BabyBarseltidenGikk i vogntog for barselkamp

Gikk i vogntog for barselkamp

Mange gikk i tog for å verne barselomsorgen. Foto: Synne Borge Foss
Av Babyverden 1305 Sist oppdatert 08.03.18
Kvinner som har født barn kan måtte reise hjem 6-8 timer etter fødselen. Dette engasjerer småbarnsforeldre i Stavanger. På kvinnedagen samlet flere hundre mødre, fedre, besteforeldre og søsken seg for å gå i tog og protestere.

Det er 8 mars og kvinnedagen. Dette er en dag hvor tusenvis av mennesker over hele landet går i tog for å kjempe for kvinners likestilling og rettigheter.

I ettermiddag møtte flere hundre opp i Byparken ved Breiavannet i Stavanger. Det var tradisjonelle paroler om feminisme, kvinnefrigjøring og nei til voldtekt, men også en parole om noe som har vært mye omtalt i mediene den siste tiden. Nemlig vern om barselomsorgen.

Barnepsykolog Ingrid Kristine Aspli tok initiativet til å samle en gruppe med foreldre som vil kjempe for at liggetiden på sykehus etter fødsel ikke skal reduseres. De gikk i kveld i vogntog for å demonstrere.

– Jeg mener det blir helt feil å nedprioritere barselomsorgen. Gjennomsnittet for liggetiden på sykehus etter fødsel er på 2,7 døgn nå, og det er lite nok, sier Aspli.

Bedre barsel
Ingrid Kristine Aspli og Linda Susanne Krüger var med å ta initiativ til å gå i tog for bedre barsel. Foto: Synne Borge Foss

Viktig med god start på livet
Gruppeleder for Miljøpartiet de grønne Daria Maria Johnsen, mener det er viktig at mor får slappe av og føle trygghet de første dagene etter fødsel.

– Det er viktig at man får en god start etter fødselen både for mor og barn. De må få ro til å knytte nærhet og til å få innarbeidet rutiner med for eksempel amming. Det er svært viktig at mor får til ammingen. Det viser seg at det forebygger fødselsdepresjon, sier hun.

Linda Susanne Krüger er enig med Johnsen i dette. Hun er sykepleier og trebarnsmor, og mener at dette er en av de aller viktigste tingene å kjempe for.

– Alle som skal føde, har født eller alle som har blitt født burde engasjere seg i dette, ettersom dette er noe som angår alle, sier hun.

Kan virke negativt på fysisk og psykisk helse
Det kan være mange ting legene ikke rekker å oppdage i løpet av 6-8 timer på et sykehus.

– Jeg synes dette forslaget med kutting i barselomsorgen er kvinnefiendtlig. Sykdommer som ikke oppdages hos barn er en ting som kan være konsekvensen av kort liggetid. Manglende oppfølging av amming gir færre ammende mødre og dårlig oppfølging av mor vil gjøre henne enda mer utsatt for eksempelvis barseldepresjon. Spedbarnsdød kan for eksempel knyttes til at risikofamilier med for eksempel rus og vold ikke oppdages på så kort tid, sier Krüger.

Hvis mor og barn får ligge noen dager på sykehuset etter fødsel vil personalet ha mer tid til å observere mor og barn, å gi råd og veiledning.

– Jeg er redd for at hvis mødre blir sendt hjem så kort tid etter fødsel kan det føre til dårligere samspill overfor barna. Enkelte foreldre får kanskje ikke nok veiledning og vet ikke hvordan de skal takle den nye situasjonen, sier Aspli.

Mange møtte opp
Mange møtte opp for å høre appellene og gå i tog. Foto: Synne Borge Foss

Kvinnedagen har ikke gått ut på dato
Mange engasjerte ble med i vogntoget og Krüger er svært fornøyd med oppmøtet.

– Jeg synes det var bra innsats og flott at det var så mange som ble med!

Anne Gro Slyngstad og Tyra Ekeroth Slyngstad var bare et par av de som valgte å støtte saken.

– Jeg har jo små barn selv, så det var det som føltes mest naturlig og viktigst å gå for i år, sier Ekeroth Slyngstad.

Anne Gro Slyngstad sier hun er sjokkert over forslaget om redusert liggetid på sykehus etter fødsel.

– Når jeg leste det første gang trodde jeg ikke på det. Jeg var sikker på at det var en spøk!

Gikk i vogntog
Flere generasjoner gikk sammen. Anne Gro Slyngstad, Tyra Ekeroth Slyngstad og lille Lias Ekeroth Slyngstad gikk i vogntoget. Foto: Synne Borge Foss

Oppfordrer andre til å gå i vogntog
Foreldrene går for å ta opp kampen lokalt, men også nasjonalt.

– Vi går i toget først og fremst for at det nye sykehuset i Stavanger som skal stå ferdig i 2023 må ha barselhotell. Dette ligger ikke inne i planene i dag. Men også for at det ikke må skje i Bergen eller andre steder i landet. Vi vet at dette engasjerer folk veldig og at de skal demonstrere for dette blant annet også i Oslo, sier Aspli.

Nå håper mødrene at demonstrasjonstoget kan være med å sette fokus på saken, og skrinlegge forslaget om forkortet liggetid etter fødsel.

– Vi har opplevd at mobilisering har hjulpet før, så vi gir ikke opp! Selv om dette er en selvsagt sak som det ikke burde være nødvendig å kjempe for, er det viktig at vi gjør det når noe så alvorlig er i ferd med å skje! oppfordrer Aspli.

 

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: