BabyAmmingStresser ved brystet

Stresser ved brystet

Hva gjør du hvis babyen stresser ved brystet? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 61981
Det kan være mange årsaker til at en baby stresser ved brystet. Her er noen av de vanligste.

– Grovt sett kan vi si at det er fire grunner som går igjen når babyer stresser ved mors bryst. Det handler om at barnet får i seg enten for mye eller for lite melk om gangen, at det har vondt, eller at det har nådd en alder hvor det blir lett distrahert og er mer nysgjerrige på hva som skjer rundt det, sier Ingebjørg Finnesand. Hun er daglig leder ved Ammeklinikken i Stavanger, og er internasjonalt sertifisert ammeveileder, IBCLC.

Dersom du opplever at barnet stresser, sier Finnesand det kan være lurt å kartlegge i hvilke situasjoner barnet stresser. Er det hvis melken kommer veldig fort, eller hvis den kommer litt sent? Virker det som om ammingen fungerer fint i en stilling, men ikke i en annen?

– Det kan jo for eksempel hende at babyen er tett i nesen. Da kan babyen bli frustrert hvis den ikke får nok luft, og foretrekker gjerne en stilling hvor det er enklere å puste, sier Finnesand.

Utviklingssprang
Babyen har også ulike utviklingssprang. Ifølge Finnesand er det typisk at et barn på rundt fire måneder vil bli veldig interessert i verden rundt seg.

– Ofte kommer stress i perioder. Dersom et problem begynner plutselig, er sjansen stor for at det etter kort tid slutter like fort igjen, sier ammeveilederen.

Hvis babyen er veldig urolig og oppkavet ved brystet, sier Finnesand at det kan være lurt å avbryte – og gjerne prøve å avlede barnet.
– Etter en liten stund kan du prøve å legge barnet til på den andre siden, sier hun.

Er barnet mer interessert i omgivelsene enn brystet, er det lurt å trekke seg tilbake til et rolig sted. Gå gjerne til soverommet, eller et annet sted hvor det ikke er noe som forstyrrer.

– En idé kan også være å ha på deg et ammesmykke, altså en snor med en leke i, som barnet kan holde i og leke med mens det dier. La dette være en leke som barnet kun får ved brystet, sier Finnesand.

Press aldri barnet til brystet
Uansett hva som er grunnen til at barnet stresser, sier Finnesand det er kjempeviktig at man aldri presser barnet til brystet.
– Det kan forverre hele barnets opplevelse av ammesituasjonen, understreker hun.

Ikke kutt ut nattamming i vanskelige perioder
Dersom babyen er inne i en periode hvor det stresser ved brystet, sier Finnesand at det er veldig viktig at en ikke samtidig prøver å avvenne barnet fra brystet om natten.

– For det er slik at noen barn i perioder snur litt på rytmen, og dier mer om nettene i stedet for om dagen. Så om det ikke får i seg nok drikke om dagen, og man samtidig kutter ned på nattammingen for at barnet skal drikke mer om dagen, kan det resultere i at babyen får i seg for lite mat, sier Finnesand.

Ammeveilederen er selv mor til fem, og har ofte ligget på en madrass ved siden av babyen.
– Så har jeg ammet babyen i søvn. Eller vært klar med én gang babyen våkner – da er barna ofte mer sugevillige, sier hun.

Ikke vær redd for å kontakte lege
Dersom du er bekymret og tror det er noe som plager babyen, skal du ifølge Finnesand ikke være redd for å kontakte lege.
– Det er greit å vite at når et barn blir født, får det automatisk mors fastlege – selv om legen skulle ha fulle lister. Kanskje finner legen ut at babyen har vondt i ørene, og at det er grunnen til at barnet skriker ved brystet. Det kan være smertefullt å die når trykket utlignes, sier Finnesand.

Forskjellene på bryst og flaske
Hvor fort eller sent melken kommer, kan også være en problemstilling. Dette kan for eksempel henge sammen med bruk av flaske.
– I Norge snakker vi ofte om sugeforvirring, at det er de ulike teknikkene på bryst og flaske som forvirrer barnet. På engelsk kaller de den samme problemstillingen for flow preference, altså hvilken flyt i melken barnet foretrekker. Noen barn foretrekker flaske, fordi maten kommer lett og med én gang, forklarer hun.

Hennes råd er at dersom du skal gi babyen flaske, bør du alltid velge den minste smokken til flasken.
– Flasker solgt i butikker har ofte flere hull, og hvert hull er gjerne litt større. Men et barn som er vant til å die, trenger ikke mer enn den minste smokken. Da vil det ikke bli så stor forskjell på hvor mye melk barnet får i hvert sugetak. Så ikke bry deg om hvilken alder det står på flaskesmokken. Barnet bør også være mest mulig oppreist når det får flaske, slik at det ikke suger i seg maten for fort. Det er best med langsom flaskemating, sier Finnesand.

Og er det slik at barnet bare en sjelden gang får flaske, eller kun i små mengder, sier Finnesand at du like gjerne kan gi melken med kopp.
– Da slipper du også så mye ekstra oppvask, sier hun.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: