BabyBarn og redningsvest

Barn og redningsvest

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Babyverdens redaksjon 1438 Sist oppdatert 03.07.06

– Redningsvesten er ingen barnevakt. Husk at du alltid bør holde oppsyn med barna når du ferdes på og omkring vann. Det er det viktigste du som voksen skal huske på.

– Mange uhell med barn som faller i vannet skjer når barna leker på brygga, eller når man har all oppmerksomhet rettet mot å legge til eller gå fra brygga med familiens båt. Venn barnet til at det alltid må ha på seg vest i båt, og også når de går på brygger og svaberg. Men like viktig er det at de voksne følger godt med på hvor barna ferdes når de er ved sjøen. Det gjelder selvsagt desto yngre barna er, men også eldre barn som kan svømme bør de voksne ha god oversikt over. Det sier Anne Kristine Nergaard, fagansvarlig forebyggende arbeid i Redningsselskapet. Hun har i flere år arbeidet med sikkerhet ved vann både for barn og voksne.

Dette bør du huske på ved valg og bruk av redningsvest:  

  • Se etter CE-merke på vesten
  • Velg en vest som passer barnets kropp og som er tilpasset vekten
  • Velg en vest med god oppdrift, og med en krage som holder barnets hode godt oppe
  • La barnet prøve vesten i vann, slik at det blir vant til å bruke den
  • Se over vesten med jevne mellomrom at den virker slik den skal 

Men det aller viktigste er altså å holde øye med barna selv om de bruker vest – vesten er ingen barnevakt!

Prøv redningsvesten på barnet
I båt er det nå påbudt at det skal være personlig flyteutstyr til alle som er om bord i båten. Det betyr at flyteutstyret må ha riktig vektgrense, og være tilpasset den enkelte som er ombord. Når du skal kjøpe eller bruke vest er det flere ting du bør tenke på.

– Alle vester skal være CE-merket. Det er et minimumskrav. De skal også være merket med vektgrense, sier Nergaard. Det er viktig at vesten passer til kroppen. Sørg for at vesten er tilpasset barnets vekt. Kjøp ikke redningsvest for at barnet skal vokse inn i den!

Det er videre viktig at den voksne er nøye med å feste alle reimer og snorer slik de skal, og lærer barna hvordan dette gjøres. Vis også barnet gjerne hvordan fløyten fungerer. Det er lurt å gå i over vesten med jevne mellomrom for å se at alt virker som det skal. Det er fullt mulig å arve en redningsvest, forutsatt at den har riktig vekt til barnet og at den er i orden.

Et godt råd er å la barnet prøve vesten i vann under trygge forhold. Dra til svømmehallen eller på badeplassen og la barnet få prøve vesten. Da får barnet oppleve hvordan vesten oppfører seg når den er i vann, og den voksne får se om barnet flyter slik det skal.

Ulike vektklasser
Redningsvester finnes i ulike vektklasser, og alle vester skal være merket med hvilken vekt barnet kan ha for å bruke denne. Vektklassene kan variere noe fra produsent til produsent. 

Vær oppmerksom på at bruk av bleier og klær endrer vestens egenskaper sammenlignet med de forholdene vesten er testet under. Prøv derfor gjerne vesten med klær og bleier på barnet. Vær spesielt oppmerksom dersom små barn leker på grunt vann med vesten på. Det kan være vanskelig for små barn med vest å reise seg dersom de faller, og det trengs en viss vanndybde for at vesten fungerer slik at den snur et barn som ligger med ansiktet ned.

En god barnevest skal også ha en krage som holder barnets hode godt oppe. Kragen kan være enten delt eller hel. Alle redningsvester er laget i et stoff som gjør at de er lette å oppdage, enten gult, rødt eller oransje. Det kan være til hjelp dersom en nødssituasjon skulle oppstå.

Alle som ikke kan svømme, og alle som veier mindre enn 30 kg. skal bruke redningsvest. Husk også at du som er voksen skaper holdninger. Når du bruker vest selv, blir dette naturlig også for barna.

Redningsvester til barn kan kjøpes ved båtutstyrforhandlere og ved mange større varehus. Ved en del brannstasjoner og kommuner er det mulig leie vester til både barn og voksne. Sjekk ved brannstasjonen der du bor om de har et slikt tilbud.

Visste du at…?
Alle CE-merkede vester skal også være merket med hvor stor oppdrift de gir målt i Newton. En barnevest kan for eksempel ha 30 N. Du finner antall kilo ved å dele med 10, så denne har altså en oppdriftsevne på 3 kilo. Dette kan høyres lite ut – men husk at vi veier langt mindre i vann.
 
Kilder:

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: