BabyBursdagBli eller levere i bursdag?

Bli eller levere i bursdag?

Vil barnet føle seg trygt om du ikke er sammen med det i bursdagen, eller bør du være der? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Heidi Elin Nupen 13106
Noen foreldre leverer barna som den største selvfølge i barnebursdager, andre kan ikke tenke seg å la barnet bli i et fremmed hus med voksne det ikke kjenner godt.

Så gøy med invitasjon til bursdag! Men når er barnet klar for å være hos andre uten mor eller far? Fire år? Fem? I kursiv i artikkelen kan du se hvilke erfaringer flere Babyverden-lesere har gjort seg.

– I barnehagen der mini går er det helt vanlig at alle foreldrene blir værende hele bursdagen. Vi voksne har kaffeslabberas og kaker/kjeks vi også, og bruker anledningen til å bli bedre kjent med hverandre, mens barna leker og koser seg. Veldig koselig ordning!

– Nå skal vi snart ha 5-årsdag her, og jeg har sagt at de som vil av voksne kan bli igjen. Så sitter vi voksne og koser oss med resten av kakene mens barna leker. Fin måte å bli bedre kjent med foreldrene til bhg.venninnene hennes, synes jeg.

Men selv om det er koselig, kan det fort bli fullt….
– Jeg leverer, min er 6 år. Tenker at om alle foreldrene skulle blitt hengende igjen i bursdagene, så hadde det blitt riiiimelig fullt når de er 10 unger minst hver gang.

– Syns selv det er helt ok at foreldrene drar når vi har bursdag, blir brått veldig mange og man må jo servere de også.

– Jeg må si at jeg syntes det er veldig greit at foreldrene ikke er med med mindre det er noen spesielle behov, eller at kanskje det er et nytt barn i barnehagen eller noe.

– Fordi jeg er alene og det å skulle servere 15 unger + foreldre, hjelpe disse ungene samtidig som jeg prater med de voksene er mer plage enn noe annet.

men kanskje vertskapet kan ha bruk for litt hjelp?

– Jeg har ei på 4 og er overraskende nok den eneste mora som blir igjen i selskapene. JEG synes det er for tidlig med 4 år, men så er jeg vel sikkert også gal hønemor. Jeg tenker også at vertskapet helt sikkert trenger et par ekstra hender til ketsjup og saft.

Derfor bør du bli i bursdagen:
– Barnet føler seg tryggere. Gjelder spesielt om det er på et ukjent sted og med voksne barnet ikke kjenner.

– Du blir kjent med andre foreldre! Foruten at det er hyggelig, er det nyttig å bli kjent med foreldrene til barna ditt barn leker med. Enklere å kommunisere når man kjenner hverandre fra en hyggelig sammenheng!

– Du kan assistere under måltidet og hjelpe med dobesøk. Bruker barnet bleie, vil nok de fleste synes at mor eller far må være med.

– Du kan gi bursdagsbarnets foreldre en hjelpende hånd.

– Du får muligens kake du også….

– Barn som er kronisk syke trenger ofte en av foreldrene til å følge seg.

Derfor bør du levere barnet, og hente når bursdagen er slutt:
– Du gir barnet mulighet til å trene seg på selvstendighet

– Barnet kan bli veldig stolt over å ha vært uten mor og far noen timer!

– Barnebursdag er for barn. Blir det for mange voksne, blir det en annen stemning.

– Det kan fort bli trangt om hvert bursdagsbarn skal ha med hver sin forelder.

– Du kan bruke et par timer på deg selv?

Flere erfaringer fra foreldre:
– Jeg har en på to, og jeg er selvfølgelig med han i bursdagen. Tenker at kanskje 5-6 år er en grei alder for å kunne være aleine uten meg, eller faren.

– En investering for fremtiden er at man kan bruke noen timer på bursdager og bli kjent med foreldrene til de ungene er sammen med. Når det kommer til ungdomstida er det kjekt å kjenne mammaen eller pappaen til Per for å ta en sjekk om det skulle være noe. Mener ikke at man må dukke opp på alle bursdager i 15-20 år, men gjør ikke noe om man er sammen med ungene på bursdag til de begynner på skolen, og kanskje kan sitte litt når de har blitt så store også. Sikkert noen som setter pris på å få litt hjelp på barnebursdag også!

– Snuppa var 4 da hun ikke ville ha meg med i selskap lenger, og siden har hun gått alene.

– Dersom han og jeg kjente foreldrene godt kunne jeg "dumpet" ham, men barnehageforeldre hvor man bare er på "hils" teller ikke for meg.

Det faller seg ikke naturlig for meg å forvente at de skal følge mitt barn på toalettet dersom de ikke har et tettere bekjentskap enn det.

– Men når det blir som med det ene barnet som var i bursdagen te småen som tissa på seg 4 ganger under bursdagen, og dette er visst et problem. Så kunne en av foreldrene ha hvert igjen eller i det minste tatt med skift og lagt igjen et mobil nr så det gikk an å få tak i de...

– Jeg vet hvertfall at jeg satt pris på at de fleste foreldrene var igjen da vi hadde 4 års bursdag. Noen av de som kom er sånne som fort kunne grått i et hjørne om de ikke ble passet på.

– Jeg tenker at en hovedregel for å være alene på bursdag er at man fint kan gå på do alene.

– Barnebursdagen er en viktig arena for sosialisering
Etnolog Erika Ravne Scott har tatt doktorgrad på barnebursdager. Hun så at det å levere eller bli i bursdager, ble praktisert ulikt.

– Så lenge man går i barnehagen – i hvert fall til barnet er rundt fem år – er det nok mest vanlig at en av foreldrene er med i barnebursdag, sier Ravne Scott.

De siste årene har det blitt ganske vanlig at alle guttene/jentene i barnehageavdelingen inviteres. Da blir ofte foreldrene enige om en praksis. Hun minner om at en barnebursdag med bare kjente barn, likevel kan oppleves fremmed for noen barn.

Kjente venner – ukjente voksne
– I barnehagen har barna også de voksne til stede som kjenner dem. Selv om det er de samme barna i bursdagen, er ikke de trygge voksne der, men kanskje nesten ukjente foreldre. De som er trygge sosialt, har det helt fint i barnebursdag alene. Noen er mer utrygge, usikre og kanskje ikke så populære. De vil trives dårligere alene. Det er viktig å se barnet an.

Selv har Erika barnebarn i en fjellbygd med relativt store avstander og var med i barnebursdag der. Da hadde alle med hver sin forelder som sto bak og hjalp med mat og drikke.

– Veldig fascinerende. Det var jo veldig praktisk for den som holdt selskapet, men det krever jo litt plass, sier Ravne Scott.

– Mange foreldre liker å bli med!
Ravne Scott intervjuet mange foreldre og barn da hun skrev doktoravhandlingen sin. Flere foreldre fortalte at de satte stor pris på å få være med barna i selskap og møte andre foreldre. Særlig foreldre med en annen kulturell bakgrunn likte å komme hjem til andre.

– De sa at det var hyggelig å møtes og at det var kjekt å se hvordan nordmenn gjorde det. Flere syntes det var trist da det ble slutt på å følge barna.

Erika Ravne Scott mener barnebursdager egner seg godt for den som vil observere hvordan barn fungerer i en gruppe.

– En barnebursdag er en arena for sosialisering og dannelse. Barna skal forsyne seg, spise fint, takke for maten, stille seg i kø, vente på tur, gi bursdagsbarnets oppmerksomhet, takke for seg og mer. Faktisk har barnebursdagen sin opprinnelse i barnesirkler på slutten av 1700-tallet i Tyskland der målet var å trene barnet i sosialisering, forteller Ravne Scott.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: