Det første åpenbare spørsmålet er naturligvis – hvorfor gråter barnet? Listen under kan være en hjelp til å finne svaret.
1. Sulten, trøtt eller trenger bleieskift?
De aller fleste foreldre sjekker disse tre tingene umiddelbart når barnet er urolig. Er barnet sultent og du fullammer, kan du legge barnet til. Gir du morsmelkerstatning må du passe på at du ikke overstiger anbefalt mengde. Men kanskje trenger den lille bare en ørliten skvett for å bli fornøyd?
Bleieskift er jo enkelt. Påfallende ofte kommer det dessuten en aldri så liten eksplosjon så snart tissebleien er byttet.
Er barnet trøtt bør det legges. Men vi vet at det kan være lettere sagt enn gjort. Prøv det du pleier, eller les punktene under for videre veiledning.
2. Hjelp mot vondt i magen
Babyens fordøyelsessystem er umodent og kan derfor skape noen utfordringer for barnet.
Raping etter måltidet kan hjelpe. Du kan også forsøke å få barnet til å rape selv om det er en stund siden det spiste, kanskje kommer det en rap likevel?
Bæring kan hjelpe. Foreldre har bysset barna sine til alle tider. Det hjelper ofte. Men det kan bli tungt etter hvert. Bæretøy kan være fint. Det samme kan et ekstra sett armer om man kjenner noen som ønsker å hjelpe til.
Kolikk-grepet hvor babyen ligger over armen din, med ryggen vendt mot magen din, er det mange som finner god nytte i. Hodet holdes gjerne litt høyere enn rumpen, og man kan samtidig stryke barnet på ryggen eller vugge i knærne.
Sjekk kostholdet? Har barnet fått fast føde? Kanskje reagerer det på en matvare? I så fall kan den unngås i noen dager og se om det hjelper. Får barnet morsmelkerstatning og mageproblemene vedvarer, kan det hjelpe å bytte merke eller type. Du kan også høre med legen om barnet bør forsøke en morsmelkerstatning gitt til barn med matvareallergi eller -intoleranse. Ammer du? Kanskje kan du kutte kumelk i en periode og se om det hjelper? Snakk med legen din først.