BabyAmmingFår babyen for mye formelk?

Får babyen for mye formelk?

Illustrasjonsfoto iStock
Av Elisabeth Emilie Rongved og Janet Molde Hollund 75276
Vanlig spebarnsproblematikk som gulping, luft i magen og rennende avføring kan stresse mor og far, og få utenforstående til å konkludere ”kolikk”. Forklaringen kan imidlertid være så enkel som at babyen får for mye formelk. Det er det enkelt å gjøre noe med!

“Har du nok melk?” er et vanlig spørsmål til nybakte, ammende mødre. “Har du for mye melk?” er sjeldnere å høre, men det kan faktisk være et problem for mange mødre og babyer. For de fleste regulerer melkeproduksjonen seg etter hvert, men noen mødre har mer melk enn babyen behøver. Dette kan føre til at babyen får i seg for mye av den lette formelken, og ikke den fete ettermelken.

Symptomer
Hos mødre med mye melk kommer melken ofte veldig fort. Symptomer på at babyen får for mye formelk, kan derfor være at den viser uro ved brystet, slipper brystvorten når den dier, gulper mye, har rennende, grønnaktig avføring, mye bleieutslett, luft i magen og at den gråter som ved kolikk. Det er laktosen i melken som forårsaker disse problemene. Den kan rett og slett begynne å gjære i tarmen og forårsake problemer med luft og avføring. Dersom mor lekker mye under eller mellom ammingene eller er plaget med tette melkeganger, kan det også være et tegn på at melkeproduksjonen er i overkant.

Hos mødre som av ulike årsaker har ekstra høy melkeproduksjon, kan barnet spise seg mett på formelk før det kommer til ettermelken. Men siden det ikke har fått nok fet melk, blir det fort sultent igjen. Derfor er hyppig diing ett av symptomene på at barnet trenger mer fet melk. Den lille får som regel nok mat, og man merker ikke nødvendigvis noen avvik på vektutviklingen. Opplever du at babyen legger på seg mer eller mindre enn det som er forventet, kan dét imidlertid også være et symptom.

For mye formelk er selvsagt ikke den eneste årsaken til at barn har problemer med fordøyelsen eller amming, men det kan være en medvirkende faktor. Ikke nøl med å kontakte helsestasjonen dersom du ikke merker bedring av rådene i denne artikkelen, eller om du tror det kan være andre årsaker til problemene!

Forskjell på formelk og ettermelk
De fleste har fått med seg at melken i brystene ikke er lik til enhver tid. Formelken kommer først, og er rik på melkesukker og inneholder lite fett. Når barnet har drukket opp formelken, kommer den fete ettermelken. Denne blir fetere fordi den inneholder fettpartikler fra melkegangene. Hemmeligheten er å få til den rette balansen mellom formelk og ettermelk. Dette kan du enkelt få til på egen hånd og forhåpentligvis gi barnet en mer balansert melke-diett.

Enkle råd
Mange får vite at det er lurt å amme fra begge bryst, for å øke produksjonen. Men det kan være greit å vite at dette ikke alltid er nødvendig. Legg barnet til ett bryst per måltid, og la det spise så lenge det vil.

Det finnes noe som heter heltømming og intervallamming. Ammehjelpen forklarer det i korte trekk slik:
1. Tøm begge brystene ved enten å håndmelke eller pumpe.
2. La barnet die fra begge brystene så lenge det vil.
3. Velg et "vaktbryst". Dette skal barnet die fra minst to ganger etter hverandre, før du gjør det samme på motsatt side.

For utfyllende oppskrift, se Ammehjelpen.

Andre ting som kan hjelpe:
– Alternative ammeposisjoner kan hjelpe barnet til å regulere melkemengden bedre selv. Len deg tilbake og hjelp barnet til å få hodet over brystvorten din, prøv å amme liggende på siden eller på ryggen med babyen oppå magen din. I disse stillingene vil ikke melken renne like lett.

– Cottermanns håndgrep kan hjelpe mot brystspreng, slik at det blir lettere for barnet å få tak.

– Unngå tilstoppede melkeganger. Dersom et av brystene blir så fullt at det virker som det er fare for tette melkeganger lar du dette brystet snike i køen. Deretter fortsetter du intervaller som vanlig.


Overskuddsmelk
Opplever du at du lekker mye fra det andre brystet mens du ammer, eller føler du behov for å lette på trykket og pumpe litt mellom ammingene, har du en gyllen anledning til å samle opp morsmelk til nedfrysing. Du bør imidlertid unngå overdreven pumping dersom du har høyere melkeproduksjon enn du trenger.

Forhåpentligvis vil du etter kort tid med disse rådene få mindre formelk og en mer tilfreds baby. Del gjerne dine erfaringer!

Kilde:
Ammehjelpen.no


 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: