BabyBabymassasje

Babymassasje

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Ebba Pran 8085 Sist oppdatert 28.01.05

Berøring er like viktig for et barns utvikling som mat og søvn. Til alle tider har foreldre kjærtegnet, vugget og båret sine barn, men det å gi babyen massasje er relativt nytt i Norge.

I andre kulturer, f.eks. i India, har kunnskapen om babymassasje blitt overført i generasjoner fra mor til datter og er en naturlig del av spebarnsomsorgen. Babymassasje er kjærlig berøring, og berøring er like viktig for et barns utvikling som mat og søvn. Forskning har vist at hormonet oxytocin øker ved rolig berøring, og under babymassasje vil mengden av dette hormonet øke både hos babyen og hos den som masserer. Flere av fordelene ved massasjen er relatert til dette.

Babymassasje er ingen behandling, men kan ha en terapeutisk effekt. Den stimulerer hele lymfesystemet og virker styrkende og regulerende på barnets blodsirkulasjon, åndedrett og fordøyelse. Den kan lindre kolikk- og magesmerter og hjelpe hvis barnet har søvnproblemer. Den lette massasjen frigjør muskelspenninger og får barnet til å slappe av.

Daglig massasje er med på å utvikle et nært og varmt forhold mellom deg og barnet ditt. Barnets sanser stimuleres gjennom hudkontakt, småprating, øyekontakt og bevegelse. Massasjen hjelper deg til å bli mer bevisst barnets kroppsspråk og de signalene barnet gir. Den øker barnets kroppsbevissthet og fremmer den motoriske utviklingen.

Den første nærkontakten
Som regel er mor og barn sammen døgnet rundt den første tiden etter fødselen, men noen ganger kan de bli adskilt for en kortere eller lengre periode. Det kan være fordi en av dem trenger medisinsk behandling, barnet kan være født for tidlig, ha blitt forløst ved keisersnitt, eller det kan være adoptert. Babymassasje har vist seg å være en enestående hjelp til dyp og nær kontakt i slike situasjoner. Den kan også gi far og barn en unik mulighet til varm og god kontakt.

Lytt til barnets signaler
Babyen din er et enestående og selvstendig individ. Det er du som voksen som har ansvaret for at kommunikasjonen mellom dere er basert på respekt og lydhørhet. Babymassasje skal være en kosestund for dere begge. Derfor spør du babyen om den vil ha massasje før du begynner, og respekterer det svaret du får.

Massasjeoljer
Kvaliteten på massasjeoljen du bruker er av stor betydning. Det er viktig at du velger en vegetabilsk olje som er kaldpresset, helst fra økologisk dyrkede planter. Disse oljene tilfører den sarte barnehuden næring og gjør den myk. Gode massasjeoljer er for eksempel kaldpresset solsikke- og druekjerneolje. Dette er matoljer, og babyen kan trygt putte hendene i munnen under massasjen. Oljene kan blandes eller brukes hver for seg. De fleste helsekostbutikker selger slike oljer. Du vil også få informasjon og tilbud om gode oljer på babymassasjekurs.

Vær oppmerksom på at mange babyoljer er laget av kjemisk raffinert mineralolje og kan ikke fordøyes av barnet. De gir heller ingen næring til huden, men blir liggende utenpå og tetter lett igjen porene.

Hvordan læres babymassasje?
Babymassasje er lett å lære, i løpet av noen timer kan du teknikken. Men først gjennom daglig praksis blir massasjen kjærlig, rytmisk og en kilde til kommunikasjon. Mange steder i landet holdes det kurs i babymassasje for foreldre og barn. Her får du individuell veiledning mens du masserer barnet ditt, og du kan stille instruktøren de spørsmålene du måtte ha.

Den massasjen som læres bort i Norge, er utarbeidet av Vimala S. McClure fra USA. Hun har satt sammen strykninger fra tradisjonell indisk babymassasje, klassisk svensk massasje og berøringsavslapping, som er en avspenningsteknikk. Massasjen er myk, kjærlig og rytmisk, og det legges vekt på samspillet mellom barnet og den som masserer. Strykningene utføres i en bestemt rekkefølge, noe som åpner for trygghet og deltakelse hos barnet. Babymassasje kan også læres ved hjelp av bøker eller video.

Forberedelser til massasje
Rommet du masserer i bør være rolig og varmt, minst 24 grader. Legg babyen foran deg på et mykt underlag og pass på at du selv sitter godt. Forsøk å slappe av. Prat med babyen og fortell at hun/han skal få massasje. Hell litt olje i den ene håndflaten din og varm den opp ved å gni hendene mot hverandre.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: