små smaksprøver til hele måltider. Hvor lang tid det tar før babyen er interessert i å spise et helt måltid vil variere veldig fra barn til barn. Det er dere som foreldre som kjenner babyen best, så dere må se hvordan babyen reagerer på annen mat, og justere tempoet etter det.

Dere har fått heftet «Mat og måltider for spedbarn» på helsestasjonen, der står det om oppstart av fast føde. Her er lenke til heftet hvis du ikke har fått det.

Best mulig tarmflora
Det er mye snakk om tarmflora i media for tiden. Om hvorfor det er viktig å spise mat som øker de sunne tarmbakteriene som vi alle sammen skal ha i magen. Kan du gjette hva som er den aller beste maten for disse tarmbakteriene? Ja, nettopp – morsmelk!

Et barn som bare får morsmelk har en optimal tarmflora fordi morsmelken inneholder favorittmaten til de tarmbakteriene som er mest gunstige for mennesker. Utrolig å tenke på at når naturen har utviklet oppskriften på morsmelk gjennom evolusjonen, så har den passet på at det lille menneskebarnet skal få hjeøp til å mate de beste bakteriene man bør ha i magen!

Velg riktig mat når du introduserer fast føde
Når man introduserer fast føde, kan den sunne bakteriefloraen forstyrres. Derfor er det lurt å sette seg inn i hvilken mat som er gunstig for tarmfloraen i babymagen, og hva man bør unngå.

Innenfor medisinen ser vi også et økt fokus på verdien av en sunn tarmflora, og oppdager stadig nye aspekter ved det. Det viser seg blant annet at hoveddelen av immunforsvaret vårt befinner seg i tarmen. Og det er det selvsagt viktig å ta vare på.

En viktig tommelfingerregel: Amme først!
For å sikre at babyen får i seg nok morsmelk, og for å opprettholde melkeproduksjonen din, bør du alltid amme babyen før du gir fast føde.

Gjør du motsatt vil babyen ta mindre morsmelk, og da går melkeproduksjonen ned.

Les mer om amming ved introduksjon av fast føde hos Ammehjelpen

Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: