BabyAmmingHjelp, babyen biter i puppen!

Hjelp, babyen biter i puppen!

Fra koselig ammestund, til noe helt annet? Heldigvis er biting som oftest et forbigående problem. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 13946

Hva gjør man når babyen begynner å få tenner, og tester ut de knivskarpe små riskornene på puppen under amming?

– Det er ikke uvanlig at babyer biter i puppen i forbindelse med tannfrembrudd. En trøst er å vite at det er en fase, og at det vil gå over, sier Ingebjørg Finnesand. Hun er daglig leder ved Ammeklinikken i Stavanger, og er internasjonalt sertifisert ammveileder, IBCLC.

Hun husker selv første gang hun ble bitt i puppen – det gjorde kjempevondt. De første melketennene kan være veldig skarpe, så det er viktig å vise babyen med én gang at biting ikke er greit.

Kan ikke bite og drikke samtidig
– En betryggende ting er at babyen aldri vil bite mens den suger og svelger. Når den lille dier, ligger tungen over tennene i underkjeven, så da klarer ikke babyen å bite. Men merker du at barnet tar en pause fra diebevegelsene, eller virker som det er mett, kan du være klar til å ta barnet bort fra brystet, råder Finnesand.

Vær tydelig på at biting ikke er greit
En måte du kan følge med på om babyen tar en pause, er å ha en finger på den lilles kinn. Da vil du merke når barnet ikke dier.
– Dersom barnet ikke slipper taket, kan du prøve å få fingeren inn i munnviken og mellom gommene. Da vil den slippe taket, sier Finnesand.

Hvis babyen biter i forbindelse med amming, mener Finnesand at du også skal snakke til babyen. Si at «dette gjør vondt for mamma».
– Babyen skjønner mye mer enn man kanskje tror. Den merker også tonefallet ditt, og vil etter hvert koble ordene sammen med å bli tatt bort fra brystet, sier hun.

Ha oppmerksomheten på babyen
Har du problemer med biting, sier Finnesand det er nyttig å følge med for å se i hvilke situasjoner det skjer. Da nytter det ikke å ha blikket festet på tv eller mobilskjermen. Babyen vil kanskje også søke blikket ditt når den biter, for den venter gjerne på en reaksjon. Det er fort gjort for mor å rope ut – enten fordi det gjør vondt, eller fordi hun blir overrasket. Men i den grad det lar seg gjøre, sier Ammehjelpen det er lurt å prøve å forholde seg rolig. Barnet kan synes reaksjonen er morsom, og ønske å prøve å framkalle den igjen. Men barnet kan også blir skremt av den høye lyden.

Ulike ting som kan gjøre at barnet biter:

– Biting i starten av ammestunden: Babyen er kanskje ikke så sulten?
Hva kan du gjøre? Få barnet til å gape godt over brystet når du legger det til, og gi ros når barnet gjør nettopp dette og dier uten å bite. Kanskje er ikke barnet så sultent? Prøv noe annet en stund før du tilbyr brystet på nytt.

– Biting i slutten av ammestunden: Når melkestrømmen begynner å avta mot slutten av måltidet, hender det at babyer kjeder seg litt – og biter.
Hva kan du gjøre? Følge med på babyens signaler, og gi den oppmerksomhet under hele ammestunden.
Du kan eventuelt også prøve med melkekompresjoner, det vi si at du prøver å klemme sammen brystet for å øke melkestrømmen. Du kan lese mer om det på ammehjelpen.no.

Kilde: Ammehjelpen.no

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: