Hva er vel mer stas for barna enn å bli ett år eldre? Her et tipsene du trenger for å gjøre bursdagsfeiringen til en dag ungen vil huske.
Fulle av iver og spenning starter barna gjerne nedtelling til neste bursdag flere måneder før den store dagen. Ønskelisten blir endret mange ganger underveis, og det gjør også tankene om hvordan fødselsdagen skal feires.
– Det viktigste er å være bevisst på at dette er en dag som skal være kjekk for bursdagsbarnet, sier Erika Ravne Scott, som har doktorgrad i barnebursdager.
Hva er en skikkelig bursdag? Hun forteller at i Norge har både barn, foreldre og lærere vært opptatt av at en skikkelig bursdag er feiring hjemme. Det har stort sett vært enighet om at det skal være mest mulig likt, for eksempel med at prisen på gaver blir avtalt og at bursdagsselskapet ikke skal ”ta helt av ”. Folk har helst følt at de må ha en unnskyldning for ikke å feire hjemme.
– Nå er dette i ferd med å skli litt ut. Jeg ser folk bruker mer penger, og det går fort noen tusenlapper. Trenden er at det har blitt mer stuerent å ha ”kjøpebursdag”, og barna er også opptatt av hva vennene gjør, sier Scott.
Ferdig bursdag Dersom du ikke ønsker å feire bursdagen hjemme, finnes det mange alternativer med ferdige bursdager du kan kjøpe. Det kan være for eksempel være bowling, McDonald’s, gårdsbursdag, lekeland, kampsport, laserbursdag og gokart. På internett finner du mange greie oversikter over hva arrangørene tilbyr.
Prisene er ligger gjerne fra 150 kroner og oppover per person, og full pakke kan gjerne koste 200-300 kroner. Prisene varierer ut fra hvor mye mat du ønsker å ha, og hvor lang tid du får være på plassen. Vær oppmerksom på at det kan være minimumskrav til hvor mange deltakere som skal være med, og noen plasser er det ikke lov å ta med for eksempel bursdagskaken selv.
Hjemmebursdag Mange sverger likevel til hjemmefeiring, og der er det i grunnen bare fantasien som setter grenser for hvordan bursdagen kan bli. På internett flommer det over av bursdagstips, og på biblioteket finnes også bøker med ideer og gode illustrasjoner.
En av dem som har samlet ideer og gode tips, er Linn-Elisabeth Sundal. I ”Bursdagsboken” finnes innspill fra venner, kollegaer, nettfora og blogger.
– Folk er veldig opptatt av bursdager. Før jeg skrev boken var jeg ikke klar over at det var et så stort marked, og folk har veldig sterke meninger, sier Sundal.
Valg av bursdagSnakk med barnet ditt om hvordan det vil feire sin dag – ungens forventninger er kanskje ikke de samme som dine. Hvem skal dere be, skal det være et tema? Mange små har også store forventninger og forventer at feiringen er på selve datoen.
Hvor mange?
Ikke inviter for mange barn. I litteraturen anbefales fra tre til fem barn per voksen.
Hvem inviterer vi?De fleste begynner å feire bursdag med venner fra barnehage og nabolag når de er fire eller fem år. Barnehager og skoler tar gjerne opp bursdager på første foreldremøte, og bestemmer i fellesskap hvordan invitasjoner skal deles ut. Ofte skal en be alle fra samme årskull, eller alle guttene/jentene i klassen. Blir det ekstra folk utenfra, må en gi innbydelse privat. Pass på at ikke barn blir utestengt.
TemabursdagFlere har også hatt stor suksess med butikkbursdag. Ungene får da penger, eller må finne penger i en slags skattejakt, og bruker disse til å kjøpe mat, drikke og aktiviteter. Du kan bruke monopolpenger, sjokolademynter eller lage egne penger med bilder av bursdagsbarnet. Dette passer best for skolebarn som kan regne litt.Vil du ha en ekstra vri på bursdagen, kan du velge et tema for dagen. Det kan for eksempel være prinsessefest, cowboyfest, diskofest, sjørøver/piratfest, fotballfest, eller superheltbursdag. Eller hva med en bakvendtfest? Da kan barna ta klærne på bak fram, gå baklengs inn døra, spise dessert før hovedretten.
I temabursdager kan det være greit ha noen ekstra småeffekter i tilfelle noen har glemt å kle seg ut.
DekoreringMange barn ønsker seg kopper, tallerker og duker med for eksempel Spiderman eller Hello Kitty. Fordelen for foreldrene er at de da kan kaste alt etterpå. Ønsker du gjenbruk, går det for eksempel an å kjøpe enkelt og billig utstyr i plast på barneavdelingen på IKEA. Der får du både kopper, tallerker og skåler i friske farger.
– Ballonger er alltid en hit. De kan fylles med ting som morsomme vitser, drops, rosiner eller lapper med nummer som gir poengsamling. Deler du ut tannpirkere, blir det en kjekk lek hvor de kan sprekke ballongene, sier Linn-Elisabeth Sundal.
Et godt tips er også å ha hvit papirduk på bordet, og legge fram fargestifter. Da kan de som spiser fort eller lite tegne mens de venter på at de andre skal bli ferdige. Legger du ut litt non-stop i tillegg, kan de både spise og tegne. Etterpå har du et fint minne fra bursdagen, eller du kan klippe ut tegningen og gi den med barnet hjem.
MatDet er mye fokus på at barn kan spise sunnere, men det er kanskje ikke i bursdagen du tenker mest på dette. Likevel kan du gjerne supplere med sunne alternativer.
– Jeg har delt en melon i to, og brukt den ene halvdelen som et slags fat til fruktspyd. Du kan da stikke fruktspydene i melonen, og gjerne pynte med en marshmellow på toppen. Da ser det ut som et pinnsvin, og ungene får både sunt og litt søtt. Erfaringen min er at det er veldig populært når frukt blir presentert på en spennende måte, og ungene velger gjerne dette før kake, sier Linn-Elisabeth Sundal.
Skal du lage kake, sier Sundal det nesten ikke er vits i år lage bløtkake, for de fleste ungene foretrekker sjokoladekake. Finn gjerne en bok eller et nettsted som kan inspirere pyntingen. Her finnes både prinsesser, troll og dinosaurer.
Matservering kan være litt forskjellig alt etter om det er bursdag en ukedag eller helg. I ukedagene trenger ungene kanskje mat med en gang, gjerne noe varmt og mettende, og så blir det en omgang til med kaker og søtt senere. I helgene kan en gjerne ha all mat i en omgang – midt i bursdagen – og leke før og etter, fordi barna er mer uthvilte.
LekerFri lek er ofte det kjekkeste for ungene, for en bursdag på ny plass kan nesten bli en oppdagelsesferd i nye rom og andre leker. Likevel kan det være greit å ha to-tre aktiviteter i bakhånd. Klassiske leker er for eksempel ”Bro, bro brille”, gjemsel, stolleken, skattejakt. Her er et par andre forslag:
Tegne halen på grisen: Tegn en stor gris på et ark, og heng det i passelig høyde på veggen. Barna får bind for øynene, snurres forsiktig rundt og skal prøve å tegne halen på riktig plass. Den som kommer nærmest vinner.
Adjektivhistorie: Lag en historie på forhånd, gjerne om noe ungene har vært med på selv, og la det være åpne rom til å sette inn adjektiver. Ungene kommer med forslag som settes inn, og etterpå leser du historien for barna.
Smakelek: Styres av en voksen. Sett fram ulike matvarer ungene skal smake på, for eksempel sukker, salt, kakao, eple, gulrot, ost. Om du vil forberede barna, kan de kanskje se litt først. Men bind for øynene skal de gjette hva de spiser. Kun den som smaker får gjette, og tre-fire smaker er gjerne nok per barn. Sett gjerne fram et glass vann til å skylle munnen mellom smakene. Leken kan også være lukte/følelek.
GodteposeGodtepose, eller gavepose, er noe det fleste barn regner med å få i en bursdag i dag - hvis ikke blir mange skuffet. Vil du unngå for mye sukker, kan du legge andre småting oppi. Det kan være såpebobler, lipgloss, ballong, refleks eller et viskelær.
Posene kan du også bruke til lek. Sett barna i en ring på gulvet, og lek flasketuten peker på. De som vil kan gjerne også fortelle en vits eller gåte før de får posen. Fisking er også en populær aktivitet. Du kan for eksempel henge et stort laken i døråpningen og la ungene stå med fiskestang på den ene siden. Når det rykker i snoren, haler barnet inn posen. Også greit å gjøre i en åpen trapp.