BabyBarseltidenSkal man gi gave i babyshower og/eller barselgave?

Skal man gi gave i babyshower og/eller barselgave?

Er det vanlig å gi gave før eller etter fødsel? Eller begge deler? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 20470
Det er kanskje ikke så greit å vite lenger – skal man delta i babyshower og/eller gå på barselbesøk? Og når og hva gir man i gave?

Er barselbesøk med tilhørende barselgave på vei ut? Og babyshower på vei til å overta? Eller sier vi ja takk begge deler?

Sosialantropolog og trendforsker Gunn-Helen Øye forteller at babyshower er en amerikansk tradisjon som kom til Norge for omtrent 20 år siden. Etter dette har babyshower gradvis begynt å ta over for barselbesøk, som lenge har vært tradisjon her i Norge.

– Når vi tar til oss nye ritualer og gjør dem til våre tradisjoner mener jeg det skjer på grunn av at det er et behov for det. Det er en etterspørsel etter det, sier hun.

Forslag til gaver man kan gi i babyshower eller som barselgave

Noen velger å gi gave både til mor og baby, andre bare til den ene. Dette er helt valgfritt.

Til baby:
Klær
Kluter
Leker
Kremer
Oljer
Salver

Hjemmelagde gaver som:
Bleiekake
Strikkede klær som for eksempel lue, jakke eller ullbody
Strikket teppe

Til mor:
Ammeinnlegg
Blomster
Noe godt å spise, for eksempel sjokolade eller kake
Kremer
Gavekort på velvære

Vanligere med barselbesøk før
Øye sier at det var vanlig at kvinner lå lenger på sykehus etter fødsel før enn nå. Ofte flere dager, noen kanskje opptil en uke. Da var det vanlig at familie og venner kom på besøk for å hilse på mor og baby før de dro hjem fra sykehuset.

– Ettersom liggetiden etter fødsel stadig blir redusert, er det mange som ikke rekker å få besøk på sykehuset. Dette kan være en av årsakene til at barselbesøk blir sjeldnere og babyshower stadig blir vanligere, sier hun.

Hvis man vil se babyen og besøke foreldrene etter fødsel i dag, må mange dra hjem til den nybakte familien. Noen kan kanskje føle på at det blir å trenge seg på.

– Jeg tror det er større terskel for å dra hjem til familien. Mange nybakte foreldre kan føle at de må by på noe og ha alt på stell for å motta besøk. Dermed tenker man kanskje at en babyshower før fødselen kan være like greit – både for mor og gjester, sier Øye.

Barn står sterkere i samfunnet nå
Ifølge Øye har barn en annen posisjon i dagens samfunn enn for noen tiår siden.

– En annen grunn til at babyshower har blitt så populært kan være for at vi hyller barn mye mer nå enn før, og det er nettopp det en babyshower handler om. En babyshower er en hyllest til babyen, der vi feirer at vi snart skal møte den lille. Dermed bør babyen absolutt være i hovedfokus på en babyshower, sier Øye.

Hvem gir man gave til og hva er vanlig å gi?
Noen velger å gi gave både før og etter fødsel, eller til både mor og baby. Her praktiserer man ulikt, og ofte kommer det an på hvor nær relasjon man har til moren.

Noen liker å lage egne gaver, som for eksempel bleiekake eller strikke små plagg til babyen som lue, jakke eller et teppe. Mange liker også å gi produkter slik som olje, kremer eller salver som kan være nyttige å ha til babyen.

Andre liker å gi en oppmerksomhet til mor. Det kan være en kake eller annet godt. Det kan også være en bukett blomster eller ting som er praktiske for mor å ha etter fødsel, som for eksempel ammeinnlegg.

– Ofte har man kjøpt inn mye klær og utstyr til babyen selv, og er det nummer to har man kanskje noe den kan arve etter førstemann. Derfor tenker jeg at det kan være fint å heller gjøre litt stas på mor. Et gavekort på kafé-kaffe eller noe annet mor kan kose seg med i barseltiden kan være kjekt, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

Hvor mye er vanlig å bruke på gave?
Her vil det også variere veldig etter hvilken relasjon man har til foreldrene og hva man selv ønsker å gi. Men mange synes at en pris mellom 200-500 kroner er greit.

– Jeg tror at mange kan ha en tendens til å legge litt ekstra på og komme med dyrere og flottere gaver hvis det er snakk om en babyshower, enn et barselbesøk. I en babyshower blir jo gaven pakket opp foran alle de andre, og det kan legge et press på gjestene om å kjøpe noe dyrt. Mange er redde for å virke gjerrige, sier Reitan.

Det går også an å sette noen rammer for gjestene, slik at de har noe å gå etter når de skal kjøpe gave.

– Det kan ofte være fint å gå flere sammen om å kjøpe gave, eller de som arrangerer kan sette et beløp så ingen må føle at de behøver å smøre så tykt på, anbefaler Reitan.

Nå er vi kanskje i en overgangsfase mellom barselgave og gave i babyshower, slik at mange velger å gi gave både før og etter fødsel. Men det gjenstår ennå å se om barselgaven er på vei ut.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: