BabyHøysesongen for forkjølelse

Høysesongen for forkjølelse

Forkjølet
Av Av overlege Finn F. Sommer 7196 Sist oppdatert 28.01.05
Høsten er forkjølelsestid. Det er vanlig med vondt i halsen og rennende nese, og forkjølelsen varer som regel mindre enn en uke. Men hva skal du gjøre hvis barnet blir forkjølet? Visste du for eksempel at morsmelk er effektivt som nesedråper?

Det er svært vanlig at barn får luftveisinfeksjoner med rennende nese og vondt i halsen. Større barn har hoste, mens spebarn ofte ikke hoster så mye ved forkjølelser. Årsaken til forkjølelse er smittestoff, som regel virus, som spres ved dråpesmitte fra andre. Hvis barnet fryser eller er ute i kaldt vær, gir ikke dette i seg selv forkjølelse, men motstandskraften mot smitte kan nedsettes hvis man blir kald. Derfor blir man mer mottakelig for infeksjon i øvre luftveier.

Tiden fra smitte til sykdomsutbrudd er vanligvis kort, 1-3 dager. En ukomplisert luftveisinfeksjon i nese eller hals varer som regel mindre enn en uke.

Barnet behøver ikke holde sengen ved en vanlig forkjølelse. Hvis det har feber, bør det gis rikelig å drikke. Er nesen tett, kan det få nesedråper. Det gjør det lettere å puste gjennom nesen. Saltvannsdråper kan brukes fritt, vanlige nesedråper i alderstilpasset styrke kan brukes i inntil en uke. Morsmelk er også effektivt som nesedråper. Mange barn har neselyder uten å være forkjølet. Da skal man ikke bruke medisinske nesedråper, men ev. forsøke med saltvann eller morsmelk hvis nesetettheten gjør det vanskelig å suge. Husk å rense nesen så godt som mulig før drypping.

Hvis det blir infeksjon og hevelse i mandlene, kan dette vanskeliggjøre spising, og barnet får en sår, vond hals. Ved infeksjon og hevelse i den falske mandel i nesen kan barnet virke nesetett, snorke og puste med åpen munn. Forstørret falsk mandel kan disponere for ørebetennelse.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: