BabyAmmingRaping etter amming

Raping etter amming

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Malin Sofie Leirvik 74193
Bør barnet alltid rape etter amming? Hvorfor svelger noen babyer mer luft enn andre, og hva kan man gjøre med det? Helsesykepleier Mette Elisabeth Vian svarer.

Ammingen er over, og du prøver å få barnet til å rape. Ut kommer det ikke noen ting. Skal du fortsette, eller går det greit å droppe rapen?

– Man burde alltid gi barnet en mulighet til å rape, men det er ikke alltid barnet raper likevel. Du trenger ikke å bekymre deg hvis det ikke kommer en rap rett etter måltidet – da kommer luften ut igjen andre veien litt senere, sier Mette Elisabeth Vian, helsesykepleier ved Stavanger sentrum helsestasjon.

Les også:

Hvis barnet ikke får rapt når det trenger det, kan det føre til at det får vondt i magen. Det kan være vanskelig å vite når barnet trenger å rape. I de fleste tilfeller holder det å vente til barnet er ferdig med måltidet sitt, mens i andre tilfeller kan barnet si ifra på sin måte tidligere enn dette.

– Noen barn slipper brystet hvis de føler de må rape, mens andre kanskje bare vrir seg litt eller viser ubehag selv om barnet fremdeles dier. Ta derfor en pause, og se om det er raping som må til, sier Vian.

Så hvordan gi barnet god mulighet til å få rape?

– Den beste måten å hjelpe barnet til å rape på er å holde det i en oppreist stilling, sier Vian.

Dårlig sugetak kan føre til økt raping
Hvis barnet svelger mye luft under amming betyr det hyppigere raping, både underveis i ammingen, men også etter. Hva er det som forårsaker dette?

– Ofte er det et ikke optimalt sugetak som gjør at barnet svelger luft. Hvis det er manglende vakuum rundt brytknoppen fører gjerne det til at barnet suger luft samtidig som det suger melk, sier Vian.

Det kan være nødvendig å justere både sittestilling, men også dietaket til barnet i jakt på en bedre ammestilling for både mot og barn. Er ikke dietaket optimalt, kan det være vondt for mor.

– Det er ofte små justeringer som skal til for at barnet får et bedre tak på brystet. Det kan være til god hjelp å få veiledning av ammekyndige personer, ta kontakt med helsestasjonen om du er i tvil, er rådet fra helsesykepleier.

Variasjoner hos både mor og barn gjør at det er vanskelig for Vian å gi et råd som er universelt for alle.

– Bryststørrelse og størrelsen på barnet kan variere, så det finnes ikke noen fasitsvar som fungerer for alle, det må hver enkelt ta en vurdering på selv, med eventuell hjelp fra helsesykepleier hvis de føler de trenger det.

Melken kan komme ut for fort
Noen produserer mer melk enn andre, og enkelte ganger kan melken komme ut i en rasende fart.

– Hvis man har veldig stor produksjon av melk, og melken kommer ut veldig fort, kan også dette være en årsak til at barnet kanskje må rape hyppig. Da får ikke barnet svelget fort nok unna, sier Vian.

Så hva gjør man hvis melkeproduksjonen er høy, og melken kommer ut raskt?

– Vi anbefaler at man kan håndmelke litt før man ammer for å få lettet litt på trykket, sier Vian.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: