BabyMener foreldre bør legge vekk mobilen på føde og barsel

Mener foreldre bør legge vekk mobilen på føde og barsel

En fødsel er en så stor opplevelse at mobilen bør legges til side, mener Jordmorforeningen. – Vær heller til stede i nuet, oppfordrer de. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 3851 Sist oppdatert 21.02.18
Jordmorforeningen jobber for å få på plass en "Vær varsom-plakat" om bruk av mobiltelefoner og sosiale medier på føde- og barselavdelinger. – Vi oppfordrer foreldrene til å legge vekk mobilen og være til stede i øyeblikket, sier Annett Michelsen.

De første minuttene, timene og døgnene med et nyfødt barn på er helt spesielle. Jordmorforeningen mener at opplevelsen i mange tilfeller blir forstyrret av mobiltelefoner og ønsket om å dokumentere og dele videre det store som skjer.

Hva mener du?
Svar i pollen nederst i artikkelen.

– Bruk av mobiltelefoner og sosiale medier, som for eksempel Snapchat og Facebook, tar mye av oppmerksomheten fra både fødsel og barnet. Både mor og far bør ha fokuset på fødsel og barnet for å få en god opplevelse. En fødsel er privat og intim, og vi opplever at mange glemmer dette litt, sier sentralstyremedlem Annett Michelsen i Jordmorforeningen.

Kan ikke forby – men oppfordre
Faglig etisk utvalg i Jordmorforeningen jobber med å utarbeide en «Vær varsom-plakat» i forhold til sosiale medier for bruk av smarttelefoner og sosiale medier på føde- og barselavdelinger og helsestasjoner.

– Jordmorforeningen har ikke mandat til å kunne forby bruk av mobiltelefoner på sykehusene, men vi ønsker å gi foreldre veiledning om hva de går glipp av dersom de har fokus på andre ting enn den viktige situasjonen de står oppe i, sier Michelsen.

Vær til stede i nuet
– På fødestuen oppfordrer jeg alltid vordende mødre og fedre til å slå av mobiltelefonen. Jeg synes det er kjempeviktig at vi som helsepersonell jobber for å holde fokuset på situasjonen foreldrene er i her og nå, sier leder Kirsten Jørgensen i Jordmorforeningen.

Det er ikke bare fødselen de mener blir forstyrret, men også den første tiden etterpå.
– Med én gang babyen blir lagt på mors bryst, søker den blikk-kontakt. Da skal ikke barnet se i en mobil. Satt på spissen er det skadelig for fødselsopplevelsen, og kan bli skjebnesvangert, sier Michelsen.

For tilknytningen begynner med én gang.
– Den første tiden etter fødselen er det veldig viktig å lytte til barnet, se etter og bli kjent med barnets signaler. At noen ammer og sender meldinger samtidig, forstyrrer samspillet, sier Jørgensen.

Bruk tiden på sykehuset smart

Jørgensen mener at tiden allerede er kort på barsel, og at foreldrene tidsnok kommer ut i den store verden igjen. Tiden på sykehuset bør derfor heller brukes til å bli kjent med barnet, få veiledning og komme i gang med ammingen.
­– Den første tiden med barnet er noe dere aldri får igjen. Vær med barnet ditt, oppfordrer Jørgensen.

Michelsen sier at det også handler om diskresjon.
– Det er ikke sikkert at helsepersonell synes det er greit å bli filmet eller tatt bilder av mens de er på jobb, og at det blir delt videre. Og husk noe veldig viktig – barnet har ikke sagt ja. Det kan bli vanskelig for et barn om det når det vokser opp finner ut at det er delt intime bilder og videoer fra da de kom til verden, sier hun.

Michelsen sier "Vær varsom-plakaten" trolig vil bli klar i løpet av de nærmeste månedene. Så blir det opp til sykehusene hvordan de velger å bruke rådene.
– Jordmorforeningen kan, som sagt, ikke forby noe som helst. Men jeg vil tro at sykehus kan ha ganske stramme linjer for bruk, avslutter Michelsen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: