BabyBursdagBarnebursdag – stor guide

Barnebursdag – stor guide

Å blåse ut lysene er en stor greie – ikke glem det! Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 20792
Det er stort å feire bursdag, særlig om man fyller et ensifret antall år. Men hvordan lager man en uforglemmelig barnebursdag? Her er 16 ting å tenke på.

1. Hvor skal bursdagen feires?
Det finnes et hav av muligheter til ferdig skreddersydde bursdagspakker – gårdsbursdag, bowlingbursdag, lekelandbursdag og så videre. Skal dere gå for en slik pakke, eller velge en hjemmebursdag? Har dere plass til feiringen hjemme? Orker dere å feire bursdagen hjemme? Er det andre hensyn å ta (eventuelle småsøsken for eksempel)?

2. Skal det være et tema?
Eventyrbursdag, karnevalsbursdag, fotballbursdag, prinsessebursdag… Skal det være et tema for feiringen? Skal gjestene kle seg i fotballdrakter eller som skumle monstre?

Noen synes tema er gøy fordi det gjør resten av planleggingen enklere – da har man forankret feiringen i noe konkret og kan tilpasse pynt, mat, leker og innbydelser der etter.

Ta gjerne barnet med på valget – det er bursdagsbarnets dag, så temaet bør passe godt.

3. Hvor mange gjester skal dere be?
Hvem skal bes? I mange barnehager er det regler for dette – at hvis du skal levere innbydelse i barnehagen (som er veldig praktisk), så skal enten alle guttene, alle jentene, alle på samme alder eller gruppe inviteres. Det kan resultere i få eller mange gjester, og påvirker naturligvis også punktene over.

Noen sier at det passer godt å ha like mange gjester som antall år barnet fyller, eller kanskje en gjest eller to til. Det vil si at fem gjester kan være helt fint i en fireårsdag. Noen har naturligvis flere, men få gjester kan ha det (minst) like kjekt som mange.

Det kan være fristende å invitere vennene i gaten, eller et søskenbarn eller en venn fra en fritidsaktivitet i tillegg. Det er ingenting i veien for det, men noen bursdagsbarn synes det er vanskelig å forholde seg til venner fra ulike steder på samme tid. Noen av gjestene kan også være mindre trygge når de ikke kjenner alle de andre gjestene. Ett alternativ kan være å arrangere to feiringer, eller invitere et par venner utenom barnehagen til resteparty dagen etter.

4. Når skal feiringen skje?
Skal dere ha barnebursdagen på selve fødselsdagen, en ukedag som passer godt samme uke, eller skal dere legge det til helgen? Det er fordeler og ulemper å tenke på: På en hverdag kan det fort bli travelt om dere skal ha full dag på jobb, hente barnet i barnehagen og være klar til feiring i løpet av kort tid. På en annen side passer det ofte godt med ukedagsfeiring, fordi de fleste er hjemme da.

Feirer dere i helgen, risikerer dere at ikke alle gjestene kan komme fordi de er bortreist (sjekk gjerne om barnets beste venner har anledning til å komme før dere inviterer). Fordelene er at dere har bedre tid, og er mer opplagte – og dere kan velge når på dagen feiringen skal skje. Barn kan jo fort bli trøtte og slitne (og sure) en mandags ettermiddag, og være mer klar til party lørdag formiddag.

5. Hvor lenge skal selskapet vare?
De fleste peiler seg inn på halvannen til to timer i lengde. Det er som oftest (mer enn) lenge nok – både for små og store.

Det er lurt å være ferdige i god tid før leggetid – både for deres skyld og for barna som skal rekke å ”lande” før de skal sove.

6. Hva skal stå på innbydelsen, og når skal den deles ut?
Det finnes ferdige innbydelser der du bare fyller ut felter, eller dere kan lage invitasjon selv. Det som må være med er hvem som inviterer, tidspunkt for bursdagsfeiringen (fra og til) og sted (noen legger også ved kart).

De fleste har med en setning om at man skal gi lyd om man ikke kan komme, og noen har omvendt – at du skal si ifra hvis du kan komme. Vær tydelig her!

Det kan være hensyn å ta som det kan være greit å vite om tidlig – for eksempel allergier. Føy gjerne til en setning om at foreldre bes informere om ting man trenger å ta hensyn til.

Mange synes det er greit med noen dagers varsel på en bursdagsinvitasjon. Minst fire til sju dager synes å være å foretrekke. Blir det for lang tid, risikerer du forvirring – var det denne tirsdagen eller neste? Eller at folk rett og slett glemmer den ut. For kort frist kan krasje med andre avtaler, eller tidsnød med tanke på gave, og dermed skape irritasjon.

7. Hva skal dere servere?
Pølser, brus og sjokoladekake er gjengangere, og ikke uten grunn. Men det er på ingen måte en mal som må følges. Ta utgangspunkt i mat barnet ditt liker. Det kan være en fordel at den er både enkel å severe og spise, og at det er noe de fleste barn liker.

Det kan også være greit å ha tenkt på om gjestene er muslimer eller har annen religion som påvirker hvilken mat de kan spise. Pølser av svin kan bli litt komplisert, men kanskje kylling- eller kalkunpølser går greit? Visste du at det er gris i gelatin, og dermed i vingummisnop som seigmenn? Kanskje du bør pynte kaken med nonstop i stedet? Det går også an å ha et alternativ til de som ikke kan spise eller ikke liker maten. Men det kan fort bli komplisert hvis alle plutselig synes det ser bedre ut, eller barna ikke liker alternativet heller.

Det er ikke sånn at jo mer arbeid du legger i maten, jo mer takknemlige blir gjestene. Man kan fort bli sittende igjen med fat med lekre muffins, mens fatet med smågodt, kokosboller, pikekyss og eplebiter er ribbet. Frukt og bær er fint, og kanskje en skål med chips?

Pølsebursdag? Husk at ikke alle spiser pølser laget av svin.

8. Hvordan pynte til feiringen?
Ballonger og flagg kan være nok. Mange velger engangskopper og –tallerkener, og kanskje også –duk i et tema, fordi det er praktisk å slippe oppvask og knuselige ting i virvelvinden av små barn.

Hvor mye du vil pynte er egentlig opp til deg og din fantasi. Noen går helt inn i det og lager til en hel jungel, og kler seg også ut. Andre kjører minimalt med pynt. Barna synes ofte spiselig pynt er gøy – for eksempel en skattkiste med sjokoladepenger i sjørøverbursdagen.

9. Hvordan gjør dere med gavene?
Skal gavene åpnes etter hvert som gjestene kommer, skal det være noe man gjør når alle har kommet, eller skal pakkeåpningen skje først etter maten? Skal gaveåpningen bli en lek og få mye fokus, eller skal den skje mer diskret?

Det er fordeler og ulemper her også. Gjør man et stort nummer ut av det, blir det fort veldig synlig hvem som gir den fineste gaven – og motsatt. Fordelen er at det kan bli en gøy lek, hvis man for eksempel bruker flasketuten peker på til å velge ut den neste som kan gi sin gave til bursdagsbarnet.

Det kan også være lurt å ha tenkt over på forhånd om gavene skal kunne lekes med i selskapet eller ikke. En legoeske som åpnes med huset fullt av gjester, kan fort bli vanskelig å sette sammen, fordi bitene strøs for alle vinder.

10. Hvilke leker skal man ha?
Er det nødvendig med leker? Tja… Noen ganger kan barna leke vel så fint sammen uten voksnes innblanding. Kanskje har ikke alle vennene fra barnehagen sett barnets rom før, og barnet kan stolt vise det fram. Å leke med nye leker er ofte stas, og kan gi en fin lekestund.

Er det mange gjester, eller de er litt urolige, kan leker være et fint forankringspunkt. Det finnes mange muligheter – én av de vanligste er kanskje fiskeleken, som henger sammen med punkt nummer 12 – godteposer.

Å sette hale på grisen og Kims lek er også gode forslag. En annen hit kan være leken hvor du tegner et ansikt (eller noe annet) på et ark og plasserer godteri på bestemte punkter. Ett barn går ut av rommet, og dere blir enige om hvilken dere tenker på. Barnet kommer tilbake og gjetter hvilken godteribit dere tenkte på – og får alle helt til han/hun gjetter riktig.

11. Skal dere være utendørs (deler av tiden)?
Det kan være både hyggelig og praktisk å være utendørs hele eller deler av tiden. For eksempel la barna leke i hagen etter at dere er ferdige med å spise, eller base i snøen på vinterstid. Eller dere kan arrangere skattejakt på en lekeplass i nærheten.

Hvis planen er å være (litt) ute, kan det være lurt å informere om dette på innbydelsen, slik at gjestene har på seg eller med seg klær som passer til utendørslek.

12. Skal det deles ut godteposer?
Godteposer er en klassiker, men ikke alle liker det eller synes dey er nødvendig. Blir det ikke egentlig nok godteri i bursdagen?

Skal dere ha godteposer, kan det være greit å ha tenkt gjennom hva som skal være oppi den. Det trenger slett ikke å være bare godteri. Kanskje en gøy leke blir minst like godt mottatt? Eller såpebobler?

Ta fantasien til hjelp. I en fotballbursdag kan man jo like gjerne dele ut sjokolademedaljer som godteposer?

Tenk også gjennom når i selskapet posene skal deles ut. Skal barna få mulighet til å spise eller leke med innholdet i bursdagen, eller skal de få de når de blir hentet og skal hjem?

13. Skal/kan foreldrene bli værende?
Noen skriver på innbydelsen at foreldrene er velkomne til å bli til kaffe, mens andre synes det er mest praktisk at bare barna kommer.

For små gjester kan det være trygt å ha mamma eller pappa der, men de kan også bli bundet opp til foreldrene og ikke kaste seg ut i lek sammen med de andre. Her må man bare følge magefølelsen. De fleste klarer seg uten mamma eller pappa etter hvert, men kanskje ikke første gangen?

14. Hva om noen er redde/sjenerte/vil hjem?
Det kan absolutt skje at barna synes det er litt skummelt å komme hjem til en barnehagekompis for første gang. Nytt sted og nye voksne å forholde seg til kan skremme et allerede sjenert barn. Det kan være greit å merke seg hvilke barn det er, og være ekstra påpasselige med dem, trøste dem og få dem med i lek.

Ofte går dette over etter hvert som barnet blir varmt i trøya, men blir det ikke bedre, er det lov til å ringe foreldrene. Det er ikke sikkert de trenger å forlate selskapet, men blir værende når de har mamma eller pappa i nærheten.

15. Hva om gjestene bruker bleie? Hva med dogåing?
Må barnet på do, og foreldrene ikke er der, må du trå til. Mange klarer seg tålig greit på do etter hvert (selv om du nok bør belage deg på å vaske over badet etter selskapet), men roper de at de er ferdige, kan det godt være at du må tørke.

Ikke alle er så flinke til å huske på å gå på do, særlig ikke når de har det gøy. Et tips er å ha en dopause, eller ta én etter én med på do for å prøve. Med mye brus innabords, kan det fort bli uhell. Sørg også for å ha klær som barna kan låne hvis uhell skulle skje.

16. Hvordan avslutte på en god måte?
Det er ofte slik at det topper seg litt på slutten. Barna er husvarme og i full sving. Kanskje har de det så gøy at det slett ikke passer å bli hentet akkurat da? En god regel er at barnet sier skikkelig ha det til gjestene (og kanskje takker for gaven igjen), og at en av de voksne følger gjestene ut.

Den det kanskje er viktigst med en god avslutning for, er bursdagsbarnet. Det kan fort bli et antiklimaks når gjestene går, og man sitter sliten og trøtt tilbake. Det kan være fristende å begynne å rydde umiddelbart, og det er en god idé hvis barnet trenger å sitte og leke litt med de nye gavene. Men er barnet trøtt og frustrert, kan det være bedre å roe det litt ned ved å lese en bok eller lignende. Nærmer det seg kveld, er det også lurt å begynne med de faste rutinene i god tid – noen ganger kan det ta litt lenger tid før barnet sovner etter en bursdagsfeiring (mens andre slokner som et lys – utslitt etter en kjekk feiring).

Lykke til!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: