BabyHva finnes i babyens middagsglass?

Hva finnes i babyens middagsglass?

Foto: collage satt sammen av bilder fra produsentene
Av Janet Molde Hollund 25083 Sist oppdatert 18.09.20
Lurer du på hvorfor babymat på glass har så lang holdbarhet, og hvor råvarene egentlig kommer fra? Vi har spurt produsentene!

Vi har snakket med tre av de store produsentene av barnemat i Norge: HiPP, Nestlé og Semper. Alle har fått de samme åtte spørsmålene om maten de produserer, og kanskje gir de deg svar på noe også du lurer på?

Svarene er sendt oss av produktsjef Turi Øystese Andersskog for HiPP Barnemat i Norge, Axel Heiberg-Andersen i Nestlé og Anne Lindfeldt i Semper.

1. Hvor produseres barnematen?
Semper: Semper barnemat tilberedes i våre moderne produksjonsanlegg i Murcia i Spania, hvor frukt og grønnsaker høstes i nærheten. Vi baserer oss på nordiske oppskrifter som utvikles i Sverige når det gjelder smak og ernæring. Våre grøter og vellinger produseres i Götene i Sverige.

HiPP: All barnemat på glass fra HiPP produseres i fabrikken ved siden av hovedkontoret til HiPP i Pfaffenhofen, en liten by utenfor München i Sør i Tyskland.

Nestlé: Den produseres ved vår fabrikk i Åbo i Finland.

2. Hvor kommer råvarene fra?
Semper:
I Semper kjøper vi råvarene der det er god kvalitet. Jo nærmere våre anlegg, jo bedre er det for en bærekraftig produksjon. Det betyr at vi kjøper frukt og grønt fra nærliggende gårder i Spania, kjøtt fra Sverige og Spania, fisk fra Norge og ost fra Sverige. Loven stiller veldig strenge krav til råvarer som brukes i barnemat, og det synes vi er bra. Det betyr at bare en brøkdel av verdens råvarer holder så høy kvalitet at de kan benyttes som ingredienser i barnet. Derfor kjøper vi våre råvarer der det er god kvalitet.

HiPP: Råvarene er nøye utvalgt av bønder med god relasjon til HiPP og med ypperlig fagkunnskap om økologisk jordbruk og MSC-merket fiske. De fleste råvarene kommer fra Tyskland, Italia, Frankrike og Spania. HiPP har full kontroll på hele verdikjeden og produksjonen er helt klimanøytral.

Nestlé: De aller fleste grønnsakene er fra nordiske gårder, mens kjøttet kjøpes inn fra ulike EU-land. Pastaen er fra Østerrike. Vi opplever at forbrukernes etterspørsel etter informasjon om hvor maten kommer fra og hvor bærekraftig den er øker. Derfor jobber vi nå med et unikt blockchain-prosjekt som gir kundene kunnskap og informasjon om verdikjeden til Nestlé NaturNes barnemat direkte inn på mobiltelefonen.

Dette sier klinisk ernæringsfysiolog Christine Gørbitz ved Ahus:

Barnematprodusentene har satt sammen maten slik at barnet får det det trenger. Det er strenge krav til hvordan maten produseres, for eksempel i forhold til tilberedning og behandling. Det er større sjanse for at viktige næringsstoffer forsvinner ut i luften eller i vannet når grønnsakene putrer for lenge på komfyren hjemme, enn om maten blir laget på fabrikk.

Les hele artikkelen:

3. Hvordan kan et måltid på glass ha flere måneders holdbarhet?
Semper:
Semper bruker ikke noen konserveringsmidler i barnemat. Holdbarheten på vår barnemat kommer fra en tradisjonell konserveringsmetode. Barnematen vår får holdbarhet på grunn av varmebehandling som ligner tilberedelse i en trykk-koker. Dette garanterer maksimal kvalitet, og bevarer matens næringsinnhold, smak og farge.

HiPP: Det er produksjonsmetoden som gjør at barnemat på glass holder like god kvalitet i mange måneder. Temperatur og tid for oppvarming gjøres så skånsomt som mulig og avhenger av ingrediensene i de ulike produktene. Dette garanterer maksimal sikkerhet og bevarer næringsinnholdet så vel som smaken på maten. Det finnes ingen konserveringsmidler i HiPP barnemat.

Nestlé: Maten som inngår i middagsglassene steriliseres ved varmebehandling, som ødelegger mikroorganismer og eliminerer behovet for konserveringsmidler, og muliggjør lengre levetid uten nedkjøling.

4. Er det bedre med hjemmelaget mat?
Semper:
Hjemmelaget mat er et bra alternativ. Men fordelen med ferdiglaget barnemat er at råvarene er kontrollert på en annen måte enn råvarene man kjøper i butikken og lager selv. Barnemat har en spesiell lovgivning som innebærer betyr mye strengere grenseverdier for rester av plantevernmidler, giftstoffer og tungmetaller enn de som gjelder for vanlig mat. Vi kaller det barnematkvalitet. Barnematen vår er tilpasset næringsbehovet til barn i en viss alder, med riktig mengde fett, karbohydrater og proteiner som barnet trenger. Dette er vanskeligere å få til når du lager mat hjemme. Hjemmelaget mat er et bra alternativ, og vi i Semper ønsker å støtte småbarnsforeldre som lager mat hjemme, siden det skaper matglede for de små. Derfor har vi flere oppskrifter på hjemmelaget mat på vår hjemmeside.

HiPP: Både industriell og hjemmelaget barnemat er egnet for spedbarn. Det er likevel noen fordeler ved å gi industriell barnemat fra HiPP på glass versus hjemmelaget barnemat. Industriell barnemat er strengt regulert av både europeisk og nasjonal lovgivning, og må oppfylle høyere juridiske krav til kvalitet enn hva man klarer selv hjemme på kjøkkenet. Økologiske produkter har i tillegg enda strengere krav til kvalitet som for eksempel forurensning under produksjon og transport, og det er ikke lov å bruke kjemiske sprøytemidler, skadedyrbekjempelse og konserveringsmidler.

Barnematen fra HiPP er i tillegg produsert helt klimanøytralt. Glassene er også spesielt tilpasset det spesifikke ernæringsbehovet til spedbarn ved ulike aldre. HiPP ønsker likevel å støtte småbarnsforeldre i å lage hjemmelaget barnemat, da dette fremmer matglede for både store og små. Derfor har vi oppskrifter på hjemmelaget barnemat på vår hjemmeside

Nestlé: Det er veldig fint at man lager hjemmelaget barnemat, og hvor «bra» den blir er selvfølgelig avhengig av hvordan mat man tilbereder den og hvordan man tilpasser den barnas behov, både med hensyn til næringssammensetning og bitstørrelse.

Hjemmelaget mat kan gi barnet variasjon, og barna kan i mange tilfeller spise det samme som resten av familien, bare man tilpasser konsistensen og passer på å helst ikke salte eller sukre maten til barn under ett år. Av og til har man kanskje ikke tid til å lage mat til barnet eller man er på reise – da er det godt å vite at man trygt kan gi barnemat på glass til barnet sitt. Det er svært strenge retningslinjer for råvarene som brukes i barnematproduksjon, og langt i fra alle råvarer er godkjent. Råvarene, som er økologiske og kommer fra godkjente gårder, blir manuelt sortert i fabrikken. Dersom en gulrot for eksempel er for grønn, blir den fjernet.

Barn under to år har et annet behov når det kommer til næringsstoffene protein, fett og karbohydrat, og barnematglassene er tilpasset dette. I barnematproduksjon er det ikke tillatt med konserveringsmidler eller fargestoffer, og det er heller ikke tilsatt sukker eller salt i barnematen vår for barn under ett år.


Lytt til podcast om overgang til fast føde:

 

5. Kan en baby leve på bare mat fra glass?
Semper: Det går utmerket når man supplerer med Sempers grøt som er jernberiket, og gjerne også frukt som mellommåltid. Vi i Semper vet at det er ekstremt viktig for foreldre at maten de serverer barna sine ikke bare skal være god, men også dekke barnets behov for næringsstoffer. Vi vil at barn skal få forskjellige sanseopplevelser, og at maten fra oss skal legge grunnlaget for gode kostvaner. En meny basert utelukkende på Semper barnemat oppfyller rådene fra Nordic Nutrition Recommandations (NNR), samt anbefalinger utgitt av Barnelegeforeningen, European Society for Pedriatic Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) og Mattilsynet.

HiPP: Spedbarn har behov for næringsrik mat for å vokse og utvikle seg normalt. De kan fint ha et kosthold basert på middagsglass og glass med frukt/korn til alle middagsmåltider. Morsmelk eller morsmelkerstatning må selvfølgelig også inngå daglig for å oppnå et ernæringsmessig balansert kosthold. Vi anbefaler også at barnet, fra 6 måneders alder, introduseres for grøt og annen fast føde, som eksempelvis brød, frukt, bær og grønnsaker for et variert kosthold. Kostholdet bør tilpasses barnets alder og utvikling.

Nestlé: Nei, det er ikke tilstrekkelig av alle de viktige næringsstoffer i middagsglassene. Som helsemyndighetene, anbefaler også Nestlé et variert og balansert kosthold.

Middagsglassene er satt sammen slik at barn kan utvikle smakssansen og lære å sette pris på en variert kost, og samtidig utvikle spiseegenskaper. Derfor tilbyr vi også måltider med ulike smaker, teksturer og konsistenser. Men som navnet tilsier, er glassene ment som et middagsmåltid, og ikke som et alternativ til alle måltider i løpet av dagen. Om barnet f.eks. spiser barnegrøt til frokost og kvelds, i tillegg til frukt som mellommåltid, vil det kunne få i seg alle de viktige næringsstoffene, som blant annet jod, jern, kalsium og andre mineraler.

6. Har alle middagsglass hele spekteret av næringsstoffer barnet trenger?
Semper: Ja, næringsinnholdet er viktig for alle våre matvarer. Vi føler de nordiske anbefalingene for næringsstoffer og beregner ut fra det hvilket næringsinnhold barnematmåltidene skal ha. Individuelle måltider varierer i næringsinnhold, siden det kan ha betydning for rettens karakter. Vi tar utgangspunkt i en dagsmeny hvor barnet spiser grøt eller velling morgen og kveld, mellommåltid med frukt og barnemat til lunsj og middag. Vi kjenner til mange foreldres bekymring for om barnet får i seg tilstrekkelig med næring, for eksempel grønnsaker, og prioriterer derfor ernæring og den betydningen riktig ernæring har for god helse. Maten tidlig i livet påvirker helsen senere i livet.

En del av de forandringene som står for mer bærekraftig kost er at vi bør øke inntaket av belgvekster – ulike erter og bønner – og grønnsaker allerede tidlig i livet. Vi har, sammen med forskere og leger ved Umeå Universitet i Sverige, fått spennende resultater fra vår studie OTIS. Den viser at en gruppe barn som fra introduksjon av fast føde fikk mat som var ekstra rik på grønnsaker, rotfrukter, bær og frukt, og 30 prosent mindre proteiner, hadde en fullgod vekst og utvikling. Og ved ni måneders alder spiste de betydelig mer grønnsaker og frukt enn barna i den andre gruppen. Det viser også at muligheten til å prøve mye smaker er stor ved fire til seks måneders alder siden barn er mer nysgjerrige på nye smaker, vi kaller det for smaksvindu.

HiPP: Måltider på glass er en fin kilde til energi og flere viktige næringsstoffer, og kan fint utgjøre en naturlig del i et variert kosthold. Middagsglassene har forskjellige smaker og inneholder ulike råvarer som ulike grønnsaker, kilder til karbohydrater og proteinkilder som økologisk fisk, okse, svin og kylling. Vi har også vegetariske middagsretter som alternativ.

Nestlé: Ingen av middagsglassene inneholder alle næringsstoffer som et barn har behov for, men de er nøye sammensatt med tanke på mengde fett, protein og karbohydrater etter hva et lite barn trenger. Middagsglassene er som nevnt ment som et middagsmåltid og ikke som et alternativ til alle måltider i løpet av dagen.

7. Hvor mye må du variere i typer middager som barnet spiser? Vil barnet få altfor ensidig kos dersom det bare spiser et par favoritter?
Semper:
Vi vet at mange barn kan ha en favoritt, og kanskje nekter å spise noe annet enn en bestemt rett i flere uker. Vi har passet på dette når vi har satt sammen næringsinnholdet, og det er derfor ingen risiko for at kosten blir for ensidig – selv om barnet bare spiser en bestemt middagsrett. Vi oppfordrer foreldre til å la barnet teste nye varierte smaker og sammensetninger. Når vi utvikler barnemat tilpasser vi utvalget av råvarer og sammensetning slik at maten bidrar til god ernæringsstatus og varierte smaker, samtidig som den kan legge grunnlaget for gode matvaner. Basert på anbefalingen om at introduksjonen av fast føde kan skjer fra fire til seks måneders alder har vi utviklet forskjellige matvarer slik at barnet gradvis venner seg til nye smaker og konsistenser. Vi følger også barnets utvikling når vi bestemmer konsistens, så når barnet har tenner i munnen, er det biter i maten. Dette for å ytterligere stimulere barnet til å bevege tungen og å tygge – en trening til de kommende familiemåltidene.

HiPP: Vi anbefaler å variere maten hver dag ut ifra hva barnet er kjent med av ulike smaker og konsistenser, og hva du ønsker at barnet skal lære seg å like. På den måten blir spedbarnet vant til et blandet kosthold av sunne ingredienser og forskjellige smaker. Nye smaker og konsistenser må for mange introdusere flere ganger før det føles trygt og faller i smak. Dersom barnet kun godtar noen få favoritter på glass, vil likevel barnet få det ernæringsmessige behovet oppfylt. Komplementer kostholdet med morsmelk eller morsmelkerstatning/tilskuddsblanding eller grøt. Det bidrar med vitaminer og mineraler.

Nestlé: Dette kommer igjen an på hva barnet spiser til de andre måltidene. Dersom et barn for eksempel spiser makrell i tomat på brødskiven til lunsj, får barnet næringsrik fet fisk denne dagen. En annen dag har barnet kanskje kald fiskekake til lunsj og leverpostei på brødskiven. I tillegg spiser det litt agurk og paprika ved siden av. Da går det fint om middagsglass favorittene er poteter og kjøttboller og pasta og laks.

8. Ofte ser middager ganske like ut. Hvorfor?
Semper:
Semper at et bredt sortiment av produkter med ulike smaker, ingredienser og konsistens å tilby familier. Interessen for vegetarisk kost har økt, og vi har lansert en serie vegetariske alternativer som kan inngå i et ellers variert kosthold. Vego Eco finnes i to kombinasjoner. Falafel med couscous og tomat fra ett år har en rund og god smak av koriander og spisskummen og er godt likt av familier.

HiPP: HiPP kan tilby et bredt spekter av produkter med et godt utvalg av ulike ingredienser og smaker. Det er for eksempel middagsretter med forskjellige typer kjøtt, fisk og vegetar samt ulike grønnsaker og pasta, ris eller couscous. Likevel er det slik at det er norsk handel som avgjør hvilke produkter de ønsker å ha i butikkhyllene, og produkter som selger godt og som de fleste liker, finnes altså i de fleste butikker.

Nestlé: Mange av middagsrettene inneholder tomat, som gir en forholdsvis lik farge på maten.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: