Renselsen

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 31306
Etter fødselen blør du fra skjeden. Det er en blanding av blod, slim, avstøtt vev og bakterier og kalles renselsen. Etter hvert vil den forandre seg både i farge, konsistens og mengde. Vanligvis er renselsen over i løpet av seks uker.

Etter at babyen og morkaken er født, starter kroppen prosessen med å komme tilbake til en før-gravid tilstand. Der hvor morkaken har vært festet i livmorveggen, etterlates en sårflate. I løpet av de seks første ukene etter fødselen vil blod, slim, avstøtt vev og bakterier komme ut gjennom skjeden.

De første dagene vil blødningene være som ved en kraftig menstruasjonsblødning – og med friskt, rødt blod. Deretter vil mengden avta, og du vil kunne se endringer i farge og konsistens.
– Etter en liten ukes tid vil det gå over til brunere blod og blodtilblandet slim. Det kan minne om slutten på en menstruasjon, bare at den varer over lengre tid. Den siste tiden kan det være som lyst slim, sier jordmor Randi-Elisabeth Dalhaug.

Vaginal fødsel vs keisersnitt
Renselsen er lik enten du har født vaginalt eller tatt keisersnitt.

Så lenge varer renselsen
Hvor lenge renselsen varer er individuelt. Hos noen stopper den ganske raskt, mens andre opplever at det tar lenger tid. I løpet av de første seks ukene etter fødselen er renselsen over.
– Her kan det være forskjell på førstegangsfødende og de som har født barn tidligere. Dersom du er flergangsfødende trekker livmoren seg kanskje ikke like raskt sammen, forklarer Dalhaug.

Viktig med god hygiene
Under renselsen er det viktig å holde seg ren. Bruk gjerne en hånddusj og spyl deg nedentil.
– Men ikke bruk såpe, og ikke gni fram og tilbake med klut eller hanske. Da kan du fort bli sår. Klapp deg gjerne tørr med dopapir, eller med en klut som du kaster i skittentøyet etterpå, sier Dalhaug.

Håndhygiene
Vær også nøye med håndhygienen. Vask hendene etter at du har vært på toalettet. Vær alltid nyvasket på hendene når du skal amme babyen. Dette er viktig for barnets del, men også lurt for din del – siden du lettere kan unngå for eksempel brystbetennelse.

Bruk bind – ikke tampong
På barselavdelingen vil du etter fødselen gjerne få på deg en nettingtruse og et langt bind med plast under.
– Disse bindene absorberer veldig godt, og gjør at du ikke blør så lett gjennom. Men det er ikke alle som ønsker å bruke dem. Da kan du bruke et litt stort bind, eventuelt to om gangen, sier Dalhaug.

Du må selv finne ut hva du synes er best, men du må ikke bruke tampong.
– Etter fødselen er det ganske åpent inn til livmorhulen, og en bør unngå noe som kan gi infeksjoner, sier Dalhaug.

Følg med på lukt og mengde
Mens du er på barselavdelingen etter fødselen vil man følge med på hvilken farge og lukt blødningene har.
– Lukten på renselsen er i utgangspunktet vammel – som en menstruasjonsblødning. Dersom lukten går over til å bli sterkere og mer intens, må man sjekke at det ikke er blitt en infeksjon. Det kan hende at det er rester av morkaken eller fostervannshinner igjen inne i livmorhulen, og i så fall må man få ut restene. Andre tegn på infeksjon kan være at du får vondt i nedre del av magen, og du kan også kan få temperaturstigning, sier Dalhaug.

Ta kontakt om du blir engstelig
For noen år tilbake lå gjerne mor inntil fem døgn på barselavdelingen etter fødselen, og fikk dermed god oppfølging der.
– Dilemmaet i dag er at mange reiser ganske tidlig hjem fra sykehus og barsel, de første allerede få timer etter fødselen. Da er det viktig at kvinnen følger med på renselsen selv, og kontakter jordmor, barselavdeling eller lege dersom hun lurer på om noe kan være galt, sier Dalhaug.

– Når nybakte mødre reiser hjem, oppfordrer vi dem til å ta kontakt om det skulle være noe. På barselavdelingen er det døgnåpent, og vi svarer så godt vi kan. Du skal ikke være redd for at du maser eller kommer med dumme spørsmål, sier jordmoren.

Viktig å være oppreist og gå
Det er viktig at du som nettopp har født er oppe og går. Da får du hjelp av tyngdekraften, slik at blodet som skal ut renner ut. Hvis du ligger mye, og så reiser deg opp, kan du oppleve at det kommer koagler med blod – helt opp i plommestørrelse. De kan også være mindre.

– Dette er helt vanlig – og ikke farlig. Men ikke alle er forberedt på at dette kan skje, og noen blir bekymret. Særlig hvis de ikke er på sykehuset. Men dersom du føler at noe er annerledes, og du er engstelig, er det bare å kontakte sykehus eller jordmor, sier Dalhaug.

Ny fersk blødning etter 10-12 dager
Selv om blødningene har avtatt og endret seg, vil du kunne oppleve en kraftigere blødning igjen cirka 10-12 dager etter fødselen – gjerne sammen med litt koagler.
– Som forklart tidligere, er morkaken festet i livmorveggen under svangerskapet. Når morkaken fødes, vil det være igjen en sårflate der hvor morkaken var festet. Når det har gått 10-12 dager vil denne skorpen løsne, og du får en frisk blødning, sier Dalhaug.

Unngå bading og ubeskyttet samleie
Etter hvert som tiden går etter fødselen, kan noen kjenne at de vil tilbake til en mer normal hverdag igjen. Et godt bad kunne kanskje fristet, men det anbefales ikke.
– Du bør ikke bade hverken i badekaret, basseng eller sjøen før renselsen er helt over. Jeg vil ikke anbefale noen å bade før det er gått minst tre-fire uker, sier Dalhaug.

Skulle du ønske å ha samleie mens renselsen pågår, må dere bruke kondom.
– Dette er ikke bare for å beskytte mot graviditet, men også for å unngå infeksjoner, sier hun.

Ikke stol på fullamming som prevensjon
Etter en fødsel kan menstruasjonssyklusene bli uregelmessige. Dersom du ønsker å unngå graviditet, kan du ikke stole på fullamming som prevensjonsmiddel.
– Og om du ikke har fått mensen igjen ennå, kan du likevel ha eggløsning. For eggløsningen kommer, som kjent, før menstruasjonen, minner jordmor Randi-Elisabeth Dalhaug om.

Viktig å ha kunnskap om kvinnehelse
Randi-Elisabeth Dalhaug har vært jordmor siden midten på 1970-tallet, og synes det er viktig at kvinner setter seg inn i hva som skjer med kroppen etter fødselen.
– Jeg har et inntrykk av at veldig mange er veldig opptatt av graviditet og fødsel, men så går ofte rullegardinen ned når barseltiden kommer. Mange nybakte mødre vet ikke så mye om hva som skjer med kroppen etter fødselen. Alt som skal ut etterpå av blod og slim blir litt fysj og æsj. Men jeg mener det er viktig med åpenhet rundt dette, og at det normaliseres. Barseltiden og renselsen er også en del av kvinnehelsen. Vi bør ha kunnskap om kroppens funksjoner i ulike livsfaser, sier hun.

Livmorens vei tilbake til normal størrelse

Etter at babyen og morkaken er født, skal livmoren trekke seg sammen. For å forstå hvilken stor jobb dette egentlig er, kan vi se litt på livmorens størrelse før du blir gravid. For før du blir gravid ser nemlig livmoren ut som en liten pære, den veier rundt 70 gram og kan romme maks 10 milliliter. (Litt mer om du har vært gravid før.) Mot slutten av et svangerskap veier livmoren rundt ett kilo, og kan romme mellom fem og ti liter.

For å hjelpe livmoren å trekke seg sammen, kan det hende at du blir trykket på magen etter fødselen.
– Noen synes vi herjer med dem når vi trykker, men det er for å hjelpe livmoren å trekke seg sammen etter fødselen. Det kan komme en del blod. Hvor fort livmoren trekker seg sammen, kan også ha sammenheng med om du er førstegangsfødende eller om du har fått barn tidligere. For de som har født før, kan det ta litt lenger tid, sier Dalhaug.

Hun forklarer at livmoren etter fødselen er omtrent i navlehøyde.
– Deretter krymper den lenger og lenger ned, cirka en fingerbredd om dagen, før den til slutt er under symfysebeinet. 10-11 dager etter fødselen har gjerne livmoren kommet tilbake til størrelsen den var før graviditeten, sier Dalhaug.

En annen ting som hjelper livmoren å trekke seg sammen, er å amme babyen.
– Mange vil sammenligne sammentrekningene i livmoren under amming med rier. Dette kalles etterrier. Jo flere barn man har født, jo mer intense kan etterriene være. Dette er forbigående, og gir seg etter noen dager. Man kan ta 1 gram paracet ved behov, sier Dalhaug.

Lytt til podcast: Det ingen forteller deg om tiden etter fødsel

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: