BabyAmmingHvor lenge skal du amme?

Hvor lenge skal du amme?

Av Rachel Myr, ill.foto: Istockphoto 23473 Sist oppdatert 28.01.05

De fleste norske barn opplever en gradvis avvenning fra brystet i løpet av de to første leveårene. Dette henger sammen med våre kulturelle forventninger og med våre permisjonsregler.

Varigheten av fullamming og av den totale ammingen har økt i takt med lengden på fødselspermisjonen. Men studier fra ulike land viser at alderen for avvenning, hvis det overlates helt til barnet, varierer mye mer enn det vi er vant til.

Her i Norge anbefaler en at ammeperioden varer i minst ett år. WHO/UNICEF anbefaler minst to år. Fødselspermisjonen bidrar til en god ammestart, og du har rett til redusert arbeidstid (ammepause) for å amme hvis du har arbeid som gjør at du er borte fra barnet. Vær oppmerksom på at loven ikke gir deg rett til lønn i ammepausen. Det bestemmes av gjeldende avtaleverk på arbeidsplassen.

Om bryst og sykdom

Hvis du har vondt i et bryst og tegn til sykdom ellers (feber, med eller uten smerter i leddene, rødhet eller hevelse i ett eller begge bryst), bør du kontakte lege snarest. Det kan være brystbetennelse. Før du starter en eventuell antibiotikabehandling bør det også tas en dyrkningsprøve fra huden på brystknoppen og fra melken din. Behandlingen må nemlig virke mot akkurat de bakteriene du har.

Det er også mulig å få brystkreft selv om du er ung og ammer. Hvis du har et problem med brystet som ikke gir seg, og som ingen forstår hva er ved å se og kjenne på brystet, er det fornuftig å få utredet det grundig.

Livet som melkeprodusent

Det er en omveltning å få barn, uansett om du ammer det eller ikke. Men ammehormonene motvirker stress, øker forbrenningen og gjør at du lettere sovner igjen hvis du forstyrres om natten. De gjør også at kroppen din venter lenger med å sette i gang eggløsningen igjen. Denne effekten er så sterk de første seks månedene etter fødselen at sjansene for en ny graviditet er like liten som om du brukte spiral – forutsatt at barnet er yngre enn seks måneder, at du fullammer det (barnet får kun brystmelk), at du også ammer om natten, og at du ikke har fått menstruasjonen tilbake. (Enhver blødning fra skjeden mer enn 14 dager etter at renselsen tok slutt, regnes som en menstruasjon). Straks en av disse forutsetningene forandres, er ammingen mye mindre sikker som prevensjon.

Også mor har fordeler av å amme.

En som ikke ammer, vil ha en noe større sjanse for å få brystkreft, er mer utsatt for beinskjørhet og for kreft i eggstokkene, og vil sannsynligvis slite mer med å komme tilbake til sin ikke-gravide vekt enn en som ammer. De gode virkningene ser ut til å henge sammen med ammeperiodens varighet. Noe amming er bedre enn ingen, og å amme lenge gir størst fordel.

Det er ingen grunn til å snevre inn kostholdet selv om du ammer (se eget kapittel om kosthold for ammende mødre). Men hvis barnet reagerer noen timer etter at du har spise enkelte matvarer, kan du prøve å kutte dem ut og se om det blir noen forskjell. Ofte er det ting vi ikke tenker på: Koffein, kunstige søtningsmidler og nikotin kan alle gi mageknip hos barn. Koffein i store mengder og nikotin, enten i røyk eller snus, er dessuten ikke bra for barnet. Koffein fordi det holder barnet våkent, og nikotin fordi det er skadelig.

Alkohol bør en stort sett være forsiktig med, men små mengder alkohol gjør ikke melken ubrukelig. Vær oppmerksom på at alkohol i så store mengder at du kjenner deg beruset, kan nedsette utdrivningsrefleksen. Det forstyrrer væskebalansen din og kan gjøre ammingen tyngre inntil du gjenoppretter den. Måtehold er nøkkelordet her som ellers.

Men det er én ting du ikke skal være måteholden med – og det er å gi bryst!

Foto: (C) Istockphoto

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: