Babyer bruker gråt for å uttrykke at det er noe de ikke er helt fornøyde med. Men det er ikke alltid like lett å vite hva som er galt. Her er 25 forklaringer - og råd til hva du kan gjøre.
1. Er babyen sulten?
Som nyfødt har babyen en magesekk på størrelse med en valnøtt. Det sier seg selv at det er nødvendig med påfyll – selv om babyen nettopp har spist. Kanskje er det bare en liten siste slurk som skal til?
2. Er babyen trøtt?
Vi har alle sett overtrøtte barn som gråter og skriker fordi de ikke klarer å finne roen. Ofte trenger babyen bare hjelp til å sovne. Det kan ta tid å lære å sovne selv uten hjelp.
En full bleie er ubehagelig, og kan også lukte skikkelig vondt. Det er alltid lurt å sjekke bleia når babyen gråter.
4. Er babyen for varm?
Mange har en tendens til å kle babyen for mye. Babyens hender og føtter er ofte kalde, så lurer du på babyens temperatur, bør du sjekke i nakken. Små barn kan ikke regulere kroppsvarmen like godt som voksne, og vil føle ubehag når det blir for varmt. Kle av babyen et lag og se om det hjelper.
5. Er babyen for kald?
Det er ubehagelig å fryse. Særlig om man ikke kan få gjort noe med det selv. Babyen bruker gråt til det meste. Tror du babyen er kald, kan du kle litt mer på det, eller tulle et teppe rundt det.
Babyer har umodent tarmsystem, og kombinert med sluking av luft under måltidet, kan det ofte bli mye luftsmerter. Noen synes det hjelper å holde babyen i såkalt kolikkgrep – med babyen liggende over armen din mens du går. Sykling med beina, magemassasje eller raping kan hjelpe på. Mange babyer tror selv at mer mat hjelper, men det kan gjøre vondt verre.
7. Trenger babyen å rape?
Noen babyer trenger å rape ofte, andre sjelden. Legg babyen opp mot skulderen din, og klapp eller stryk på ryggen og vent på den befriende lyden av en rap. Noen ganger kan det ta lang tid å få ut rapen, andre ganger kan det være nødvendig med mer enn bare én.
8. Er babyen syk?
En syk baby er ofte en ulykkelig baby. Sjekk om babyen har feber, utslett eller andre symptomer på sykdom. Avhengig av symptomene kan du ta babyen med til legen for en sjekk. Men faktum er at syke babyer ofte gråter mer enn normalt, og sånn er det bare.
9. Er babyen utslitt?
Det kan bli for mange inntrykk på én gang for en liten. Babyen trenger tid til å fordøye inntrykk. Blir det for mye, vil babyen protestere med gråt. Respekter babyens behov for ro, og fjern forstyrrende elementer. Ett tips er å ta med babyen inn i et rolig, mørkt rom, og holde det til det roer seg ned igjen.
10. Trenger babyen kos?
Babyer trenger nærhet og kontakt med sine nærmeste. Noen ganger kan det virke som om babyen gråter så snart mamma eller pappa lenger den ned i vugga eller sengen sin. Årsaken kan rett og slett være at babyen har behov for å kose litt mer.
11. Har babyen mistet smokken?
Mange barn trenger smokken for å få sove, og finner god trøst i den. Når den ramler ut, skriker babyen misfornøyd til. Ofte er det bare snakk om å plugge den inn igjen, og babyen roer seg.
Det kan klø i gommene både dager, uker og måneder før det første vesle riskornet viser seg. Intens kløe er irriterende, og gjør det vanskelig å konsentrere seg om andre ting – eller sove. Følg med på om babyen oftere putter fingrene sine i munnen, gnager på lekene eller gjør andre ting som øker mistanken om kløe i gommene. Kanskje kan en biteleke, en kald klut eller et fruktnett med kalde fruktbiter virke lindrende?
13. Har babyen skadet seg?
Uhell skjer. Babyen kan ha dunket seg i en kant, fått fingeren i klem eller falt over ende. Det er lurt å sjekke slike ting – særlig når gråten ser ut til å komme plutselig og tilsynelatende uten grunn. Litt trøst pleier å hjelpe.
14. Er babyen redd?
Babyer kan bli redd av skarpe lyder, fremmede mennesker, skumle skygger eller noe helt annet. Et barn som er redd vil ofte vise det med hele kroppen, og øynene blir gjerne store av skrekk. Det kan ta tid å roe ned en baby som er redd for noe. Og noen ganger er det nødvendig å ta babyen vekk fra det som skremmer det.
15. Er det for skarpt lys i fjeset?
Babyen har begrenset mulighet til å gjøre noe med egen sitte- eller liggestilling. Er dere på trilletur og babyen får solen rett i ansiktet, kan det oppleves ubehagelig. Solbriller, eller å trille vognen motsatt vei, kan hjelpe. Unngå å dekke vognåpningen med tepper eller lignende, da det kan øke risikoen for krybbedød. Kanskje kan dere dimme lyset i taket, eller ha på mindre lamper i stedet for det sterke i taket?
16. Har babyen separasjonsangst?
Når ettårsdagen nærmer seg, er det mange babyer som opplever separasjonsangst. Tilknytningen til mamma og pappa er så sterk, at det kan være vondt å være fra dem. Plutselig kan babyen begynne å gråte når andre holder den, eller hvis mamma/pappa forsvinner ut av rommet. Ta det som et godt tegn på at babyen vet hvem sine nærmeste omsorgspersoner er, og er knyttet til dere.
17. Har babyen blitt vekket?
Å våkne uten å være uthvilt er ikke særlig spennende – og babyen protesterer. Er du kjapp, klarer du kanskje å roe babyen så raskt at den sovner igjen?
18. Føler babyen seg alene?
Babyen vet ikke at ting finnes – selv om det ikke ser dem. Å ikke se noen, kan føles som om babyen er helt alene i verden. Og det kan være skummelt. Ofte er det nok å høre stemmen din, så forsøk å bare snakke litt til babyen og se om det hjelper.
19. Har babyen noe som dekker øynene?
En lue som sklir ned i øynene, eller et teppe som kommer i veien, kan være nok til at babyen ikke kan se. Å miste en sans kan føles ubehagelig, og babyen prøver å si ifra. Her er det som regel lite som skal til før gråten stopper. Kanskje skulle det bare en liten justering til?
20. Har babyen havnet i en ukomfortabel stilling?
Noen ganger kan en hånd eller fot kile seg fast mellom sprinklene i senga, babyen kan sparke seg opp i et hjørne, eller snu seg til mage uten å klare å snu seg tilbake. Babyen er helt avhengig av din hjelp til å få ordnet opp i situasjonen, og tilkaller deg ved hjelp av gråt.
21. Kan det være kolikk?
Mer enn 1 av 5 babyer får kolikk. Kjennetegnet er at babyen gråter mer enn tre timer, hver dag, i mer enn tre av ukens dager, i minst tre uker. Det kan være slitsomt, men er ikke farlig, og vil gå over av seg selv.
Hvis babyen prøver å få favorittleken sin inn i munnen, men så mister den, kan frustrasjonen bli så stor at babyen hyler til. Tenk deg at du er i ferd med å ta et stort jafs av favorittsjokoladen din, og så forsvinner den bare. Du blir litt sint da, ikke sant?
23. Klør babyens klær?
En brett, en søm, en lapp – klær kan være fryktelig irriterende for sart babyhud. Kanskje skal det bare en justering til, eller kanskje må plagget av?
24. Trenger babyen bare å gråte litt?
Noen babyer trenger å ”lade ut” litt, for eksempel før de skal sove. Så lenge du vet babyen er frisk og har det bra, og gråten ikke varer lenge, kan dette rett og slett være en ventil for den lille. Du kjenner babyen din best, og vil etter hvert vite om babyen din trenger dette.
25. Er babyen frustrert?
Like før babyen klarer noe nytt, kommer en periode med sterk frustrasjon. Babyen har øvd seg lenge, for eksempel på å krabbe eller åle seg, men får det ikke til. De fleste babyer skyver seg bakover før de klarer å komme fremover. Tenk så frustrert du ville blitt om noe du ville ha var like utenfor rekkevidde, og så kom du bare stadig lenger og lenger bort fra det. Tren gjerne med babyen, men plassér også leken babyen vil ha tak i så nærme at det er mulig å nå den til slutt.