BabyBarnehage– Ikke trekk ut avskjeden i barnehagen!

– Ikke trekk ut avskjeden i barnehagen!

Unngå å dille og dalle når du leverer barnet i barnehagen. Er du bestemt og tydelig gjør du dere begge en tjeneste. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 28201
Synes du det er vanskelig å gå fra barnet når du leverer det i barnehagen om morgenen? Trikset er å ikke trekke ut det uunngåelige.

«Nå skal mamma gå… bare en kos til, et kyss på kinnet, vinke, vinke, ok, en kos til, greit da bærer jeg deg inn på avdelingen. Men så må mamma gå… Ikke gråt lille venn. Mamma må gå nå. Vinke vink, klem…» Vanskelig å komme seg ut døren uten at dere begge ender opp i tårer? Å levere barnet i barnehagen kan utvilsomt være en utfordring.

– Mange foreldre synes det er forferdelig å gå fra barnet. Særlig hvis det gråter, sier Marianne Skinstad, styrer i Trollberget barnehage i Stavanger.

Å begynne i barnehagen for første gang er én ting, men det kan også være vanskelig å komme tilbake etter ferie, sykdom eller annet opphold. Noen har byttet avdeling eller kanskje også barnehage. Starten kan være tøff. Både for de små og foreldrene deres.

– Selv om det er satt av et par dager til innkjøring i barnehagen, kan det ta noen uker før barnet finner seg til rette. Ingen barn er like, og heller ingen foreldre. Noen trenger mer tid enn andre, og det er lurt å tenke at det tar litt tid å gå seg til, sier Skinstad.

Helt naturlig at foreldre synes det er vondt
Skinstad sier at avskjeden i barnehagen går mye lettere om foreldrene er bestemte og tydelige, og gjør avskjeden kort. Men samtidig vet hun at hodet og hjertet ikke alltid spiller på lag i slike situasjoner.

– Jeg hadde selv et barn som gråt da jeg leverte ham – i tre måneder. Jeg har utdanningen og erfaringen og råder andre foreldre om hvordan de kan håndtere avskjeden, men jeg opplevde også å føle meg hjelpeløs. Jeg ble også tullete da jeg måtte gå fra min gråtende sønn. Men det går seg til, sier Skinstad.

I barnehagen der hun er styrer sender de gjerne en tekstmelding eller MMS til foreldrene for å vise at barnet har det fint etter at de har gått. Kanskje kan du be din barnehage gjøre det samme?

– Noen barn slutter å gråte idet foreldrene runder hjørnet, andre trenger fem til ti minutter. Det er veldig sjelden barnet gråter lenge, sier Skinstad.


Ikke gjør det vanskeligere for barnet
Mens noen barn løper rett inn på avdelingen og «eier» barnehagen fra første stund, er andre engstelige og klamrer seg til mor eller far. Da kan det være ekstra vanskelig å gå. Men også ekstra viktig å ta avskjeden på en ordentlig måte.

– Hvis vi ser at avskjeden trekker ut og gjør det vanskeligere for barnet, sier vi ifra, sier Skinstad.

Hos dem er det vanlig å ta en prat en eller to uker etter barnehagestart for å få i gang en dialog, og for å kunne gi tilbakemeldinger, blant annet på leveringssituasjonen.

– Ofte er foreldrene usikre og trenger veiledning og trygghet på at de ikke er de eneste som synes avskjeden kan være vanskelig. Kanskje er det første gang de leverer barn i barnehagen, eller kanskje er det sistemann i barneflokken, sier Skinstad.

Førsteamanuensis Gerd Abrahamsen ved Universitetet i Stavanger har blant annet tidligere skrevet barnehagekapittelet i Spedbarnsboken. Hun er enig med Skinstad i at foreldrenes vegring for å gå kan smitte over på barnet og dermed gjøre avskjeden enda vanskeligere.

– Foreldre må tillate seg selv å gå, likedan som de må tillate at barnet blir igjen. Foreldrenes svar på barns protester og gråt må signalisere at foreldrene tror på at dette vil barna klare, selv om det oppleves vanskelig. Drar atskillelsen ut for lenge, kan en formidle egen engstelse og usikkerhet, som vil smitte over på barna og øke uroen. Barna vil fornemme de blandede følelsene foreldrene har i forhold til å gå fra dem. Mange barn vil da kunne prøve å «hjelpe» foreldrene sine ved å holde dem tilbake, sier Abrahamsen.

Ikke snik deg ut!
Skinstad anbefaler også å unngå dilling og dalling i leveringssituasjonen. Og en lang avskjed blir ofte verre enn en kort. Men man skal aldri snike seg ut uten å si ha det.

– Du må alltid si ha det, og ikke lure deg vekk. Noen tenker kanskje at «Nå går det så greit, så da bare sniker jeg meg forsiktig ut». Men det er noe av det verste du kan gjøre mot barnet. Det viktigste er at barnet alltid erfarer at du kommer tilbake igjen, sier Abrahamsen.

Forsvinner du usett kan barnet nemlig bli redd for at du plutselig skal bli borte. Regelen om å si ha det gjelder også om barnet ditt er av typen som bare løper inn på avdelingen. En klar avskjed er nyttig.

Gode avskjedsrutiner gir barnet trygghet
Det er slett ingen dum idé å gjøre avskjeden ganske lik hver dag. Barn trenger forutsigbarhet. Snakk gjerne med barnet om hvordan avskjeden vil være på morgenen før dere drar i barnehagen. «Når vi kommer til barnehagen tar vi av sko og jakke, så følger jeg deg til bordet, gir deg en klem og vinker ha det». Da vet barnet hva det kan forvente. Så er det opp til deg som forelder å klare å være bestemt og gjennomføre det. Sammenbruddet med egne tårer kan vente til du er tilbake i bilen.

– Svært ofte har foreldre skyldfølelse for at de forlater barna sine, og tenker kanskje at de heller skulle hatt dagmamma eller tatt lenger permisjon fra jobb. Dette er helt normalt, og det er en overgang. Det viktigste er at barna har det bra, og husk at du er barnets advokat. Krev ting på barnet vegne, og vis at «Dette klarer vi!», sier Abrahamsen.

Plutselig kan avskjeden bli vanskelig igjen
Noen ganger går leveringen i barnehagen som en lek fra dag én og man senker skuldrene og tenker at dette skal gå bra. Men så går det en måned og to, og så blir det plutselig helt pyton. Sånt skjer.

– Ja, det kan gå i perioder. Noen får reaksjonen med én gang, andre senere når de oppdager at de faktisk skal være i barnehagen hver dag. Av og til må vi i gang med tilvenning igjen etter to måneder, sier Skinstad.

Skulle det skje, er det fint om man har mulighet til å gi barnet noen rolige dager. Når barnehagen ikke er ny og spennende lenger, kan barnet oppdage at det er tøft å være borte fra mor og far hele dagen.

La den andre forelderen levere?
Synes mor det er helt forferdelig å levere, eller gråter barnet ekstra mye når far drar? Det kan være fristende å velge minste motstands vei og la den forelderen med enklest avskjed få den jobben hver dag. Og det kan fungere. I hvert fall i den verste perioden.

– Men det er lurt at begge foreldre blir trygge på leveringssituasjonen. Når foreldrene er trygge går avskjeden også lettere, sier Skinstad.

Fortell og vis at du kommer tilbake igjen
Barnets redsel når du drar fra det i barnehagen, er at du ikke kommer tilbake. En daglig påminnelse om at du kommer og henter kan derfor være nyttig. Og hold det du lover.

Dersom du har sagt at du kommer etter frukten, vil barnet kanskje stå i vinduet og se når bilen din kommer. Hvis du da ikke dukker opp, blir skuffelsen stor. Skulle du bli forsinket, er det derfor viktig å gi beskjed, slik at barnet og personalet er forberedt, sier Abrahamsen.

Ni tips til en god avskjed:


  1. Snakk om hva som skal skje på forhånd.

  2. Vær tydelig for barnet – lag gjerne en fast rutine.

  3. Ikke la avskjeden trekke ut.

  4. Si alltid ha det.

  5. Tillat deg selv å gå – selv om barnet gråter.

  6. Be barnehagen om å ringe eller sende tekstmelding hvis du lurer på hvordan barnet har det etter at du har gått.

  7. Si at du kommer tilbake og henter barnet.

  8. Hold det du lover barnet.

  9. Gi deg og barnet tid til å venne dere til avskjedssituasjonen.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: