BabyHvilken bekkenbunnstrening er den beste?

Hvilken bekkenbunnstrening er den beste?

Av Elisabeth Rongved, frilansjournalist 17106 Sist oppdatert 01.06.10
Enkle knipeøvelser skal være nok, men det finnes flere alternativer på markedet. Vår journalist har testet et lite utvalg av metoder. "Særlig kult er det ikke å stå med en dildo-aktig dings inn i skjeden, koblet til et litt dølt apparat med en ledning stikkende ut av underlivet."

Da jeg var gravid for første gang for tre år siden, følte jeg at jeg var riktig så flink til å knipe. Om det var fordi jeg gjorde dem feil eller om det bare var fødselens feil, vites ikke, men en tøff, vaginal tvillingfødsel senere satt jeg der med en bekkenbunnsmuskulatur som var bare sorgen.

Les også Stram opp underlivet etter fødselen!

Et halvt års behandling hos fysioterapeut kombinert med iherdig hjemmetrening, gjorde heldigvis det hele meget bedre. Men nå er jeg gravid på nytt – og må innrømme at det igjen er bekkenbunnen svangerskapet går hardest ut over. Vennligst ikke be meg hoste etter at jeg har drukket et glass vann!

Med andre ord: Det er igjen på tide å gjøre alvor av knipeøvelsene igjen. Min erfaring er imidlertid at bekkenbunnstrening … rett og slett er litt tiltak. Og litt kjedelig. Og litt lett å utsette.

Så mine krav til den perfekte bekkenbunnstreningsform er følgende:
1. Det må være enkelt å gjennomføre
2. Det må motivere meg, altså rett og slett vise meg hvor dårlig det er stilt, men samtidig hjelpe meg til rask forbedring.
3. Det gjør jo ikke noe om jeg føler meg litt kul der jeg bedriver noe så fornuftig!

Med dette som utgangspunkt, kan jeg evaluere de følgende treningsformene som beskrevet under. Presiserer at dette er min personlige opplevelse av dem! Selv har du kanskje en annen opplevelse?

 

1. Å KNIPE
De gode, gamle knipene, som vi alle har fått beskjed om å gjøre minst to ganger i uka.

Enkelt? Definitivt. Det gjelder bare å vite at man kniper rett.

Motiverende? Ikke spesielt. Jeg har ikke noe grunnlag for å bedømme om jeg er sterkere eller svakere enn jeg burde være. Ingen målbar progresjon, annen enn den man kanskje kjenner selv. Det krever i tillegg litt selvdisiplin å la være å utsette noe man alltid kan gjøre ”en annen gang”.

Kult? Verken kult eller spesielt ukult.

Vitacon Biofeedback. En dildo-lignende sak føres inn i skjeden, og du kan følge med på hvor intenst du kniper.

2. APPARAT
Hos fysioterapeuten i sin tid brukte jeg Vitacon Biofeedback; et lignende apparat er norske Alva Vibrasense. Prinsippet rundt begge apparatene er likt: Ved hjelp av en probe (som rett og slett ligner på en dildo) som settes inn i skjeden og er koblet til et apparat, måler man intensiteten av knipene. Biofeedback-apparatet måler intensiteten på knipene dine, mens Vibrasense kombinerer kniping med vibrasjoner. Produsentene lover at 5-10 minutters daglig bruk er det som skal til.

Enkelt? Man må lære seg funksjonene og trykke på de rette knappene, men så er det enkelt nok. Imidlertid er det litt tiltak å sette av de 5-10 minuttene daglig. Det er mulig jeg er spesielt bluferdig av meg, men dette er ikke akkurat noe jeg sitter og gjør foran gubben og ungene mens vi ser på tv.

Motiverende? Jeg har bare direkte erfaring med Biofeedback, og svaret er ja. Man ser hvor man ligger an, og blir gjerne litt besatt av å forbedre seg.

Kulhet? Nei, særlig kult er det ikke å stå med en dildo-aktig dings inn i skjeden, koblet til et litt dølt apparat med en ledning stikkende ut av underlivet.

Quintet vaginalvekter. Vektene har ulik tyngde, noe som gjør at du variere treningen og «avansere» etter hvert som du gjør fremgang.

3. VEKTER INN I SKJEDEN
Tre tamponglignende vekter som veier hhv 20, 40 eller 70 gram, og som skal settes inn i skjeden. I følge programmet skal man kunne gjennomføre f.eks ett minutts alminnelig gange, lett jogging, eller sprellemannshopp!
Jeg tenkte ”dette burde da jeg kunne få til” og puttet den letteste vekten inn i skjeden. Med deprimerende resultat! Den ramlet jo ut før jeg rakk å bøye knærne en gang. Her må det trenes!

Enkelt? Ja, dette kan man faktisk gjøre litt diskret.
Motiverende? Så absolutt. Kjekt å ha mål i form av treningsprogram og forskjellig tyngde på vektene.
Kulhet? Designet er tiltalende, i alle fall!

4. DVD
Professor Kari Bø ved Norges Idrettshøyskole holder høy internasjonal anerkjennelse på området bekkenbunnstrening, og dvd-en hennes Core Wellness har blitt populær i Norge og internasjonalt. Dette er rett og slett en treningsdvd for bekkenbunnen. For ordens skyld: Denne har jeg ikke forsøkt selv, men lest omtale av.

Enkelt: Du trenger en dvd-spiller og litt rom rundt deg, men ellers er det ikke krav til kunnskap eller utstyr.
Motiverende: Det kommer vel rett og slett an på om man liker å trene foran tv-en. Noen synes jo dette er kjempegreit, mens andre har en tendens til å la slike dvd-er støve ned.
Kulhet: Trening er jo kult, og denne dvd-en gir jo assosiasjoner til andre treningsprogram. I tillegg til bekkenbunnen, trener man mage og rygg, og det er jo et pluss.

***

Konklusjon:

Du har i alle fall ingen unnskyldning for ikke å finne den treningsformen som passer for deg. Det enkleste er kniping, men trenger du litt effekter for å få fart på treningen eller få inn rett teknikk, er både dvd, kuler og apparater greie hjelpemidler. Alt er i alle fall bedre enn ingenting!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: