BabyHar du riktig barneforsikring?

Har du riktig barneforsikring?

Illustrasjonsfoto: Crestock
Av Av Maren Eriksen 7566 Sist oppdatert 07.12.12

Du håper du aldri får bruk for barneforsikringen, men du ønsker jo likevel å være godt sikret om det utenkelige skulle skje. Norsk Familieøkonomi har vurdert de 11 vanligste barneforsikringene. Finn ut hvilke du bør styre unna, og hvilken som gir mest igjen for pengene.

– Barneforsikring er forsikring mot det du helst ikke vil at skal skje. Du ønsker jo å aldri få bruk for den. Men skulle det likevel skje, bør barneforsikringen sørge for at dere kan leve greit videre også, sier Reid Krohn-Pettersen, sjeføkonom i Norsk Familieøkonomi.

Det kan være vanskelig å vite om du har valgt den riktige forsikringen for barnet ditt. Men det er noe du skal se etter. Dekker forsikringen uførhet, medisinsk invaliditet og kritisk sykdom? De fleste forsikringene dekker både ulykke og sykdom. Mellom 60 og 80 prosent av utbetalingene skyldes sykdom.

Les også: Hva om… Hvem får barna hvis du dør?

Nødvendig med egen barneforsikring?
Krohn-Pettersen mener det er flere hunder som er forsikret enn barn. Mange tror feilaktig at barna er dekket av foreldrenes forsikring, som de vanligvis har gjennom jobben. Men ofte er det bare ektefellen/samboeren som i tillegg er dekket av denne. Dermed trenger de fleste en egen barneforsikring. Kanskje er tiden inne for å investere i en egen forsikring til de kjæreste du har? Eller ønske seg det til jul eller bursdag – på barnets vegne?

– De som får bruk for forsikringen priser seg lykkelig for at de hadde den. Og barneforsikring er ikke dyrt. De fleste har råd til å betale for eksempel 1800 kroner i året per barn, sier Krohn-Pettersen.

Målet med en barneforsikring er ikke selve behandlingen av barnet ved sykdom eller ulykke. Det er å gjøre alt rundt litt enklere.

– Hva om barnet havner i rullestol? Med en god forsikring vil du få en utbetaling med én gang, slik at dere kan få tilpasset huset eller kjøpt ny bil dersom dere trenger det. Alternativet er å kjempe mot det offentlige i lange tider for å få det du har krav på. Det er ikke alltid man vinner fram heller, sier han.

Det er ikke vanskelig å tegne barneforsikring. Både banker og egne forsikringsselskaper tilbyr slik forsikring. De fleste kan du også bestille på nett.

Les også: Bruk sunn fornuft og kredittkort

Når forsikre barna?
Skal du vente til barnet er født, til det er tre måneder, ett år? De fleste forsikringsselskapene tilbyr forsikring fra barnet er 3 måneder gammelt. Unntaket er Storebrand som har en egen forsikring for spedbarn under tre måneder – i praksis fra øyeblikket de blir født til barnet er tre måneder.

– Noe av årsaken til at mange venter til barnet er tre måneder gammelt, er at det er større risiko for at ting oppdages de første månedene. Dessuten er denne forsikringen billig, sier Krohn-Pettersen.

I motsatt ende vil varigheten av forsikringen også kunne påvirke prisen. Det er for eksempel billigere å velge en forsikring som bare gjelder til barnet er 17 år, enn en som varer til barnet er 20 eller 26 år.

Klikk på bildet under for større versjon: (artikkelen fortsetter under bildet)

De som kommer best og dårligst ut i testen
Det er vanskelig å sammenligne barneforsikringer, fordi de dekker ulike ting. Er det ene viktigere enn det andre? Krohn-Pettersen mener det er som å sammenligne epler og pærer.

Den største forskjellen mellom forsikringene, er at enkelte ikke har uførepensjon inkludert i forsikringen. Disse synes Krohn-Pettersen at du bør styre unna. I testen gjelder det Codan, Danica og Vardia.

Storebrand, Gjensidige, If og Frende kommer ut som vinnerne i Norsk Familieøkonomi sin test. De gir mest igjen for pengene, og sørger for at dere er godt sikret dersom barnet blir alvorlig sykt eller skadd i en ulykke.

Krohn-Pettersen anbefaler at du bruker tabellen deres på følgende måte:

– Ta utgangspunkt i hva du mener du har råd til å betale. Så ser du hvilke du kan velge mellom, og hvilken av disse som er best, sier han.

Les også: Sparetips fra A til Å

De beste uavhengig av pris
Ønsker du den aller beste barneforsikringen, er pris en god pekepinn. Ofte dekker dyre forsikringer mer. Og Krohn-Pettersen forteller at de fire beste er barneforsikringene til Sparebank1, DNB, Gjensidige og Storebrand. Men dette gjelder bare om du velger full pakke. Så snart du beveger deg litt ned i pris, så forsvinner også viktige fordeler.

– Du får mest for pengene hos Storebrand, konkluderer Krohn-Pettersen.

Hvorfor er uførepensjon så viktig?
Hvis barnet blir så syk eller skadd i en ulykke at man ikke tror at barnet vil kunne jobbe, er det viktig å ha uførepensjon. Det er også lurt å sjekke hvor lenge denne varer.

– I noen forsikringer varer uførepensjonen bare i ti år. Det hjelper lite om barnet er ufør ved fylte 18 år, og ikke regner med å kunne komme seg ut i arbeidslivet noen gang. Hva så om barnet fremdeles er ufør ved fylte 28 år? Hva skjer da?

Krohn-Pettersen mener at selv om vi har gode trygdeordninger i Norge, så vil de sannsynligvis ikke bli mer lukrative i framtiden når antallet alderspensjonister øker, enn nå. Da kan det være greit å ha litt mer penger å rutte med.

Les også: Ble foreldre - fikk pengetrøbbel

Forsikring som sikrer utbetaling ved diagnose, ikke varig arbeidsuførhet
Det har lenge vært vanlig med utbetaling om barnet ble varig arbeidsufør. Men ofte ble det en kamp mellom legene som behandlet og forsikringsselskapet. For Krohn-Pettersen mener mange leger vegrer seg for å gjøre barnet ufør for alltid allerede i ung alder.

– Nå kommer derfor noe som flere voksne også har. En forsikring som dekker de vanligste sykdommene man ville kunne regnes som arbeidsufør for. For eksempel kreft. Så snart diagnosen er satt, slipper man å kjempe mot leger og forsikringsselskaper. Du får bare utbetalingen og det er lett å komme seg på beina igjen økonomisk, sier han.

Han mener det er bedre med en engangserstatning og kjapp utbetaling enn å slåss i systemet i flere år.

– Det er ikke det du ønsker å bruke tid og krefter på når barnet ditt er sykt og trenger deg, sier Krohn-Pettersen.

Noen steder er det også mulig å få en forsikring som dekker psykiske lidelser. Krohn-Pettersen mener det er en fordel å ha det inkludert.

– Man vet ofte ikke om disse lidelsene når barna er små, men forsikringen kan komme godt med etter hvert, sier han.

Ikke nødvendig med helseforsikring
Krohn-Pettersen mener at du stort sett får den behandlingen du trenger til barnet ditt, så det er ikke det som er det viktigste at forsikringen dekker.

Nei vi anbefaler ikke helseforsikring til barn. Der er det offentlige bra. Vi er langt unna amerikanske tilstander. Forsikringen er for å dekke det økonomiske og praktiske. Sånn at kanskje både mor og far kan være med under sykehusoppholdet, for eksempel, avslutter han.

Les også: Lær barn om penger

Les også: Knust rute! Hvem betaler?

Les også: Dette betaler du barnevakten

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: