Når begynne med fast føde?
– Noen merker at barnet er klart for mer enn morsmelk allerede når barnet er fire måneder gammelt, andre senere. Men ikke stress! Har du mye melk, og barnet trives og har det godt, trenger du ikke å kave, sier Margit Vea.
Dette sier Helsedirektoratet i sine retningslinjer for spedbarnsernæring:Dersom det er behov for annen mat enn morsmelk, er morsmelkerstatning det eneste alternativet de fire første månedene. Dersom det er behov for mer mat enn morsmelk etter at barnet er fylt fire måneder, bør fast føde introduseres. Når barnet er seks måneder gammelt, bør det få annen mat i tillegg til morsmelk/morsmelkerstatning.
Må ikke begynne med grøtNår babyen skal begynne med fast føde anbefaler Vea gjerne å begynne i frukt- og grønnsaksavdelingen.– Kjøp potet, gulrot, søtpotet, gresskar eller avokado. Grøten kan dere begynne med etter hvert. Her i Norge er det veldig ofte fokus på grøt som første mat, og foreldre blir bekymret dersom barna ikke liker grøt. De tror omtrent ikke at barnet vil overleve uten. Men det går helt fint! Det er ikke alle land som bruker grøt, en gang. Korn kan være litt tungt for magen. Så da kan det være bedre å begynne med grønnsakene, sier Vea.
Hun forteller at hun selv har tre sønner, og ingen av dem var glade i grøt.– Men de begynte med annen mat, og vi introduserte brød ganske tidlig. Ikke stress! Det går bra likevel, sier hun.
Start gjerne med søtpotet eller gresskarVea sier at du gjerne kan begynne med søtpotet. Kok søtpoteten, mos den og bruk én spiseskje meierismør eller en god olivenolje per desiliter puré. Det samme kan du også gjøre med gresskar. Gresskar er veldig vanlig i for eksempel England og Spania.
Når du lager puré, kan du eventuelt spe på med litt væske til du får ønsket konsistens. Til de minste bør mosen være tynnere, og da trenger du mer væske.
Vondt i magen?
Vondt i magen?Mange barn har vondt i magen. Dersom barnet har begynt med fast føde, er det mye som kan løses ved å se på kostholdet. Kanskje er for eksempel korn litt tungt for magen som første type fast føde? Da kan du gjerne prøve med grønnsaker først.
Viktig med nok fett i matenSkal du lage maten selv, er det viktig å tenke at det skal være et variert kosthold.– Den største utfordringen er at barnet må få i seg nok næringsrikt fett av god kvalitet. Dette er blant annet viktig for utviklingen av hjernen og nervesystemet, sier Vea.
Det næringsrike fettet kan du for eksempel finne i meierismør eller en god olivenolje.
Podcast: Slik lager du enkel babymat hjemmeGjest: Kristine Skjøthaug, ernæringsfysiolog
Oppskrifter:
Kylling med søtpotet
Søtpotet har god, søt smak, og kan godt spises alene som egen rett. Moser du den med litt smør, økes energinnholdet. Noen tørre brødsmuler eller smuler fra bunnen av kavringposen kan tilsettes denne retter når den er ferdig.
Fra 6 måneder, gir 2-3 porsjonerKoketid: 10-15 minutter
1 liten søtpotet1 gulrot50 g brokkoli eller squash100 g kyllingkjøttev. litt persille eller basilikum1 ss smør eller kaldpresset olivenolje
Slik gjør du:
- Skrell og skjær grønnsakene i terninger. Skjær kyllingkjøttet i mindre terninger, og kok kyllingen i litt kraft eller vann sammen med grønnsakene til alt er mørt.
- La kyllingen og grønnsakene renne av, og ta vare på kokevannet.
- Mos alt sammen og spe med kokevannet til konsistensen er passe. Har du urter tilgjengelig, kan det smake godt i denne retten. Tilsett olje eller smør.
Innbakt torsk
Torsk er mildt og lett å fordøye, men alle sorter fisk kan brukes. Det viktigste er kvaliteten. Epler og gulrøtter er ypperlig mat på høsten, nyplukkede og saftige som de er. Ellers på året kan du bruke grønnsaker som brokkoli, blomkål eller jordskokk. Her kan du gjerne bruke frossen fisk fra fryseren. Den er enkel å rive på rivjern til de minste babyene.
Fra 6 måneder, gir 2-3 porsjonerBaketid: 10-15 minutter
1 ts olivenolje eller smør3 ss revet gulro3 ss eple50 g torsk, laks, ørret, sei eller annen fiskev. 1 kokt potet (eller kokt ris)
Slik gjør du:
- Smør en ildfast form med olivenolje eller smør.
- Riv først gulrot og eple på rivjern og ha dem i formen.
- Hvis du ikke har hatt tid til å tine fisken, kan du rive den frosne fiskefileten på rivjern. Dekk formen til med lokk.
- La maten trekke til den er gjennomkokt, ca. 10-15 minutter om fisken ikke er for tykk. Mos eventuelt maten til passe konsistens.
Eplegrøt
Større barn kan gjerne få litt fløtemelk, vaniljesaus eller yoghurt naturell til grøten.
Fra 6 måneder, gir 5-7 porsjoner
3 middels store epler4-5 dl eplemost (2 dl kan ev. byttes ut med vann, da det kan bli litt sterkt for de aller minste)1 ss potetmel (blandes ut i litt vann eller eplemost)ev. litt lønnesirup
Slik gjør du:
- Ha eplene i en gryte. Tilsett eplemost og gi det hele et raskt oppkok. La det putre til frukten er mør.
- Tilsett potetmel rørt ut i vann eller eplemost. Ønsker du tykkere grøt, kan du ha i mer potetmel. Kok så vidt opp på nytt.
- Mos grøten gjennom en sil til de minste barna. Grøten kan også lages uten potetmel, men tilsett da mindre væske.
Barnestyrt mattilvenningVea sier at noen også velger å la barnet starte rett på mat som barnet kan holde selv. I såkalt barnestyrt mattilvenning introduseres fast føde som gir babyene mulighet til å spise selv. Det er ingen mating med skje eller mosemat. Det, som i Storbritannia kalles baby-led-weaning, gir babyen mulighet til å utforske smak, konsistens, farge og lukt. Det oppmuntrer til uavhengighet og sier å gi økt selvtillit.
Når spise selv?
Når barn kan begynne å spise selv, er svært individuelt. Noen greier det allerede fra de er 5-6 måneder, andre fra de er 7-9 måneder.
– Men er ikke dette litt skummelt? Kan ikke barnet sette maten i halsen?– Babyer liker å holde ting selv, og de liker å delta i måltider. Når barna er i stand til å plukke opp maten selv, for så å føre den til munnen, er de klare for å prøve å bearbeide og spise matbiter selv. De lærer, og de har barrierer for hva se selv ønsker å gjøre. Når vi mater barna med skje, går maten direkte bak i svelget. Prøver barnet å spise selv, og får barnet i seg for store biter, har det reflekser som gjør at det som regel kommer opp igjen, sier Vea.
Hun påpeker at brekninger er helt normalt, og i seg selv ufarlig.– Det at barnet brekker seg, betyr ikke at maten sitter fast i halsen. Det er en naturlig refleks som gjør at maten kommer langt fram eller ut av munnen, sier Vea.
Men det handler også om trening. Og det er viktig å ha tillit til at barnet har kontroll.
– Og en går aldri fra et lite barn som sitter og spiser selv, advarer Vea.
– Hvilken mat kan du gi?– Du kan gi det meste av maten familien ellers spiser. I starten kan du velge mat som er lett å skjære i staver og tilby variert mat.– Potet, søtpotet, gulrot eller brokkolibuketter kokt i god kraft er godt. Andre ting som egner seg godt er banan, avokado, pære og melon. Det er viktig at grønnsakene er godt kokt i starten, og at frukten godt moden.– Når barnet får tenner, er kavring god å gnage på.
Men du skal være forsiktig med å gi et lite barn for eksempel pannekaker og boller. Det blir ofte veldig deigete, og henger seg fast i ganen.