BabyHjelp! Barnet vårt biter!

Hjelp! Barnet vårt biter!

Et lite barn klør gjerne når nye tenner kommer. Men det kan også bruke tennene når det føler seg frustrert og ikke får uttrykt seg på grunn av mangel på språk. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 19971
Mange foreldre blir fortvilet når barnet deres biter. Hva kan grunnen til bitingen være, og hva skal de gjøre?

Det er søtt når de første tennene dukker opp hos de små. Mindre sjarmerende er det når barnet bruker tennene til å bite fra seg i annet enn maten. Noen foreldre merker, til sin store fortvilelse, at det også går ut over søsken. Eller andre barn i barnehagen.

Irritasjon og mangel på språk
– Mange foreldre blir fortvilet når barnet deres biter. Biting kan være et uttrykk for irritasjon og kløe i forbindelse med tannframbrudd. Det kan også være en måte å få oppmerksomhet på. Dette kan man ofte se før barnet har fått utviklet språk og klarer å gjøre seg forstått, sier helsesykepleier Elin Asbjørnsen i Rennesøy kommune.

Foreldre ser ofte at bitingen begynner når barnet er sint, trøtt eller frustrert. Det kan for eksempel skje i situasjoner hvor barnet skal kle på seg eller settes i stolen før måltid. Men det kan også skje i forbindelse med lek.

En mor på Babyverden forteller om lillebror som biter søsteren når de leker, omtrent på samme måte som en hundevalp ville gjort. I et forsøk på å få ham til å slutte, brukte de i starten ord som «Nei!» og «Fy!». Problemet er bare at han synes det er hysterisk morsomt å få tilsnakk. Og prøver de å holde seg helt i ro, uten å reagere i det hele tatt, ler han så han rister – og biter en gang til.

Vær tydelig på at biting er uakseptabelt
– Det er viktig at de voksne gir barnet forståelsen av at det ikke er akseptabelt å bite. Samtidig trenger barnet gjerne hjelp til å flytte oppmerksomheten over på noe mer positivt. Som foreldre er det viktig å være bevisst på å gi barnet positiv oppmerksomhet, og gi minst mulig oppmerksomhet på den negative atferden, sier Asbjørnsen.

Hun råder foreldre til å prøve å avlede barnet, og på den måten gradvis ta oppmerksomheten bort fra bitingen.

– Da vil barnet få mer oppmerksomhet for annen adferd. Ved å være konsekvent i forhold til dette, vil barnet mest sannsynlig slutte med bitingen. Som foreldre og voksne blir det lettere å gjøre noe med dette når man ser atferden i lys av barnets alder og manglende kommunikasjonsevne. Barna som biter er gode og snille, men trenger bare litt korrigering og hjelp til å bli forstått, sier Asbjørnsen.

Helsesykepleieren sier at det som foreldre er viktig å anerkjenne barnets følelser og frustrasjoner, men at det er foreldrenes ansvar å hjelpe barnet med å regulere følelsene.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: