BabyAmmingPlutselig mindre melk?

Plutselig mindre melk?

Det kan føles annerledes i brystene, men melken forsvinner ikke over natten. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 14126 Sist oppdatert 27.01.23
Plutselig en morgen kjennes det ut som at man har mindre melk i brystene. Kan den forsvinne sånn, bare over natten?

Flere ganger i løpet av ammeperioden kan det føles som om du plutselig bare mister melken. Men du trenger ikke være redd. Det finnes en helt naturlig forklaring, og melken forsvinner ikke bare over natten.

Tilbud og etterspørsel

I løpet av de første dagene etter fødselen vil melkeproduksjonen komme i gang. I starten kan brystene fylles opp (ofte til randen), og man kjenner gjerne spreng. Jo oftere man ammer, jo fortere fyller brystene seg opp igjen. Dette handler om tilbud og etterspørsel.

Den nyfødte babyen har magesekk på størrelse med en valnøtt, og i starten vil den bare få ut noen få dråper med råmelk. Etter hvert øker melkeproduksjonen, og i fullammingsperioden vil melkeproduksjonen gjerne være på rundt 7-8 desiliter i døgnet.

Etter hvert som det begynner å bli balanse mellom tilbud og etterspørsel, vil brystene føles mykere, og følelsen av spreng forsvinne. Første gang du kan oppleve dette, er når barnet er et par uker gammelt. I stedet for å få panikk for at melken er borte, kan du ta det som et godt tegn. Melkeproduksjonen begynner å tilpasse seg barnets behov, og du slipper å få vondt bare du kommer borti brystene dine.

Melkeproduksjonen tilpasset barnets etterspørsel

Når barnet er pluss/minus tre måneder gammelt, har gjerne melkeproduksjonen endelig tilpasset seg etterspørselen. Hvis barnet sover i lengre perioder om natten, kjenner du kanskje at brystene er litt mer fylte om morgenen. Men utenom denne første ammingen om morgenen er det ikke sikkert du kjenner at brystene er fulle om dagen. Det kan hende at du føler de er tomme og slappe, og noen vil gjerne merke at de ikke lekker lenger. Dette betyr likevel ikke at du ikke har nok melk. At melken forsvinner over natten, er ifølge Ammehjelpen en gammel myte som har liten rot i virkeligheten. Å avslutte melkeproduksjonen er noe som tar tid – gjerne flere uker. Og det blir gradvis mindre melk.


Sykdom og stress kan påvirke melkeproduksjonen

Likevel er det ting som kan påvirke melkeproduksjonen. Dersom barnet dier sjelden, gir det signaler til kroppen om at den ikke trenger å produsere like mye melk lenger. Melkeproduksjonen går da ned.

Hvis mor er syk, kan det også hende at mor i sykdomsperioden produserer mindre melk. Stress eller andre påkjenninger kan også midlertidig hemme utdrivningsrefleksen, og derfor gi mindre melk.

Hva kan man gjøre om produksjonen går ned?

For å øke produksjonen, kan man da ha såkalte økedager. Det innebærer at man legger barnet oftere til brystet, for derved å gi kroppen beskjed om å produsere mer melk.

Dersom du opplever en strevsom hverdag, kan det vært lurt å sette av litt egentid til å hente deg inn igjen. Kanskje går det an å ha en time babyfri i døgnet, hvor du går ut av huset – og overlater ansvaret til partneren din eller noen andre? Da slipper du en liten stund å forholde deg til alle ting i huset som bare MÅ gjøres eller andre som krever din oppmerksomhet. Gå gjerne tur med hunden, partneren din, andre barn (hvis du har flere), venner eller alene. Eller gjør et ærend i butikken. Kanskje kan alenetiden minske stresset noe, slik at du igjen får mer ro rundt ammingen. Da kan også melkeproduksjonen ta seg opp.

Bekymret?
Er du bekymret for melkemengden din og/eller om barnet får i seg nok melk. Kan du ta kontakt med helsestasjonen eller fastlegen. Det kan også være aktuelt å veie babyen hyppigere i en periode for å sikre at babyen vokser som den skal.

Kilder:
Internasjonalt godkjent ammeveileder, IBCLC, Ingebjørg Finnesand
Ammehjelper Tonje Gurrik
Ammehjelper Inger Anita Merkesdal
Ammehjelpen
Babyverden.no

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: