Da sykehusene begynte med tidligere hjemreise etter fødsel, og helsestasjonen fremdeles måtte vente på å få fødselsmeldingen i posten, var det barn som ble dehydrerte og måtte legges inn på sykehus bare dager eller uker gamle. I fjor kom derfor Helsedirektoratet med klar beskjed om at nyfødte bør veies og hodeomkretsen måles mellom sjuende og tiende levedøgn.
– En kvalitetssikring av barnets start, og trygging av de nybakte foreldrene, mener Ebba Sommerfeldt, leder for helsestasjons- og skolehelsetjenesten i Sola.
Dette står i de nasjonale faglige retningslinjene: I første leveår anbefales veiing etter 7.-10. levedøgn på helsestasjonen for blant annet å vurdere ammesituasjonen. Veiing kan også foregå med transportabel vekt ved hjemmebesøk. Videre bør barnet veies ved de anbefalte helsestasjonskonsultasjonene. (Nasjonale faglige retningslinjer for veiing og måling i helsestasjons- og skolehelsetjenesten, IS1736) |
Tidligere ble barn veid og målt langt hyppigere enn det som har vært vanlig de siste årene. I fjor konkluderte Helsedirektoratet i nye retningslinjer med at hyppigere målinger skulle gjenopptas. Nå skal babyen veies ved fødselen og ved utskriving av sykehus – som regel når babyen er to til fire dager gammel. Det nye i retningslinjene er spesifisering av tidspunkt for veiing mellom utskriving og seksukerskontrollen.
Fødselsmeldingene tar for lang tid
Egentlig skulle alle fødselsmeldingene allerede bli sendt elektronisk til helsestasjonen, men datasystemene er ikke klare ennå. Sommerfeldt er ikke optimistisk på at det kommer til å skje med det første heller.
– Foreldrene kommer jo hjem fra sykehuset med babyen før vi får vite at de har født. Og så lenge fødselsmeldingene sendes i posten, er vi avhengig av postgang. Det er et såbart system. Dessuten får vi ofte bolker med fødselsmeldinger. Det kan ta mange dager før vi får beskjeden og kan ta kontakt. Enkelte fødselsmeldinger har også blitt borte i posten. I fjor var det tre fødselsmeldinger vi aldri mottok i vår kommune. Da var det flaks at alle tre kvinnene var andregangsfødende og visste at de skulle ta kontakt, forteller hun.
Derfor har sykehusene nå som rutine at nybakte foreldre får med seg kopi av fødselsmeldingen når de reiser hjem fra sykehuset. Beskjeden er også klar – de skal selv ta kontakt med helsestasjonen for å få veid babyen innen den er ti dager gammel.
– Det har fungert bra hos oss, sier Sommerfeldt.