Av Janet Molde Hollund27546Sist oppdatert 28.03.23
Etter mange måneder i mors mage er babyen vant til å være omgitt av varmt vann, og mange elsker å bade. Selv om formålet er å bli ren, kan badestunden kan også være en fin anledning til å få god kontakt med barnet – og gi en koselig avslutning på dagen.
Babyens første bad er en opplevelse man gjerne husker godt. Noen barn nyter å komme ned i det deilige vannet, mens andre gråter seg gjennom seansen. Som nybakt mamma eller pappa føler man seg gjerne litt klossete i starten, men øvelse gjør mester.
Få hjelp til første bad på barsel
Har du ikke badet en baby før, vil helsepersonell på barsel vise hvordan du går frem. Får du ikke tilbud om det, skal du ikke nøle med å be hjelp. Da kan du få veiledning om hvordan du holder babyen når den bades. Etter hvert som du får mer trening blir du mer avslappet, og dette er noe også babyen vil merke.
Å bade babyen er ikke noe du trenger å gjøre hver dag. Ifølge Spedbarnsboken holder det med hver andre eller tredje dag. Men dersom det er noe dere synes er veldig koselig, og babyen nyter det, kan du også bade babyen oftere. Det er likevel et lite men. For det er ikke alle babyer som har hud som tåler å bli badet for ofte. Særlig de som har en tendens til tørr hud eller eksem bør gjerne få et par dagers pause mellom hvert bad.
Godt temperert rom
Når du skal bade babyen, bør rommet være godt og varmt. Det bør minst være 22 grader der babyen skal stelles og bades. Før du begynner stellet, er det lurt å finne fram alt du trenger – slik at alt er innen rekkevidde. Husk at du alltid skal ha en hånd på barnet mens det ligger på stellebordet.
VIKTIG!
Forlat aldri babyen – hverken på stellebordet eller i badet!
Ulike badekar/baljer
Det finnes ulike typer badekar til babyen. Noen har stellebord med badekar, andre velger å bade barnet i en plastbalje. Har du en litt romslig vask, kan også den brukes. Noen bruker også badekaret. Når babyen er liten, trives den gjerne best når det den bader i ikke er for stort. Noen synes det er fint å bruke badebøtte. Det finnes også innsatser til badebaljer/badekar, såkalte nyfødtstøtter eller badestøtter. Badestøtten kan være av plast, men det finnes også i netting – slik at det blir en litt mer «gyngende» følelse. Noen badestøtter kan reguleres i ulike trinn, slik at de følger barnet til det etter hvert kan sitte.
Hold barnet godt
Dersom barnet ikke bruker en badestøtte, er det viktig at du har et godt grep når barnet bader. Hold babyen i overarmen, og la den lille hvile hodet på armen din. Da har du den andre hånden fri, slik at du kan vaske og stelle barnet.
Riktig temperatur på badevannet
Temperaturen på vannet bør være ganske nært kroppstemperatur, som er 37 grader. Anbefalingen i Spedbarnsboken er 36-38 grader. Dersom du ikke bruker termometer, fungerer det veldig godt å stikke albuen ned i badevannet. Dersom det kjennes behagelig ut, er vannet passelig varmt. Vær obs på at vannet kan oppleves som kaldere enn du selv ville valgt.
Begrens bruk av såpe
Det finnes mange produkter som kan se fristende ut og lukte godt, men det er ikke noe babyen trenger. For babyen er det best om du bruker naturlige oljer og uparfymerte produkter. Det er ikke så mye som trengs for å gjøre babyen ren. Dersom du ønsker, kan du ha litt olje i badevannet.
Babysjampo kan brukes av og til, men ikke hver gang babyens hår vaskes. Rent vann holder lenge. Såpe er heller ikke nødvendig å bruke til hvert stell. Alle babyer har en naturlig, god lukt – og den er helt unik for hvert barn.
Etter badetNår du er ferdig med å bade babyen, løfter du den med et fast grep ut av badet. Babyen kan bli litt glatt etter å ha vært i vann, spesielt hvis du har brukt olje eller såpe i vannet. Det er derfor viktig at du ikke mister taket. Når barnet er ute av vannet pakker du det fort inn i håndkleet. Det kan føles litt kaldt for babyen like etter at den kommer opp, så den liker å bli pakket inn og kjenne at det er noe tett inntil kroppen.
Tørk babyen godt. Begynn med hodet, bak ørene og jobb deg nedover. Det er viktig å tørke i alle hudfolder, slik at det ikke er igjen fuktighet som kan gjøre huden sår.
At babyens hud de første ukene ser tørr og flassete ut, skyldes et naturlig hudskifte etter å ha ligget i fostervann. Det er derfor ikke et must med babylotion etter badet. Men det kan likevel være godt og kontaktskapende å massere babyen med litt olje eller lotion etter et bad. Større barn med tørr hud og/eller eksem kan godt smøres med krem.
Når babyen er tørr, kan du gjerne bytte til et tørt handkle babyen kan ligge på – og la den lille få ligge og sparke litt uten bleie. Dersom stumpen er litt sår, er det lurt å «lufte» den litt ved hvert stell. Det kan også være nødvendig å bruke litt sinksalve eller annen fet babysalve før du tar på ny bleie.
Stunden på stellebordet kan også være en fin anledning til å snakke med barnet. Få øyekontakt, og se at smilene dine ofte blir gjengjeldt. Etter hvert som babyen begynner å bable, kan dere også prate sammen – og vente på tur.
Babyer trenger å ligge på magen, slik at de får øve på å løfte hodet og holde balansen. Tiden etter et bad kan være en gylden anledning til å trene på nettopp dette. Hold gjerne babyen på rumpa eller ryggen for å gjøre det litt lettere for barnet å holde balansen.
Etter et bad vil du gjerne ha en både trøtt og fornøyd baby. Flere velger derfor å legge badestundene til kvelden, og får med dette en god kveldsrutine. Barnet får roe seg ned – og kjenner etter hvert igjen hva som skal skje før den legger seg for kvelden.
Bade eller dusje sammen med barnet
Noen synes det er koselig å bade eller dusje sammen med babyen. Det første du da må huske på, er at vanntemperaturen må være tilpasset barnet – og ikke deg selv. Dersom dere bader, er det også greit å vite at babyen ikke bør bade for lenge – siden det kan tørke ut huden. Babyen kan også bli fortere kald enn deg.
Når både du og barnet er våte, er det spesielt viktig at du holder barnet godt, slik at du ikke glipper taket i det. Dersom du er i dusjen, vil det bli ekstra stor fallhøyde om du glipper barnet. For å unngå uhell, er det derfor kanskje like greit å droppe såpe/olje når dere dusjer.
Større barnEtter hvert som babyen blir eldre og kan sitte selv, finnes det også badestol/badesete som barnet kan sitte i. De festes til bunnen i badekaret med sugepropper, slik at de er stabile. Dermed har du hendene fri til å kunne vaske barnet, og barnet har også støtte når det leker i badekaret. Det finnes også antisklimatte til å feste i badekaret. Men husk at du aldri må forlate et barn i vann alene, selv om det klarer å sitte.
Det finnes mange artige badeleker barnet kan kose seg med. Og det er også bøker som skifter farge i vann eller som kan festes til veggene i badekaret. Men har du et par tomme sjampo- eller såpeflasker som barnet kan sprute med, skal du ikke se bort fra at det ender opp som favoritten.
Husk å sjekke badelekene nøye – fukten kan trenge inn og skape mugg. Da må lekene kastes.