BabyAmmingPumping til hvilket tidspunkt?

Pumping til hvilket tidspunkt?

En silikonpumpe av lignende type som denne kan være en god hjelp, sier ammeveileder. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 22147 Sist oppdatert 21.06.21
Melkeproduksjonen kunne godt vært litt bedre, og du ønsker å bruke pumpe for å stimulere brystet mer. Når svarer det seg egentlig å pumpe – før, mellom eller rett etter amming?

Det aller beste for å stimulere til økt melkeproduksjon, er å legge babyen oftere til brystet. Barnet vil fra tid til annen ha økedager, hvor det spiser oftere for å øke melkeproduksjonen.

– Men det kan også være årsaker til at barnet ikke klarer å stimulere brystet tilstrekkelig, som for eksempel stramt tungebånd. Da kan tungens bevegelighet være begrenset, og barnet får ikke tømt brystet skikkelig, sier Ingebjørg Finnesand. Hun er daglig leder ved Ammeklinikken i Stavanger, og er internasjonalt sertifisert ammeveileder (IBCLC).

Mengden melk styres av etterspørsel
Brystenes melkeproduksjon styres etter hvor mye melk som hentes ut.
– Hvis du føler at du har for lite melk, bør du snakke med noen som har kompetanse på amming – slik at dere sammen kan finne ut hva som kan være årsaken til at du ikke har nok melk. Kanskje bør du amme hyppigere, kanskje også om natten, sier Finnesand.

Finnesand sier det er lurt å tilby barnet begge bryst.
– Når barnet er ferdig med det ene brystet, legger du det over på det andre brystet. Samtidig som barnet dier av bryst nummer to, kan du pumpe bryst nummer én, for eksempel med en silikonpumpe, sier Finnesand.

Pump ut restene etter amming
Silikonpumpen er en myk flaske med trakt på, som du klemmer på brystet ved å lage vakuum.
– Når barnet drikker av ett bryst, starter også utdrivningsrefleksen i det andre brystet. Dermed renner melken rett oppi melkebeholderen. Med silikonpumpen får du altså hjelp til å trekke ut litt ekstra melk fra brystet hver gang. Ved neste amming bytter du rekkefølgen og begynner ammingen på bryst to, og setter så vakuumpumpen på bryst to mens babyen dier fra bryst nummer én, sier Finnesand.

Virker barnet mer sultent like etter at det har diet av begge bryst, kan du gi melken til barnet med én gang.
– For enkelhets skyld kan du gjerne gi barnet melken i kopp. Det er ikke alltid det er så mye, kanskje kommer det bare 10 milliliter ekstra. Men gjør du dette for eksempel åtte ganger til dagen, får barnet 80 milliliter ekstra melk, sier Finnesand.

Er barnet mett, kan du samle opp og fryse den ekstra melken.

Dersom du har annen type pumpe enn silikonpumpe, sier Finnesand du kan pumpe det brystet barnet spiste mest på ETTER at barnet har spist på begge. Altså, det brystet du begynte med pumper du etter at hele måltidet er ferdig.

Ikke sammenlign mengden med morsmelkerstatning
Når du pumper brystet, vil du oppdage at det kanskje ikke alltid er så store mengder. Mange begynner da å sammenligne mengden morsmelk med mengden flaskebarn får i morsmelkerstatning.
– Noen sier fortvilet at de ikke får ut mer enn 20 milliliter ved en pumping. Men hvis du har ammet rett før, er det bra! En fullammet baby spiser ikke så store mengder ved hvert måltid, mengden morsmelk øker ikke etter hvert som babyen vokser. Det er morsmelkens sammensetning som endrer seg. Et helt vanlig måltid med morsmelk er gjerne på rundt 90 milliliter, forklarer Finnesand.

Hvis du med dette i bakhodet klarer å pumpe ut 30-40 milliliter ekstra, så sier Finnesand at det er ganske mye.
– Mange fortviler over at de ikke klarer å fylle opp flasken. Da vil jeg påstå at flasken er altfor stor. Du kan ikke forvente å pumpe ut 200 milliliter, sier Finnesand.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler:

Jentenavn på J

De mest vanlige jentenavnene som begynner på J er: Julie, Jorunn, Jenny, Janne, Johanne, Julia, Jeanette, June, Johanna, Josefine, Jorun, Jane, Jannicke, Joanna, Judith, Jessica De...