BabyBare putt babyens smokk i munnen din!

Bare putt babyens smokk i munnen din!

Studien viste at like mange pappaer som mammaer suttet på babyens smokk for å rengjøre den. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Maren Eriksen 17205 Sist oppdatert 15.05.13

Tenker du at det egentlig er litt ekkelt å rengjøre babyens smokk ved å putte den i egen munn, men gjør det likevel? Da gjør du faktisk babyen din en tjeneste – du beskytter den mot allergi!

Hva gjør du når smokken faller på gulvet? Steriliserer den, skyller den under springen eller putter du den i din egen munn før du gir den til barnet. Svensk forskning har vist at foreldre som puttet smokken i egen munn fikk mindre allergiske barn enn dem som kokte eller spylte av den.

– Man har aldri trengt å sterilisere babyens smokk. Det er en tåpelig idé – bakteriene som finnes på smokken kommer jo fra barnet selv! Og på gulvet eller bakken finnes det veldig få bakterier, og ingen som gir sykdom i den dosen som eventuelt kunne komme på en smokk, sier lederen for det svenske forskerteamet, Agnes Wold ved Sahlgrenska akedemien i Göteborg.

Hun forteller at fra et mikrobiologisk synspunkt er det ingen forskjell på om smokken har havnet på et bord eller et gulv. Det som spiller inn er foreldrenes følelse av at det er ekkelt. Og skulle det være rester på smokken selv etter at foreldrene har suttet på den?

– Så er det ikke farlig på noen måte. Infeksjoner smitter ikke fra gulv, men mellom mennesker, forteller Wold.

Les også:

Kan det være allergi?

Gode råd til deg som har et allergisk barn

Når er barnet for sykt til å være i barnehagen?

Markant forskjell i allergihyppighet
Forskerne fulgte 184 barn fra fødselen og opp til treårsalder for å sjekke om metoden for rengjøring av smokken påvirket risikoen for eksem og senere allergi. Smokken alene viste seg å ikke ha noen effekt. Det hadde derimot måten den ble rengjort på. Barna til foreldre som puttet smokken i egen munn hadde bare en treedel så mye eksem ved 18-månedersalder som barna som fikk skylte eller steriliserte smokker. Allergibeskyttelsen varte fortsatt da barna ble undersøkt ved treårsalder.

– Dette er interessant og grundig forskning som er presentert i et høyt renommert tidsskrift, sier overlege og allergispesialist Knut Øymar ved Stavanger Universitetssjukehus.

Vi lever for renslig – og blir allergiske
Han forteller at studien styrker hygienehypotesen – om at økningen i allergiforekomst skyldes økt renslighet og dermed mindre kontakt med mikrober.

– De kunne sannsynliggjøre sammenhengen mellom rengjøringsmetode og allergiforekomst ved å vise til endringer i barnas tarmflora, forklarer han.

Og det er nettopp dette at babyen utsettes for bakterier fra foreldrenes munn som skal hindre allergi.

– Det er viktig at babyen får immunstimulans veldig tidlig i livet, helst de første månedene. Immunforsvaret må stimuleres for å utvikles riktig. Da må babyen utsettes for en rik bakterieflora. Når barnet først har blitt allergisk, er det for sent. Og allergier begynner ofte fra seksmånedersalder, sier Agnes Wold.

Øymar forteller at utviklingen av allergi kan starte allerede i mors liv. En viktig faktor vi vet vi kan gjøre noe med, er røyking. Unngår man den, er risikoen for et allergisk barn mindre. Klarer du å stumpe den, helst før du blir gravid, er mye gjort, og det har også betydning for utviklingen av andre sykdommer hos barnet. Det spiller også en rolle hvordan babyen kommer til verden – etter vaginal fødsel har barnet mer bakterier i tarmen enn etter keisersnitt. Både denne og andre studier viser at det kan ha allergiforebyggende effekt.

Smokken som potensiell smittekilde?
Øymar sier det kunne tenkes å være risiko for mulig smitteoverføring ved smokk om den rengjøres i foreldrenes munn dersom de var syke. Men Wold forteller at de undersøkte om barna hadde økt infeksjonsrisiko.

– Disse barna hadde ikke flere luftveisinfeksjoner de første årene enn andre barn, sier hun.

Men er det risiko for å smitte barnet med sykdom som kan bli alvorlig for barnet, bør man naturligvis unngå det.

Les også:

Skal babyen bruke smokk?

Smokk kan ødelegge gutters følelsesliv

10 tips for å slutte med smokk

Hva om babyen min ikke vil ta smokk?
Wold forteller at ettersom det ikke er smokken i seg selv, men foreldrenes spytt som er kilden til allergiforebygging, så kan man godt oppnå samme resultat på andre måter.

– Kanskje ved å gi barnet våte kyss, foreslår hun.

Dette kan du gjøre for å forebygge allergi
Fordi utviklingen av allergi avhenger av så mange ulike faktorer, er det vanskelig å si hva som skal til for å forebygge.

– Godt innemiljø med riktig luftfuktighet og sunn temperatur ser ut til å kunne hjelpe. Man tror også at gradvis introduksjon av alle typer fast føde ved 4-6-månedersalder kan virke i positiv retning. Ellers har det vært forsket mye på dyrehold, men det ser ikke ut til å spille noen rolle verken å ha eller ikke ha dyr, sier Øymar.

Behandling av eksem hos små barn antas også å kunne påvirke forekomsten av allergi. Om eksemet ikke behandles, eller ikke blir behandlet godt nok, øker risikoen for å utvikle allergi.

– Men dessverre er det ikke så mye annet man kan gjøre, sier Øymar.

Ikke offisielt råd å sutte på babyen smokk
Både Wold og Øymar er forsiktige med å anbefale foreldre å rengjøre smokken på denne måten. Før man kan vurdere å gi det rådet, trengs mer forskning. Øymar viser til at tidligere råd over tid har blitt motbevist, for eksempel å unngå visse matvarer. Det viste seg snarere å virke motsatt.

– Jeg vil ikke gi råd. Det gis altfor mange råd til småbarnsforeldre, mange helt uvitenskapelige. Alle får gjøre som de selv vil, avslutter Wold.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: