BabyFrykt for fremmede

Frykt for fremmede

Det er en naturlig del av utviklingen at barn blir skeptiske til fremmede. Illustrasjon: iStock
Av Malin Sofie Leirvik 35423
Det gikk lett som en plett å overlate babyen til besteforeldrene for noen uker siden. Nå er barnet redd og engstelig. Hvorfor det? Kan frykt for fremmede og adskillesesangst hos barn unngås?

Adskillesesangst og frykt for fremmede er noe de aller fleste babyer og barn opplever. Det kan føles skremmende for foreldrene og ubehagelig når barnet viser frykt, men det er en naturlig del av barnets utvikling.

– Å frykte fremmede er iboende hos babyer, og har antagelig vært med oss siden før vi ble mennesker. Det at babyen lærer å kjenne igjen personen som vil ta seg av dem er deres hovedinteresse de første månedene – nettopp for å sikre at de holder seg nær akkurat disse personene, sier forfatter og barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.

Men når er det denne frykten merkes, og er det likt for alle?

– I de fleste tilfeller merkes frykten best når babyen er syv til ni måneder gammel. Noen babyer viser frykt for fremmede allerede fra to til tre måneders alder, og de fleste viser fra fødselen av at de foretrekker én eller noen få voksne, som de roer seg lettest hos, sier Gerhardsen.

Hvordan gjenkjenne frykt hos babyen?
– Ofte er det et slags hieraki babyen lager seg. Babyen roer seg best hos hovedtilknytningspersonen, selv om den tydelig kjenner og trives med den eller de andre voksne han/hun kjenner godt. Hovedtilknytningspersonen er som regel mor, fordi det er hun som er mest med barnet det første halvåret, sier Gerhardsen.

Så hva skal du som forelder se etter i møte med fremmede?

– Typiske tegn på utrygghet er at babyen ser alvorlig ut, stivner litt i kroppen, presser seg mot personen den kjenner, og ofte blir stille. Hvis barnet må være alene med en fremmed, vil man ofte se at babyen starter å gråte og deretter roer seg, men blir mer innadvendt. Gjerne stille og storøyd. Antagelig er barnet da temmelig stresset, selv om det ikke alltid er lett å se det på henne/han, sier Gerhardsen.

– Noen barn reagerer med å tilsynelatende godta at noen mer eller mindre ukjente tar vare på den en liten stund. Noen vil leke, mens andre vil være mer urolige. Felles for de fleste er at de ikke egentlig slapper av, sier Gerhardsen.

Hvordan hjelpe til når barnet er redd?
Når du som forelder vet at det ikke er snakk om sutring, men frykt er det viktig å sørge for at babyen føler seg trygg igjen.

– Foreldre bør respektere signalene babyen sender ut i møte med fremmede. Tenk deg at du ute med babyen din på rundt åtte måneder, når en fremmed kommer bort og begynner å smile til og småprate med babyen. I stedet for å smile tilbake vil mange barn se opp på forelderen først. Det gjør den for å sjekke om du som forelder godtar og føler deg trygg på denne fremmede. Babyen ber da om en form for sikkerhetsklarering fra deg, sier Gerhardsen.

Hør podcasten om hvordan du kan takle barns følelser her:


Hun legger til:

– Om babyen fortsatt ser skeptisk ut, så slapp av. Det er egentlig et sunnhetstegn at barnet ditt ikke strekker armene henrykt ut om hvem som helst, i hvert fall ikke på denne alderen. Gi babyen den tiden det trenger. Snakk gjerne "på vegne av babyen" når for eksempel bestemor prøver å sjarmere, ved å svare henne litt og vise at du er helt trygg på at denne damen vil babyen vel. Hvis bestemor er fornuftig lar hun babyen få tid til å venne seg til henne, og prater heller med dere voksne imens, slik at babyen kan studere henne i fred og ro, sier Gerhardsen.

Eksponer babyen gradvis for nye mennesker
Mange vil nok føle at det er unaturlig å eksponere barnet for ubehagelige situasjoner. Likevel er det lurt å hjelpe barnet gradvis inn i en sosial verden.

Gerhardsen påpeker at de fleste babyer er vant til flere rundt seg, slik at man ikke trenger å trene aktivt på dette. Har babyen din søsken møter den en strøm av fremmede barn og voksne både ute og hjemme, men er dere en liten og isolert familie kan det var viktig å venne barnet aktivt til nye mennesker. Hun har noen tips til  hvordan du som forelder kan være en aktiv del av introduksjonen til nye mennesker.

– Smil og nikk gjerne til babyen din, for å vise at situasjonen er trygg. Men ikke tving barnet over i armene på en barnet tydelig viser at det ikke vil til. De fleste av oss ønsker vel ikke bli presset på en vilt fremmed person, sier Gerhardsen.

Det kan være sårt for bestemor og bestefar om babyen møter dem med gråt og frykt når de kommer for å treffe sitt kjære barnebarn for første gang på en lang stund.

– Det er en helt normal reaksjon for babyen som ikke har sett bestemor eller bestefar på lenge, sier Gerhardsen betryggende.

Når babyen ikke frykter noen
Babyer med normal utvikling vil på et eller annet tidspunkt uttrykke frykt i sammenheng med adskillelse fra foreldrene og for fremmede. Når babyen mangler frykten helt, bør man være oppmerksom.

– Å helt mangle frykt for fremmede når man er rundt 9 til 24 måneder, er et dårlig tegn. Det kalles å være ukritisk, og betyr ofte at barnet har en mindre trygg tilknytning til foreldrene sine, sier Gerhardsen.

Tiden med barnet er derfor svært viktig, for å etablere en trygg tilknytning til dere som foreldre.

– Babyer som opplevd mange skifter i hvem som tar seg av dem, eller som har vært hos ulike barnevakter fra det er noen få måneder gamle, kan bli utrygt tilknyttet, selv om hver enkelt barnevakt har vært grei, sier Gerhardsen.

Besøk fra familie og venner skader ikke barnet og dets tilknytning til deg. Da er som regel du i rommet sammen med babyen, og kan gjøre situasjonen trygg.

– Du må gjerne la venner og slektninger stelle og mate babyen din, men unngå å reise mye bort de første par årene, særlig om du er hovedtilknytningsperson til barnet, sier Gerhardsen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: