BabyHelsestasjonenBarselgruppe – nettverk for nybakte foreldre

Barselgruppe – nettverk for nybakte foreldre

Mange vennskap har startet i en barselgruppe. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 6863 Sist oppdatert 27.01.23
Mange helsestasjoner tilbyr barselgrupper for nybakte foreldre. Dette gir deg mulighet til å være sosial sammen med andre som har født omtrent samtidig som deg, og i tillegg kan du få hjelp og støtte i foreldrerollen.

I de nasjonale retningslinjene fra Helsedirektoratet oppfordres helsestasjonene til å legge til rette for etablering av barselgrupper. Mange får informasjon om hvilket tilbud kommunen har når jordmor eller helsesykepleier kommer på hjemmebesøk like etter fødselen.

– Barselgrupper er flotte arenaer hvor nybakte foreldre kan være sosiale. Her kan mødrene få tips og råd fra andre, og det er en trygghet at alle er i samme situasjon. Det er absolutt viktig å kjenne seg igjen i andre, og godt å høre flere fortelle om de samme tingene man står oppe i, sier helsesykepleier Nina Espedal i Stavanger kommune.

I deres bydel, Hillevåg, samles mødrene gjerne for første gang når barna er rundt fire til seks uker gamle.
– På barseltreffet tar vi opp ulike tema, som for eksempel søvn, samspill med barnet, amming, gråt og hvordan man kommuniserer godt med partneren, sier Espedal.

Barselgruppen – viktig nettverksbygging

Sammen med kollega Tone Kleppa Jåtten forteller Espedal at barselgruppen kan være en viktig møteplass for nybakte foreldre.
– For noen blir barselgruppen ekstra betydningsfull, fordi de ikke har et nettverk der de bor. Mange synes også det er godt å ha en avtale for å komme seg ut av huset. Med en liten baby, kan det fort bli til at man lever i sin egen lille boble. Da er det godt å treffe andre og ha en plass å komme til, sier helsesykepleierne.

Noen steder finnes også egne internasjonale barselgrupper for foreldre med utenlandsk opphav og/eller annet morsmål.


Tilbudet om barselgrupper kan variere

Hvordan barselgruppene organiseres, og hvor mange treff det legges opp til fra helsestasjonens side, vil kunne variere fra sted til sted. Men det er vanlig at de nybakte foreldrene gjerne får møte helsesykepleier, lege og fysioterapeut i barselgrupper på helsestasjonen.

– Vi fysioterapeuter for barn og unge ønsker å være tilgjengelige og synlige for nybakte foreldre. Det er ønskelig at de skal sitte igjen med informasjon om motorisk utvikling, utstyr til små barn, samt fysisk aktivitet for mor. Vi ønsker å skape trygghet hos mor med informasjonen vi gir, og ser at vi når ut med god informasjon til mange gjennom barselgruppene, sier fysioterapeut Marthe Lie Rognlie i Stavanger kommune.

Fortsetter gruppene privat

Etter at helsestasjonen har gjennomført sine treff, er det mange foreldre som velger å fortsette privat. Hvis ikke barselgruppen er for stor, kan det hende at mødrene og barna treffes hjemme hos hverandre. Noen ønsker gjerne heller å ha faste trilleturer sammen, eller møtes ute på kafé.

Gode tilbakemeldinger

Rognlie har inntrykk av at foreldre er fornøyde med tilbudet om barselgrupper.
– Vi ser at denne arenaen fremmer erfaringsutveksling mellom mødre og opplever at kvinnene setter pris på å være i disse gruppene. I tillegg får mødrene treff med forskjellige fagpersoner som gir relevant informasjon. Vi får stadig tilbakemeldinger fra mødre i etterkant av barselgruppene om at informasjonen oppleves som nyttig, sier hun.

At barselgruppene kan være utgangspunkt for livslange vennskap, er det mange eksempler på. Og det gjelder ikke bare barna. Noen mødre har hatt sosiale kvelder og dratt på turer sammen – lenge etter at barna har blitt store. Og barna? Ja, de har blitt fint nødt til å være igjen hjemme.

En del spørsmål går igjen i barseltreffene på helsestasjonen. Her er noen av de som fysioterapeuter ofte får:

Når kan barn plasseres i sittende uten støtte på gulvet?
Svar: Når barnet selv klarer å komme inn og ut av sittende stilling. 

Når kan barn begynne å bruke sportsdel i vognen?
Svar: Når barnet viser tegn til å ønske å komme mer opp og få med seg mer av omgivelsene, og dette vil gjerne være naturlig rundt fem til seks måneders alder. De fleste leverandørene av vogner har spesifikke anbefalinger i forhold til når det er ok å bytte til sportsdel i vogn. Ryggen i sportsdelen i vogner kan ofte legges godt bakoverlent i en overgangsfase før barnet sitter mer oppreist. Her må man vurdere barnets evne til å holde seg oppreist i vognen uten å skli frem med rumpen.

Hvor lenge kan barn sitte sammenhengende i bilstol?
Svar: Også her er det individuelle vurderinger som kan ligge til grunn for avgjørelse. Det kommer an på hvor lang biltur man skal ha. Dersom bilturen er såpass lang at man selv skal ha pauser underveis, kan man ta barnet ut av bilstolen for å gi det stillingsendring. Sover barnet godt, trenger man ikke å vekke det for eksempel hver time for stillingsendring. Bruk sunn fornuft.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: