I en pressekonferanse torsdag 12. mars kl. 14 ble det altså klart at alle barnehager og skoler stenges. Det vil bety at foreldre til barn i barnehager og barneskole vil måtte være hjemme med barna sine. Slik reglene er nå, har hver forelder rett til 10 omsorgsdager, også kjent som «hjemme med sykt barn-dager» ved ett eller to barn, eller 15 ved tre eller flere barn. Under pressekonferansen gjorde statsminister Erna Solberg det tydelig at det vil være aktuelt å øke dette antallet omsorgsdager.
Personell i helse- og omsorgstjenesten, transportsektoren eller innen andre kritiske samfunnsfunksjoner skal likevel ha et tilbud om barnepass via sin barnehage eller barneskole. I pressemeldingen til Helsedirektoratet sies det:
Det er samtidig viktig å opprettholde virksomheten i helse- og omsorgstjenester og andre kritiske samfunnsfunksjoner, og å unngå at personer i risikogrupper brukes til barnevakt.
Det betyr at besteforeldregenerasjonen helst ikke skal bli brukt som barnevakt fordi de er de mest utsatte for smitte. I et intervju med Babyverden i går sa seksjonsleder Hanne-Merete Eriksen-Volle ved Folkehelseinstituttet at barn gjerne får svært milde symptomer på det nye koronaviruset. Dermed kan barnet virke ganske friskt men likevel være smittebærer. Dermed må omgang med besteforeldre og andre eldre skje med varsomhet.
Stengingen gjelder i første omgang til 26. mars, men kan bli utvidet.
Siste nytt:
Oppdateringer fredag 13. mars etter pressekonferanse kl. 12.30:
I pressekonferansen om økonomiske tiltak i forbindelse med utbruddet av Covid-19 sa barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad følgende om betaling for barnehage og SFO:
– Når barnehager og SFO stenger, kan kommunene heller ikke kreve betaling fra brukerne.
Dette betyr at du vil få en lavere regning neste gang du skal betale for barnehage og/eller SFO.
Her kan du se selve pressekonferansen.
NAV: Du kan bruke omsorgspenger hvis barnehagen eller skolen stenger på grunn av koronaviruset.
Dette skriver NAV:
«Ved stenging av barnehage eller skole vil du ha rett til å bruke omsorgspenger.
Hvor lenge du kan bruke omsorgspenger avhenger av hvilken rett du har til ytelsen. De fleste har rett på opptil 10 dager. Dersom du for eksempel er alene om omsorgen for barnet, har flere barn enn to, har omsorg for kronisk syke eller funksjonshemmede barn, kan du ha rett på flere omsorgsdager.
Arbeidsgiveren din skal dekke de første 10 dagene med omsorgspenger. Når arbeidsgiver har utbetalt 10 dager, kan det søkes om refusjon fra NAV for de overskytende dagene.«
I et intervju med NRK Nyheter fredag 13.3. klokken 14:08 sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen at omsorgspenger må være siste alternativ, for å prøve å unngå for store kostnader. Han oppfordrer arbeidstakere til først å komme i dialog med arbeidsgiver for å finne lokale løsninger, noe som kan bety å se om en for eksempel kan ha hjemmekontor. Han sier alle må bidra.
Isaksen sier at slik de leser regelverket, må i siste instans også staten bidra når skoler og barnehager stenger på grunn av smittefare. Han påpeker at næringslivet ikke kan betale for dette alene. Slik det er per i dag, bruker de systemet som allerede eksisterer – omsorgspenger.
Oppdatering på NAV sine hjemmesider om omsorgspenger, 15. mars 2020:
«Per i dag er det ingen lovendringer når det gjelder omsorgsdager. Myndighetene ser på mulige endringer i lovverket, men foreløpig er det dagens lovverk som gjelder. NAV kan ikke bekrefte om det kommer lovendringer eller hva disse eventuelt vil bli.»
NAV har også laget en artikkel med ofte stilte spørsmål og svar om korona og omsorgspenger. Her kan du se på disse:
https://www.nav.no/familie/sykdom-i-familien/nb/ofte-stilte-sporsmal-om-koronaviruset-og-bruk-av-omsorgsdager
Les også våre tidligere artikler om det nye koronaviruset: